Sundhed

De lokale apotekers tilkaldevagt afskaffes. Folketinget skærer 17 mio. kr. på området. I nogle timer på døgnet må man til Odense eller Esbjerg.

Fredericia: Fra nytår er det slut med tilkaldevagter på landets apoteker, og i det hele taget skal fredericianerne vænne sig til nye tider, når de har brug for medicin.

Ikke mindst udenfor apotekernes normale åbningstider - som imidlertid de senere år er udvidet mange steder.

Et folketingsflertal har besluttet, at der skal spares 17 millioner kroner årligt på apotekernes ordning med tilkaldevagter, som ekspederer receptpligtige varer fra små luger aften og nat.

Det, der nok kommer til at kræve lidt tilvænning, er, at der ikke længere er døgnåbne apoteker bortset fra et enkelt sted i Danmark

Fmd. f. Danmarks Apotekerforening, Anne Kahns, om nye regler efter politisk sparekrav. Eneste døgnåbne apotek i Danmark er fra 2018 Steno Apotek midt i København

Ordningen er dyr, men ikke særligt meget brugt, oplyser viceadministrerende direktør i Apotekerforeningen, Dan Rosenberg Asmussen, til Fredericia Dagblad. Tilkaldevagten er alligevel en sikkerhed for forsyning i ens nærområde.  

Vagtordning i udbud

I dag er det sådan, at de to apoteker i Fredericia, Axeltorvs og Løve, på skift har en uge med tilkaldevagt.

Den træder i kraft efter deres normale åbningstider tillagt den ekstra time fra klokken 19.30 til 20.30 på hverdage, fra 19.00 til 20.30 på lørdage og fra klokken 10.00 til 12.00 - og igen fra 19.00 til 20.30 - på søn- og helligdage.

Fremover vil det være sådan, forklarer Dan Rosenberg Asmussen, at ét apotek i Fredericia får tildelt vagten i fem år ad gangen. Efter udbud.

Kun ét vagtapotek

Det bliver i den første periode med de nye regler Fredericia Axeltorvs Apotek.

Det vil fra 2018 skulle holde åbent alle hverdage fra klokken 08.00 til 19.00, lørdage fra 08.00 til 14.00 - og igen fra 16.00 til 18.00 - samt alle søn- og helligdage fra klokken 10.00 til 13.00.

Fredericia Løve Apoteket, der tabte udbuddet, fastsætter selv sine almindelige åbningstider.

Ud på landevejen

Uden for apotekerne i Fredericias normale åbningstider - og Fredericia Axeltorvs Apoteks nye vagttider - må man fra 2018 til Vejle eller Kolding efter receptpligtig medicin.

Her er vagtapotekerne af Lægemiddelstyrelsen placeret i en højere klasse end i Fredericia. Med de nye regler har vagtapotekerne - udover deres egne normale åbningstider - vagtåbent fra klokken 08.00-21.00 på hverdage, fra 08.00-09.00 og 18.00-21.00 på lørdage og 10.00-15.00 på søn- og helligdage.

En klasse højere oppe befinder sig fra næste år vagtapotekerne i Esbjerg og Odense, som også fredericianere skal benytte, hvis de har brug for receptmedicin senere, end vagtapotekerne i Fredericia, Vejle og Kolding har åbent. I Esbjerg og Odense vil der være vagtåbne apoteker alle årets dage fra klokken 06.00 til 24.00. 

Ellers vagtlægen

Men hvad så om natten?

- Da er det regionernes akutberedskab, som sørger for den uopsættelige, receptpligtige medicinforsyning, oplyser viceadministrerende direktør i Apotekerforeningen, Dan Rosenberg Asmussen:

- Det vil i praksis sige vagtlægen eller de kørende vagtlæger.

Typisk har lægerne mulighed for at give medicin til næste dag, hvor apotekerne åbner igen.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Axeltorv vinder retten til at være nyt vagtapotek

Axeltorv vinder retten til at være nyt vagtapotek

Axeltorv vinder retten til at være nyt vagtapotek

Axeltorv vinder retten til at være nyt vagtapotek

Apotekerformand: Ikke let, men medicinen er sikret

Apotekerformand: Ikke let, men medicinen er sikret