William er clean efter fem års uafbrudt nedtur i stoffer: Der skulle kun én pille til

Når man er i afvænning, komme rman tæt på hinanden. På Stien har William fået nye og sunde venskaber for livet. Foto: Peter Friis Autzen

William er clean efter fem års uafbrudt nedtur i stoffer: Der skulle kun én pille til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

33-årige William Gudmundson fra Fredericia er endelig, endelig blevet clean efter mange år med misbrug, afhængighed og brændte broer.

Fredericia: - Jeg kan huske den første morfinpille. Det var i februar 2013, siger William Gudmundson.

Den 33-årige fredericianer møder ElboBladet på sit behandlingshjem, Stien, der ligger ved Vojens. Han fortæller roligt om dagen, hvor hans livs nedtur begyndte.

- En kammerat havde været på skiferie og havde brækket armen. Han havde morfinpiller, og jeg fik en af dem. Og så gik det stærkt, siger han.

Pillen gav William et frirum. Et sted og en tid, hvor hans selvhad forsvandt. En tid og et sted, hvor han følte, at han var sig selv - som han ellers aldrig formåede.

Indtil da havde Williams forbrug af alkohol og kokain med hans egne ord "nok været over gennemsnittet, men under kontrol." Kontrollen røg ud, da den første morfinpille røg ned. Der skulle kun én pille til.

- Hurtigt derefter begyndte jeg at tage stoffer hver dag.

Nogle synes, at det er skræmmende at skulle starte helt forfra. Men jeg synes, at det er en gave.
William Gudmundson, clean narkoman
William er lykkelig for endelig at være sluppet ud af sin afhængighed. Nu kommer udfordringen med en enorm gæld og et spor af dybt sårede venner, familiemedlemmer og andre, som han har trådt på i flere år. Foto: Peter Friis Autzen
William er lykkelig for endelig at være sluppet ud af sin afhængighed. Nu kommer udfordringen med en enorm gæld og et spor af dybt sårede venner, familiemedlemmer og andre, som han har trådt på i flere år. Foto: Peter Friis Autzen

Bunden har flere lag

Williams misbrug tog magten fra ham.

- Man ved godt, at det smadrer alt. Men man kan bare ikke stoppe. Når jeg tog morfin, følte jeg, at jeg kunne alt. At jeg havde fundet løsningen. Løsningen på alt, siger han.

På et tidspunkt begyndte han at kombinere sit daglige morfin-indtag med kokain. Det førte til et personlighedsskift og fik ham til at isolere sig i lejligheden, hvor han holdt sig indendøre døgnet rundt.

- Hvis jeg blev set på gaden, var jeg enten på vej til eller fra en pusher.

I løbet af nogle år havde han formøblet, hvad han havde af økonomiske værdier.

- Jeg havde solgt min bil. Jeg røvrendte min far og min mormor for at få penge. Jeg behandlede mine gode venner helt ad helvede til. Alt, jeg elskede, betød mindre end stofferne, siger han.

Undervejs ramte han bunden flere gange. To gange forsøgte han at tage sit liv med en overdosis.

- Jeg var så knækket, at jeg ikke ville leve mere. Jeg ville så gerne op fra det hul, jeg havde gravet mig ned i, men jeg kunne ikke komme op. Hver gang, jeg troede jeg havde ramt bunden, røg jeg endnu længere ned. Hver eneste aften i tre-fire år sværgede jeg afholdenhed, men jeg kunne ikke, når det kom til stykket. Til sidst havde jeg vænnet mig til, at jeg ikke kunne overholde noget som helst. Heller ikke over for mig selv. Ingen kunne stole på mig. Ikke engang mig selv.

William fandt en ny kæreste. Hun krævede, at han blev clean, så han tog til Canada for at tage en kold tyrker hos sin far, der bor der.

Efter nogle uger med abstinenser og tilsyneladende på ret køl, rejste William hjem for at mødes med sin elskede.

- Jeg troede, at jeg havde klaret det. Men allerede inden jeg kom hjem til hende, var jeg ude at skaffe stoffer igen, siger han og ryster stille på hovedet.

Nevøens barnedåb

William havde givet op. Erkendt sit nederlag til stofferne og indset, at han aldrig ville slippe ud af deres tag.

- Men så blev jeg onkel. Jeg blev ikke inviteret til barnedåben. Jeg vidste godt hvorfor - men det gjorde ondt. Jeg endte med at sidde nede bagerst i kirken og se på min bror og hans familie og venner. Jeg så nogle andre stå fadder. Det burde have været mig, men jeg var utilregnelig og direkte farlig for mine omgivelser, siger William.

Under hele samtalen med ElboBladet har han virket ret afklaret - også når han har fortalt om ting, han skammer sig over eller er ked af. Men nu stirrer han ned i gulvet.

- Jeg sad i kirken og så på alt det, jeg havde ødelagt for mig selv. Og det gik op for mig, at jeg snart kunne komme til at sidde på samme måde og se på min egen begravelse.

Tredje gang blev lykkens gang

En af dagene efter barnedåben talte William med sin bror, der hurtigt etablerede kontakten til behandlingscentret Stien. Og så kom William af sted dertil.

Han havde været der to gange før, men tredje gang blev lykkens gang.

- Jeg kom i nedtrapning. Det er det bedste, der er sket i mit liv i mange, mange år, siger William og mener det helt bogstaveligt.

Han har gennemgået behandlingen og været på Stien og det tilhørende hjem i syv måneder nu.

- Jeg er ikke længere en af dem, der fejler. Jeg har det bedre end nogensinde - også bedre end før mit misbrug, siger han.

Hvornår har du sidst følt trang til stoffer?

- Det har jeg ikke gjort siden nedtrapningen. Jeg har været i helvede, og jeg vil ikke tilbage. Aldrig!

William er clean efter fem års uafbrudt nedtur i stoffer: Der skulle kun én pille til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce