Skleroseramte Michael fik frataget rengøringshjælp tre gange på ét år

Skleroseramte Michael Schmoldt er frustreret over, at han hele tiden skal kæmpe for at hjælp. Siden 2010 har han ført mange sager i Ankestyrelsen. Blandt andet om retten til hjælp med rengøring, tøjvask og andre praktiske opgaver, han ikke er i stand til at udføre. Foto: Peter Leth-Larsen

Skleroseramte Michael fik frataget rengøringshjælp tre gange på ét år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre gange på et år fik skleroseramte Michael Schmoldt frataget praktisk hjælp til rengøring og tøjvask af kommunen. Alle gange blev afgørelsen omstødt af Ankestyrelsen.

Fredericia: Inden for ét år fik skleroseramte Michael Schmoldt tre gange afslag på praktisk hjælp til rengøring og tøjvask fra Fredericia Kommune.

Alle tre gange blev afgørelsen omstødt af Ankestyrelsen.

Det viser en aktindsigt i de sager, som Michael Schmoldt har haft mod Fredericia Kommune siden 2010. Den 37-årige fredericianer, der har progressiv sklerose, føler han hele tiden skal kæmpe med kommunen.

På bordet ligger en stor bunke papirer. Det er korrespondance med kommunen, og det går tilbage til 2010. Han oplever mønstret som det samme hvert år.

- Mange gange har jeg klaget til Ankestyrelsen og fået medhold. Men så er der gået fire-fem måneder, hvor jeg ikke har fået hjælp, siger Michael Schmoldt.

Første afslag på praktisk hjælp og tøjvask kom 2. december 2015, inden Ankestyrelsen 3. marts 2016 afgjorde, at Fredericia Kommune skulle komme med en ny afgørelse.

Mange gange har jeg klaget til Ankestyrelsen og fået medhold. Men så er der gået fire-fem måneder, hvor jeg ikke har fået hjælp.
Michael Schmoldt

Rask ægtefælle

Godt tre måneder senere - 28. juni - var Fredericia Kommune på banen med endnu et afslag på rengøring og tøjvask. Men 1. september fik kommunen besked fra Ankestyrelsen på at genoptage hjælpen og behandle sagen på ny.

Kommunen har blandt andet argumenteret med, at Michael Schmoldt havde en "rask ægtefælle", der kunne overtage de praktiske opgaver. Men i samme periode havde Michael Schmoldt hustru været sygemeldt med depression.

Tre måneder længere fremme - 1. december 2016 - afslog Fredericia Kommune for tredje gang Michael Schmoldts ansøgning om "praktisk hjælp". Som igen blev ændret 27. marts 2017, hvor Ankestyrelsen skrev i en afgørelse:

- Vi lægger vægt på, at du ikke har en rask ægtefælle, som kan udføre de praktiske opgaver, som du har søgt om hjælp til,

- Vi lægger vægt på sagens oplysninger om, at din ægtefælle er sygemeldt på grund af stress, og at kommunen i den forbindelse ikke har foretaget enten en funktionsevnevurdering og/eller indhentet oplysninger fra relevante fagpersoner med kendskab til din ægtefælles stress, der kan medvirke til at belyse, om din ægtefælle er i stand til helt eller delvist at udføre de opgaver, hvortil der søges om hjælp, skrev Ankestyrelsen.

Kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe kan ikke kommentere den konkrete sag. Men hun siger generelt om afgørelser fra Ankestyrelsen.

- Når sager kommer i Ankestyrelsen er det, fordi der er en tvist om serviceniveauet. Vi bruger Ankestyrelsen som en pejling, og det hjælper os med at lægge et niveau. Så vi er ikke så bange for at få prøvet afgørelser, for vi ser det også som en hjælp. Men for familier er det uheldigt, hvis man skal vente i lang tid på svar på, om man må beholde sin rengøring eller ej. Den ventetid kan være voldsomt intimiderende, siger Annemarie Zacho-Broe.

Aktindsigten viser, at Michael Schmoldt har haft 13 sager i Ankestyrelsen siden 2010. Seks af dem er helt eller delvist gået Michael Schmolds vej. Blandt andet har Michael Schmoldt fået afslag på indkøb af en opvaskemaskine i forbindelse med en flytning, særlig indretning af køkkenet og forskellige andre sager om de "merudgifter", han har i forbindelse med sygdommen.

Skleroseramte Michael fik frataget rengøringshjælp tre gange på ét år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce