De oplever jævnligt trusler. Nogen vil slå dem ihjel, og andre vil gøre unævnelige ting ved deres mødre. Men at være dørmand i Svendborg er dog for det meste fredeligt
SVENDBORG: - Hej Bruntse, lyder det fra diskoteksgæsterne, når de nærmer sig indgangen på diskotek Crazy Daisy i Frederiksgade.

Her har dørmand Flemming Bruntse arbejdet i halvandet år, og han kender næsten alle, der kommer på diskoteket. Pigerne giver ham som regel en ordentlig krammer og drengene et kammeratligt håndtryk.

Men der er også andre og mere ubehagelige sider, når man arbejder som dørmand, og Bruntse er efterhånden en erfaren mand i branchen.

I snart 17 år har han stået i døren forskellige steder på Fyn. I Svendborg på det tidligere diskotek Chess og de seneste halvandet år på diskotek Crazy Daisy i Frederiksgade.

Knive og pistoler

Den værste situation Bruntse kan mindes fandt sted på Chess for to år siden.

- Der var en DJ fra København, der spillede, men vi opdagede, at han tog stoffer og smed ham ud. Det blev hans venner sure over, og de gik amok og kastede sig over os. De var seks voksne mænd med tatoveringer, så de var dobbelt så mange som os, fortæller Bruntse.

- Det var anderledes, for deres vrede var rettet direkte mod os. Normalt er det andre gæster, folk er sure på.

Heldigvis kom Bruntse og kollegaerne ud af det uden de store mén.

- Det hører til sjældenhederne, men vi oplever også, at folk trækker både knive og pistoler, når de er blevet afvist eller smidt ud. Men det er vores job at håndtere sådan nogen situationer. Det hjælper jo ikke, at vi løber og lader garderobepigen sidde alene tilbage, siger han.

- Men jeg er aldrig utryg. Så kom jeg ikke på job, hvis jeg var det, understreger Bruntse.

Dørmændene oplever jævnligt trusler. Nogen vil slå dem ihjel, og andre vil gøre unævnelige ting ved deres mødre.

- Sådan kan man jo have forskellige lyster, siger Bruntse med et skævt grin.

Den stærke mand

For at sikre sig mod slag, stik og kugler har alle dørmændene en skud- og stiksikker vest på.

- Det er ligesom en sikkerhedssele. Det er ikke sikkert, vi får brug for den, men den er rar at have på, forklarer Bruntse.

De fakta, at Bruntse er det bedste af en meter bred og adskillige gange har været kåret som Danmarks næststærkeste og Fyns stærkeste mand, burde også få selv den mest kålhøgne ungersvend til at holde næverne i ro.

Stærk-mand-konkurrencerne har han dog lagt i bero, men han styrketræner stadig 4x2 timer om ugen, samtidig med at han træner nye stærke mænd.

At være et muskelbundt er ikke en forudsætning for at kunne bestride dørmands-jobbet, men ofte en fordel.

- Jeg er tryg i kraft af, at jeg har et fysisk overskud. Det gør jo nogle situationer nemmere, når folk kan se, at vi kan klare det, siger han.

- Selvfølgelig skal du fysisk være i stand til at bære nogen ud, selvom det er sjældent, at det sker, understreger Bruntse.

God til mennesker

På en god lørdag aften kommer der omkring 500 gæster primært i alderen 18-25 år, og Bruntse kender nok 90 procent af dem.

Det ses tydeligt, når drengene uddeler kammeratlige håndtryk og pigerne kærlige knus.

- Det vigtigste er at være god til mennesker, for 80 procent af vores arbejde består i at servicere kunderne, forklarer Bruntse.

- Vi møder mange mennesker, og det er en måde at opleve stemningen i byen uden at have tømmermænd bagefter. Jeg kan godt lide at omgås mennesker, så det er dejligt for mig. Jeg har ingen planer om at stoppe - jeg skal nok bæres væk, understreger han.

Selvfølgelig kommer der også meget fuldemandssnak og dumme kommentarer, men det overhører han.

- Jeg har jo været gift, så jeg er vant til at lade som om, jeg hører efter, selvom jeg ikke gør det, joker Bruntse.

Rygere ud på gaden

På Crazy Daisy har den nye rygelov også spillet et puds, så nu foregår al rygning foran indgangen.

Det ses tydeligt lørdag nat, hvor ryger-klanen vokser, som aftenen skrider frem i takt med, at antallet af skodder på asfalten hober sig op.

Det giver mere arbejde til dørmændene, når folk hele tiden skal ud og ind.

- 80 procent af alt det tumult vi har, begynder på gaden, og det tror jeg ikke, at den nye rygelov hjælper på. Jeg tror, at den vil skabe mere vold, understreger han.

Som det ser ud nu, er det ifølge Bruntse de færreste nætter, de har problemer med slåskampe.

- Vi er jo meget privilegerede her i Svendborg. Her er hverken bander eller organiseret kriminalitet.

Diskoteket har et alarmsystem, som DJ'en eller barpersonalet kan aktivere.

En grøn alarm betyder optræk til slagsmål, og en dørmand går ind for at se på det.

Er alarmen i stedet rød betyder det, at slåskampen er i gang, og alle dørmænd haster til.

Hvis kunder laver ballade på diskoteket, indkasserer de en karantæne på op til to år. Samtidig har politiet også lavet en liste på cirka 60 karantæneramte personer, der ikke må komme ind på diskoteket.

Natmad på Kaplan

Bruntse og de andre dørmænd byder alle velkomne med et fast håndtryk.

- Vi giver hånden, når folk kommer og går. Det giver en relation, og det er rart for kunderne og for os.

En afvisnings-grund kan også være tøjet. Pæn påklædning kræves, og træningsbukser, hættetrøjer og kasketter er ikke tilladt på diskoteket.

Lørdag aften er der altid tre dørmænd på vagt. En typisk vagt begynder klokken 23 og varer, til den sidste gæst er gået ved halv seks-tiden om morgenen.

Dørmændene klarer sig igennem med kaffe og Cult, og når klokken endelig er fyraften, smider Bruntse den hvide skjorte.

Han krydser gaden og bestiller natmad hos Kaplan Pizza, inden turen går tilbage til Odense, hvor han lige kan nå at tilbringe lidt tid med kæresten og weekend-datteren Emilie, inden han skal passe sit hverdags-job som pædagog på en institution i Nakkebølle.
  • fyens.dk