Luksus til lavpris
Er du ved at få nok af røde dobbeltdækkere og pints of lager på pubber i London?

Kender du efterhånden hver fortovscafé i Paris? Har du trådt de fleste boulevarder i Berlin tynde, og keder du dig i Prag?

Trænger du med andre ord til en ny by at tilbringe din storbyferie i?

Så er Vilnius et godt og i særdeleshed billigt alternativ. Litauens hovedstad kan nemlig diske op med tilbud, der lever op til vestlige standarder. Næsten.

Litauen

Indbyggertal: 3.593.000.

Areal: 65.200 kvadratkilometer.

Hovedstad: Vilnius (542.000 indbyggere)

Møntfod: litas(1 lita = 2,25 kroner)

Baltic Air, SAS og Ryan Air er blandt de flyselskaber, der flyver til Litauen.

Du skal bare vide, hvor du skal lede. Bag kommunistiske betonklodser og faldefærdige skure, som præger dele af byen, gemmer der sig hippe caféer og barer. Ikke nok med det - du får også rig mulighed for at forkæle dig selv for næsten ingen penge.

Manicure for 40 kroner

En forkæl-dig-selv-dag kunne starte med en manicure.

Antallet af skønhedssaloner i Vilnius må være højt i forhold til indbyggertallet. I hvert fald ligger der neglesaloner på hvert gadehjørne. Et godt råd er at få ordnet neglene i en af salonerne, der ikke ser for fancy ud, og som ikke ligger midt i centrum. Her koster en manicure op til cirka 100 kroner.

I stedet kan det betale sig at kigge på den anden side af floden, som deler Vilnius op mellem centrum og det mere lokale.

Vores valg faldt på skønhedsklinikken, "Tango", Kalvariju g. 9. Og du skal ikke lade dig snyde af den grå og kedelige facade, som lugter langt væk af discount eller af højttalerne, der ikke har andet på repertoiret end halvfemserpop.

For selve behandlingen var der ikke meget kritik til, hvis man kan se bort fra, at "negledamen" Reda ikke kunne tale engelsk.

Bare man er omhyggelig med at udpege den neglelak, der skal på neglene, så de ikke ender med at få en udefinerbar farve.

Væggene i salonen er prydet af diverse diplomer og certifikater som bevis på, at Reda med det afblegede hår og de mange guldøreringe godt ved, hvad hun har med at gøre.

En manicure i denne salon koster 40 kroner. For det fik vi smurt de vintertørre neglebånd i olie, skubbet neglebåndene ned og lagt en neglelak.

Marked med det hele

Man skal ikke være længe i Vilnius, før man bliver opmærksom på kvindernes forbrug af pelse.

Alt fra mink til ræv hjælper de kvindelige indbyggere til at holde varmen.

Går du selv med drømmen om en pels, kan det betale sig at lægge vejen forbi det udendørs marked på Kalvariju g. lidt uden for Vilnius. Det er den samme gade, som neglesalonen ligger på. Du skal blot gå væk fra centrum.

Her er der oplevelser for alle sanser. Der er boder med kopiparfumer, lynlåse, undertøj i meget store størrelser og meget skrigende farver og ildelugtende indedørs madudsalg i haller.

Hold øje med boderne, som sælger tøj. Her kan du være heldig at finde de flotteste russiske tørklæder med store blomster i smukke farver.

Et stort tørklæde fås for 40 kroner, mens de små koster 14 kroner. Men kig godt efter, for de gemmer sig imellem forlængerledninger og undertøj.

Mangler du noget at bære tørklæderne hjem i, kan du købe en brugt Hugo Boss-, Føtex- eller Aldipose til to kroner.

Et stykke fra indgangen til markedet finder du boderne med pelse. Også her er luksusen gemt bag discount. Men med en lille smule fornemmelse for, hvad der er mink eller kunstpels, kan du være meget heldig.

En lang mørkebrun frakke i skinnende mink fås for 4400 kroner, mens en vellignende kopi fås for 700 kroner.

Er det for dyrt, er det muligt at prutte om priserne.

Indre skønhed

Med velplejede negle og bæreposer fyldt op med tørklæder til veninderne derhjemme, går turen ned i centrum. I en lille brostensbelagt gård på Traku gatave ligger et charmerende tehus.

Stedet bliver både besøgt af turister og indfødte, som nyder deres te, mens de læser i en bog eller spiser en af de få varme retter, tehuset kan tilbyde.

Vi nyder vores te i bløde stole og omgivet af gamle kaffekværne og tekander i finurlige former.

Det hele bliver serveret på hyggelige bakker, i smukke kopper og kander og med småkager, vi aldrig har smagt før.

Menukortet rummer te fra hele verden, og der er mulighed for at prøve te, som blandt andet kan hele tumorer, som forstærker immunsystemet og giver energi.

Vi prøver verdens dyreste green tea, her koster en kop 14 kroner - husets dyreste.

På menukortet, der er formet som en kinesisk vifte, står alt, hvad der er værd at vide om de forskellige slags te, man kan få her - teens "funktioner" og historie, hvor varmt vandet skal være, og hvor længe teen skal trække.

Den grønne te, skulle få dig til at slappe og stresse af. Vi prøver også en Sencha te med vitaminer til seks kroner og en yoga te, der renser kroppen. 14 kroner for en hel kande. Det er til at leve med.

Fra tehus til kaffebar

Efter en hyggelig stund på det fine tehus går vi videre ud i den litauiske hovedstad.

Da vores maver synkront begynder at skrige på mad, falder vores valg på kaffebaren Double Coffee der er Vilnius' svar på Starbucks eller Barresso.

Udover et bredt udvalg af kaffe har de nemlig også et menukort, som frister til en let frokost. En kyllingefilet med spinat-fyld og lette wraps med grøntsags- og ostefyld - begge retter koster cirka 30 kroner.

Og så kan du tilmed nyde din kaffe og frokost i flotte omgivelser. En nærmest grottelignende kælder er kaffebarens restaurant. Her er store hvide lædersofaer og glasborde, hvor der også er plads til at tage den bærbare frem.

Double Coffee, hvor man kan spise, ligger på adressen Pilies g. 34.

Eftermiddagens program byder på et besøg hos konditoriet Poiny Laimé, som ligger på Strikliy g. 16.

Gardinerne er draperede, der står overdådige og farverige lag-på-lag-kager i vinduet, og sofaerne og lænestolene er bløde.

Konditoriets hylder byder på et stort udvalg af småkager og konditorkager, te og kaffe.

Men den ellers hyggelige stemning på Poiny Laimé bliver brudt af det kantineagtige betalingssystem, hvor man på bedste samlebåndsmanér bestiller, får lagt sine vare på en gul plasticbakke og betaler.

Men okay, man finder sig i meget, når man kan skal betale 12 kroner for en cafe latte og tre minikager.

Chokoladeorgie

Hvis blodsukkeret stadig ikke er højt nok, så tag forbi chokoladebutikken på Pilies g. lige ved Double Coffee.

Butikken er som taget ud af filmen "Chocolat" med Johnny Depp og Juliette Binoche: Her kan du få de lækreste fyldte chokolader til cirka 12 kroner per 100 gram.

Efter at have proppet os med kager og chokolade orker vi ikke at trave hjem til hotellet. Vi tager en taxa, og det kan sagtens betale sig at skåne de ømme fødder efter den lange travetur rundt i byen. Taxaerne i Vilnius har et startgebyr på kun fire kroner. Når det så er betalt, skal du slippe tre kroner per kørt kilometer inden for centrum. Bevæger du dig ud fra centrum skal du af med 3 kroner og 40 øre.

Men i modsætning til Danmark, kan det ikke betale sig at praje en taxa på gaden.

Drinks og champagne

Så vokser startgebyret ofte til det dobbelte. Derfor kan det anbefales at få tjenerne på caféen, restauranten eller negledamen til at ringe efter en vogn.

Efter et hvil på hotellet drikker vi en tår "champagne", inden vi endnu engang begiver os ud i Vilnius. Champagnen er Nikita, som koster 24 kroner i supermarkedet. Og selv om Nikita ikke kan kalde sig mere end mousserende vin, lever den fint op til vores champagnesmag - ikke for sød, ikke for tør. Perfekt at drikke før middagen på den italienske restaurant på Didzioji g.

Her serverer de alt fra det italienske køkken og lidt til.

Prisniveauet er lidt højere end på andre restauranter i Vilnius.

Men i forhold til hvad man i Danmark betaler for en lækker bøf, et par gode flasker rødvin og en bananasplit til dessert, er de 120 kroner, vi kom af med, ingenting.

Godt mætte bevæger vi os videre ud i nattelivet. Vi ender på baren Cozy på hjørnet af Dominikonu og Stikliu. Her er både indretning og barpris minimalistisk.

Faktisk er det et af de dyreste steder vi har været, men alligevel gør det ikke ondt på pengepungen at prøve cock-tailmenuen.

En "big motherfucking White Russian" koster 36 kroner, pink champagne koster cirka 20 kroner og et glas mousserende vin koster 16 kroner - og så er der ikke sparet på sprutten i drinksene.

Med et par gode store drinks i blodet bestiller vi dagens tredje taxa, der skal bringe os tilbage til vores hotel.

Efter en lang dag i Litauens hovedstad kan vi med rette slå fast, at Vilnius tilbyder mange af de ting som andre europæiske storbyer også gør - blot i et andet prisleje.

Derfor er Vilnius et anbefalelsesværdigt som alternativt rejsemål i stedet for de traditionelle storbyferier.

Men hvis du vil tage del i de mange luksuriøse tilbud, Vilnius byder på, skal du skynde dig. For byen venter bare på turisterne, og når de indtager den litauiske hovedstad, stiger priserne.
  • Fyens Stiftstidende