Husker du din skoletid
Af: Marianne Husted , mahu@frdb.dk
Sådan set

Det har nok noget med alderen at gøre. Men jeg bliver blød i betrækket, når jeg ser små skoleelever traske af sted med nyeste hit inden for Jeva-skolerygsække, eller hvad mærket nu måtte være.

Jeg tænker på min egen datter, som med nærmest tandløst smil satte sig til rette med nyt penalhus i børnehaveklassen, som man godt måtte kalde 0. klasse dengang i start 90'erne. De manglende tænder skyldtes en flittig tandfe i denne periode.

En klog skoleleder har i en af nabo-aviserne givet dette råd, at forældre hjemme over aftensmaden husker at spørge børn, hvad de har lært i dag. Ikke kun, hvad de har lavet i dag.

Et par år efter var det sønnens tur. Ved indskrivningen gik han frejdigt op til skoleinspektøren og meldte sig i skolen. Men første skoledag brød han helt sammen, da han blev sat sammen med Louise i stedet for bedstekammeraten Rasmus. Ikke fordi han havde noget imod piger, men da vi spurgte, hviskede han hulkende noget, som er et slemt fyord i dag. Louise var nemlig meget mørkebrun i huden, og hende syntes han af uforklarige grunde ikke, han skulle sidde ved siden af. Louise kunne klatre i træer og stå på hænder og var i det hele taget en rask pige, så de endte selvfølgelig som bedste legekammerater.

På mandag er det igen den store udskiftning på skolebænken. Nye tandløse børn med funklende nye skoletasker begynder i 0. klasse, ældre elever på efterskole, og for andre unge begynder et helt nyt liv på en af byens ungdomsuddannelser. De fleste vil være spændte som i timerne op til, at træet bliver tændt juleaften.

De skal til at pakke nogle af livets vigtigste gaver ud. Lære færdigheder, som får betydning for deres fremtid, og lære at være en del af fællesskabet, så de både kan blive gode holdspillere og være blandt dem, der rager op.  Lad os håbe, at de ikke bliver skuffede. Forhåbentlig bliver de mødt af en skole, som giver dem lyst til at lære og udvikle sig. Og en skole med øje for vigtigheden af, at børn også skal trives i frikvartererne. 

Det er også første skoledag for mange forældre. De skal dagligt huske at tjekke ind på forældreintra, som tilsyneladende kan fremkalde nervøse trækninger hos de fleste. I min tid som forældre til skolebørn var skrækken, om vi nu huskede at få hevet alle sedler op af skoletasken. Da jeg var barn, var kommunikationen langt mere begrænset. Min mor skrevet i meddelelsesbogen, når jeg havde været hjemme med mæslinger eller pandehulebetændelse, og antallet af sedler fra skolen var begrænset til omkring to om året - én om skolefesten og og én om forældredagen.

I dag er den vigtigste forældreopgave, at de bakker op om fællesskabet og skolen. Det er af større værdi for en vellykket skolegang, end man tror. En klog skoleleder har i en af nabo-aviserne givet dette råd, at forældre hjemme over aftensmaden husker at spørge børn, hvad de har lært i dag. Ikke kun, hvad de har lavet i dag. Netop for at fokusere på, at det er vigtigt at lære.

Et andet godt råd er at sætte sig på hænderne, inden man farer i tasterne. Med de moderne digitale muligheder er det uendeligt nemt at hidse sig op i en mail eller sms, inden man har tænkt igennem, om læreren eller kammeraterne nu også har været så slemme ved lille Peter, som han giver udtryk for. Lærere og pædagoger kan fortælle, at de en gang imellem bliver forstyrret af henvendelser, som grænser til det absurde. En pædagog fortalte mig for nylig, at en mor havde klaget over, at hendes søn var kommet hjem med sandkorn i håret efter en dag i sandkassen. Man burde nærmere klage, hvis der aldrig var jord på trøjen eller sand i håret.

Andre kan ikke forstå, at deres kære afkom er blevet irettesat, selv om han måske har kastet med maden i spisefrikvarteret eller larmet ud over det acceptable i timen. Ja, endda fra de videregående uddannelser hører man, at der kommer forældrehenvendelser om deres unge og det store pensum, de skal igennem.

En smule misundelig på alle de nystartede elever kan man næsten kun være. Sikke et spændende skoleliv, der venter. Det er ikke 13 år på bagen bag et bord - og terperi af franske verber og hurtig gennemgang på tavlen af svære ligninger. De har naturfag, leger med alle de nye digitale muligheder, arbejder i teams og får også lov til at bruge deres kreative sider. Særlige linjer som innovation, idræt og lignende var ukendt land, og gruppearbejde meget, meget moderne, da jeg var skolebarn.

Til lykke med skolegangen. Hvis vi griber det fornuftigt an, kan det kun blive godt.

Og mens vi venter på skolestart, kan I jo lige sammen med forældre og bedsteforældre nå forbi det folkelige heste- og kræmmermarked i Madsby. Se krolf på højt plan i Bøgeskov - eller cykle en tur i den smukke natur, der omgiver vores by.

Rigtig god weekend.