Fra slutningen af maj bliver det muligt at sejle direkte fra Danmark, nemlig fra Havneby på Rømø, til Tysklands største ø i Nordsøen - toldfrie Helgoland, den fascinerende klippeø, der rejser sig stejlt op af havet ca. 70 kilometer fra fastlandet.

Bag den nye passagerrute står det tyske rederi Adler-Schiffe, der siden 1950 har sejlet i rutedrift fra De nordfrisiske Øer med fokus på Sylt (på dansk Sild) og Nordstrand. I årenes løb har rederiet udvidet sine aktiviteter gevaldigt og har nu 17 passagerskibe i regelmæssig fart i Nord- og Østersøområdet. Et datterselskab er med rutebiler ansvarlig for den kollektive trafik på øen Sild.

Starten på den nye færgerute går søndag 28. maj. I juni sejles efter den foreløbige plan på søndagene 4. (Pinsedag) og 18. I både juli og august sejles hver søndag, i september søndag den 10. og fredag den 29. Muligvis bliver der i løbet af sæsonen også nogle lørdags-ture. Allerede næste år og i tiden fremover håber rederiet at kunne udvide sejladsen betragteligt.

På alle sejldage bliver der afgang fra Havneby kl. 08.30, ankomst Helgoland 12.30, tilbagetur fra Helgoland kl. 16 og ankomst Havneby kl. 20. Med flere timers ophold på Helgoland bliver der altså ganske god lejlighed både til at besigtige øens herlige natur og til at foretage fordelagtigt toldfrie indkøb før tilbageturen.

Billetpriserne for den ret lange sejltur er 245 kroner for en dobbelttur.

Den nye passagerrute skal besejles med færgen "Adler Nordica", der bygget i 1972 har sejlet både Sild-Helgoland og på flere toldfrie Østersøruter. Færgen, der i 2004 blev totalrenoveret, er 68 meter lang og godt 10 meter bred. Den kan medtage op til 650 passagerer, og der er fuld komfort om bord og i to saloner omfattende restaurations-service.

550.000 turister

Nordsø-øen Helgoland er kendt for sit milde klima, mange solskinstimer og rene luft - der er således ingen bilkørsel. Øen har ca. 1600 indbyggere, der overvejende lever af de godt 550.000 turister, der årligt kommer dertil, mange som éndags-besøgende men også en del langtids-feriegæster, der tilbydes både gode hotel-, pensions- og sommerhusophold. Der er faktisk alt fra firestjernede hoteller til vandrerhjem og alt det, der ligger derimellem. I højsæsonen er der stor efterspørgsel i alle kategorier. Éndags-turisterne kommer ikke mindst for at udnytte øens status som toldfrit område, hvilket muliggør fordelagtige indkøb af bl.a. tobaks- og spiritusvarer, ure, parfume, kaffe og smykker.

Info: Sylter Verkehrsgesellschaft og Adler-Schiffe, Westerland/Sylt, tlf. 0049 4651 98700, www.svg-sylt.de og www.adler-schiffe.de
  • fyens.dk