minder

Fredericia: Prins Henrik var en hyppig i gæst i Fredericia. Det afslører alene en søgning i Fredericia Dagblads billedarkiv. Det kan borgmestre, oberster, dagbladets pressefotograf gennem mere end 40 år, Peter Honoré, og mange flere tale med om.

Og de havde alle et særdeles godt indtryk af prinsen, som ikke alene var et vidende og spændende mennesker med mange talenter. Han var også beleven og havde en ægte interesse i sine omgivelser.

Denne skribent har ved enkelte lejligheder været så heldig at være på tæt hold af prinsen. Blandt andet i juni 2008, da han og dronning Margrethe besøgte Fredericia på sommerens togt med Dannebrog. Prins Henrik slentrede afslappet rundt på skibet og tog sig god tid til at spørge, fortælle og være nærværende i samtalen. Blandt andet til dokken, som stadig var en del af Fredericia Havn, men han fortalte også levende om sine sønners interesser og spurgte til Fredericia i øvrigt.

Protektor

Som oftest besøgte han Fredericia sammen med Dronning Margrethe - i de første år med de små prinser og dronning Ingrid, hvor de deltog af afsløringen af en buste af Kong Frederik ved Jyske Fodregiment, som holdt til i Fredericia. Senere var parret på besøg i Fredericia i forbindelse med deres sølvbryllup. Han fik oplevet de store 6. juli-fejringer i fæstningsbyen og det imponerende voldanlæg. Regentparret var også interesserede deltagere i gudstjenesten for godt 10 år siden, da den store Bjørn Nørgaard udsmykning i Christianskirken blev indviet lige før nytår. Bagefter fik de en særlig introduktion til kunstværket af Bjørn Nørgaard.

Han passede omhyggeligt og dygtigt protektionen af Landskomiteen til Renovering af Fredericia Vold. Både i 2013 og i 2015 deltog han i indvielse af nye kanonanlæg, som bringer voldanlæggets udtryk tilbage, som det så ud under udfaldet fra Fredericia i 1849.

I arkiverne findes også billeder af en sejlsportsinteresseret prins Henrik sammen med sejleren Jesper Bank. Prins Henrik var gerne indlogeret på Kongebrogården, når han sejlede i Båring Vig, men han tog sig også tid til ved en lejlighed at deltage som privat gæst til 6. Juli jazz i Kirkestræde, hvor fotograf Peter Honoré fik lov til at fotografere ham.

Jo, Fredericia var også prinsens by.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Prinsen var en god bordherre

Prinsen var en god bordherre

Pressefotografen om prins Henrik: Vi lagde blokken væk og hyggede os resten af dagen

Pressefotografen om prins Henrik: Vi lagde blokken væk og hyggede os resten af dagen

Prinsen til borgmester: - Pas bedre på nøglerne næste gang

Prinsen til borgmester: - Pas bedre på nøglerne næste gang