uddannelse

Efter 29 år uden uddannelse skal Brian Morten Laursen tilbage på skolebænken. Det var han nervøs for. Men så kom han på skole for at lære at gå i skole.

Fredericia: - Jeg var ikke sikker på, at jeg kunne. Nu ved jeg, at jeg kan, siger Brian Morten Laursen.

Den 49-årige fredericianer har besluttet sig for at skifte kurs i arbejdslivet. Han vil tage en uddannelse - hans første siden HF-eksamen i 1988.

- Jeg håber at blive social- og sundhedsassistent. Men jeg var ikke sikker på, at jeg kunne alt det med at lære, bruge en pc og suge viden til mig, siger han og hælder kaffe op i en lille flamingokop.

Jeg har lært, at jeg kan sidde stille fra klokken 8 til 15, at jeg kan bevare koncentrationen og at jeg kan stave.

Brian Morten Laursen

Brian er elev på IBC's første FVU-forløb. FVU står for Forberedende VoksenUddannelse. Det er en skole-skole, der gør eleverne klar til at tage en uddannelse. De bliver frisket op i studieteknikker, pc-brug, kommaregler og meget andet. Efter to uger er de parate til at begynde på deres uddannelser. Med godt mod og åbne sluser. Klar til at lade ny viden strømme ind.

Nu skal det være

Brian har arbejdet som gartner det meste af livet. Men uden at have papir på sine evner.

- Nu vil jeg for første gang i mit liv have papir på en uddannelse. Jeg tænkte længe over, at jeg gerne vil være social- og sundhedshjælper. Men jeg hørte, at uddannelsen byder på hårdt arbejde og mange lektier. Og så kom jeg i tvivl, siger han.

Så fortalte Social- og Sundhedsskolen ham om det nye kursus på IBC.

- Det var gratis og lå i den periode, hvor jeg alligevel havde tænkt mig at holde ferie. Så jeg sagde med det samme ja. Og det er jeg glad for. Nu ved jeg, at jeg kan klare uddannelsen, siger han.

Fra ordblind til højhastighed

Da Brian var dreng, kæmpede han med ordblindhed og lavt skole-egagement.

- Undervejs i HF fik jeg bedre styr på det og klarede mig også igennem de bøger, vi skulle læse. Men derefter har jeg ikke læst meget, siger han.

Som noget af det første på IBC-kurset blev hans læsehastighed og -forståelse testet på en computer.

- Jeg blev målt til 132 ord i minuttet, siger Brian og fortæller, at kurset i løbet af bare de første tre dage havde lært ham teknikker til meget hurtigere læsning.

- Fra mandag til torsdag har jeg forbedret mig fra 132 til 210 ord i minuttet. Det er en forbedring på 59 procent. Og jeg regner med at komme endnu højere op, inden kurset er slut, siger han med et bredt smil.

Anbefaler det til andre

Brian har på få dage udviklet sig fra at tvivle på sine egne studieevner til ikke længere at føle den mindste smule tvivl. Det skaber en ro i maven.

- Jeg er stadig spændt på at skulle møde mine medstuderende. Men jeg er sikker på, at jeg kan klare det. Allerede på den første dag kunne jeg mærke det i maven: At det her var det rigtige. Og faktisk også, at jeg havde savnet at få noget ny viden i hovedet. Det har motiveret mig meget og vist mig, at studiemiljøet slet ikke er så farligt, som jeg troede. Jeg kan kun anbefale andre at gøre det samme, siger han.

Brian starter på sin uddannelse til social- og sundheds-assistent den 14. august.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Forskole skal bekæmpe frafald fra uddannelser

Forskole skal bekæmpe frafald fra uddannelser

Forskole skal bekæmpe frafald fra uddannelser

Forskole skal bekæmpe frafald fra uddannelser