Peder Hvejsel: Vi skulle have været der for Thomas

Det holdt hårdt at blive enige om at pege på Thomas Banke som borgmester. Men det lykkedes med Peder Hvejsel (t.h.) i spidsen at få Mads Lund (t.v.) overbevist om det blå projekt. I januar 2013 var deres tillid til Thomas Banke væk. Arkivfoto: Torben Glyum

Peder Hvejsel: Vi skulle have været der for Thomas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To ting ærgrer i dag Venstres Peder Hvejsel. At han ikke stod parat med råd og vejledning til den unge borgmester, og at partiet stillede sig i vejen for Bankes oplagte kurs mod landspolitik.

Fredericia: Peder Hvejsel var på sekundet klar over, at han havde sendt Thomas Banke til tælling, da han i november 2012 opdagede, at han ved en fejl havde sendt en mailkorrespondance om borgmesterens misbrugsproblemer til radiostationen VLR.

- Der gik 20 sekunder, så havde jeg Pernelle Jensen i røret. Hun var med på maillisten og spurgte, om jeg var klar over, hvad jeg havde gjort. Det var en fejl, fastholder Peder Hvejsel, som straks ringede til Thomas Banke og beklagede.

Han sov ikke den nat.

- Det udløste afsløringen, men jeg tror, at det var kommet frem alligevel, siger Peder Hvejsel, som på det tidspunkt var gruppeformand for Venstre.

Mailen afslørede Thomas Bankes massive problemer med misbrug af medicin. Et misbrug, som Peder Hvejsel og partikollegerne havde kendt gennem en længere periode.

- Men vi vidste ikke, hvor slemt det rent faktisk var. I dag ærgrer jeg mig over, at vi ikke var på plads med opbakning, da vi valgte, at han skulle være borgmester. Han var ung og uden ledererfaring og alene. Det var en stor fejl, siger Peder Hvejsel.

Thomas Banke klarede opgaven ud ad til, og partifællerne tog ham aldrig på fersk gerning. Han var vellidt, og det betød også, at han så længe kunne stå distancen trods sit misbrug.

Vi satte en 28-årig ung mand uden hverken erhvervs- eller ledelseserfaring til at være borgmester. Vi skulle have haft bygget et værn op til at støtte ham, men ingen af os havde tid. Det var en fejl.
Peder Hvejsel - tidligere gruppeformand i Venstres byrådsgruppe

Umulig at hjælpe

At misbruget accelererede gennem borgmesterperioden, er Peder Hvejsel klar over. Det var tydeligt ved forskellige lejligheder, og Peder Hvejsel fastholder, at både han og andre forsøgte at gribe ind. Embedsmænd bad ham tage affære på linje med politikere fra andre partier.

- Men misbrugere skal først og fremmest erkende, at det er galt, og så ville hjælpes. Der var Thomas ikke. Han lovede det gang på gang, men vi vidste godt, at han løj, siger Peder Hvejsel.

I dag er der ting, han fortryder, han overtalte borgmesteren til. Blandt andet at deltage i festmiddagen ved KL-topmødet i Aalborg i 2012.

- Det var ikke kønt, og Thomas havde bedt om at blive fri. Men jeg syntes ikke, at vi kunne møde op uden borgmesteren. Det var en fejl, siger Peder Hvejsel.

På tværs af karriere

I bakspejlet er alle kloge, og Peder Hvejsel har brugt tid på at overveje, hvad der kunne have ændret situationen.

- Fortryder du, at I overtalte Thomas til at blive borgmesterkandidat tilbage i 2007?

- Både og. Når jeg i dag ved, hvordan det gik, så ærgrer det mig, at vi stillede os i vejen for hans drøm om at komme i Folketinget. Det havde han opnået, hvis han ikke havde sagt ja til at tage opgaven på sig som borgmester. Men omvendt fik vi et blåt flertal og fik gennemført ting, som vi kan være tilfredse med, siger Peder Hvejsel.

 

Tavlen vasket ren

I en periode talte de to ikke sammen. De var begge skuffede over hinanden.

- Han fortalte mig ikke sandheden om sit rod i bilagene, og det betød, at jeg gik ud og forsvarede ham i en situation, hvor jeg ikke anede, hvor galt det var. Det havde jeg det svært med, siger Peder Hvejsel i dag.

Han ser frem til at læse Thomas Bankes bog.

- Jeg er glad for, at han har skrevet bogen. Det tegner til, at han lægger alle kort på bordet og vasker tavlen rent, og det, tror jeg, er sundt, siger Peder Hvejsel, som i dag har et fint forhold til Thomas Banke.

- Vi skulede lidt til hinanden i starten, men så spurgte han, om vi ikke skulle få talt ud. Det fik vi over en fodboldkamp, og i dag har vi det fint.

Peder Hvejsel: Vi skulle have været der for Thomas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce