Danskerne bruger i disse år formuer på dyre sengesystemer, men en billig skum-madras vil i mange tilfælde være mindst lige så god - eller bedre. Det konkluderer en test af 17 madrasser på det danske marked, som Forbrugerrådets blad, Tænk, har udført i samarbejde med testorganisationen ICRT.

Tænk har testet 10 vendbare madrasser, fem boksmadrasser og to såkaldte kontinental-systemer og konstaterer, at de testede skum- og latexmadrasser overhaler dyrere modeller indenom.

Læs mere

Tænks test og forhandler-liste kan læses på www.taenk.dk

Forbrugerstyrelsens håndbog "Sov godt - om køb af sengeudstyr" rummer guide til fagudtryk om senge og sengeudstyr og et væld af tips til valg af blandt andet barneseng. Den kan down- loades på www.forbrug.dk

- Skum- og latexmadrasser kan være nøjagtig lige så gode som springmadrasser, og prisen spiller ikke den store rolle for ligge-egenskaberne på en madras, skriver bladet.

Testvinder er en vendbar skum- og latexmadras fra Ikea. Med en pris på bare 1495 kroner er den samtidig blandt testens billigste. Testens bedste boksmadras er fra firmaet Hästens. Den koster otte gange så meget som testvinderen fra Ikea, og sammenligner man alle madras-typer under ét, kommer Hästens boksmadrassen kun ind på en beskeden sjetteplads.

Prøv den før køb

Det kan være svært at afgøre, hvilken madras, der bedst sikrer en god nattesøvn. Mange danskere har dårlig ryg, og for dem kan et forkert valg af madras gøre ondt værre. Derfor opfordrer både Forbrugerrådet og Forbrugerstyrelsen forbrugerne til at kræve op til to måneders ombytningsret på madrassen, så de kan nå at finde ud af, om den valgte madras er god for ryggen.

Vedligeholdelse

Lad være med at rede seng. Madrassen skal kunne "ånde".

Vælg betræk, der kan vaskes og vask det jævnligt.

Når madrassen buler ned forskellige steder, eller hvis du og partneren ruller sammen i midten, har du sandsynligvis brug for en ny madras. Generelt bør madrassen udskiftes hvert 5.-8. år, når det er en skummadras. Springmadrasser hvert 8.-10. år.

En del forretninger har allerede den service, at man kan få madras og bund hjem på prøve i en tid. Det gælder blandt andet Ikea og Drømmeland, der giver 60 dages ombytningsret.

- Jo længere prøvetid, desto bedre, da det kan tage tid at vænne sig til en ny madras, vurderer direktør i Forbrugerstyrelsen Louise Holck.

- Det er en god idé at vælge en butik, der giver ombytningsret, så man kan få madrassen hjem "på prøve". Det er umuligt henne i butikken at afgøre, om den nye madras er god. Det er vigtigt at få den med hjem og sove på den mange nætter, for det tager lang tid at vænne sig til ny seng og madras, siger hun.

Babymadrasser

Madrassen skal være fast.

Vælg en hård madras til fast sengebund. Vælg blød madras til tremmebund.

Madrassen skal passe nøje til sengebunden. Der må ikke være åbninger i siderne, hvor barnet kan få en fod i klemme.

En madras af polyurethanskum (skumgummi) skal være mindst 5 cm. tyk.

Betrækket bør kunne tages af og vaskes.

Det er en skrøne, at skum-gummimadrasser afgiver giftige dampe.

Det er spild af penge at vælge en springmadras til barnesengen. Barnet kan ikke udnytte fordelene.

Lad ikke babymadrassen gå i arv. En brugt madras indeholder ofte allergener fra husstøvmider og dyr og kan indeholde skimmelsvampe. Køb derfor ny madras, uanset om babyen er disponeret for allergi.

Kilde: Forbrugerstyrelsen

Nogle sengeudstyrsbutikker vil kun bytte madrassen, hvis plasticomslaget om madrassen er intakt, men det tilbud er forbrugeren ikke nær så godt tjent med. Man får ikke noget ud af at "prøvesove" på en madras indpakket i plastic.

Forbrugeren skal huske at få sælger til at angive aftalen om ombytningsret på kvitteringen.

Madrastyper

Madrastyper

Springmadrasser

Kerne af stålfjedre. Udenom slidlag, polstring og betræk.

Bør vendes jævnligt.

Jo flere fjedre og vindinger pr. kvadratmeter, desto bedre kvalitet.

Boksmadrasser

Danskerne foretrukne madras.

Latex- eller springmadras bygget på træramme.

Jo flere fjedre og vindinger pr. kvadratmeter, desto bedre kvalitet.

Skummadrasser

Lavet af skumplast eller latex (:naturgummi)

Lette

Tåler fugt

Afgiver ikke støv

En skummadras skal være 9-15 cm. tyk til en voksen og mere end 5 cm. til et barn.

Kan opleves som ubehageligt varme. Det kan afhjælpes med en topmadras af uld eller bomuld.
  • fyens.dk