Høre-kaos fortsætter: Hørehæmmede venter stadig år på hjælp

JydskeVestkysten beskrev i januar 24-årige Charlotte Gøttigs situation. Hun døjer med dårlig hørelse på det ene øre og må vente til sommer på at komme til en høretest. Dagligt er hun plaget af den nedsatte hørelse, som blandt andet påvirker hendes sociale liv, forklarede hun. Foto: Claus Thorsted

Høre-kaos fortsætter: Hørehæmmede venter stadig år på hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods stort fokus og millioner til området har Region Syddanmark stadig de længste ventetider i landet for patienter, der skal have høreapparat. Det er helt vildt alarmerende, siger medlem af sundhedsudvalget i regionen Villy Søvndal (SF).

Ventetid: På trods af flere års fokus og millionindsprøjtninger til høreområdet, så går der stadig meget lang tid, før hørehæmmede i Region Syddanmark får høreapparater.

Nye tal viser, at hvis man bor i Esbjerg-området, så skal man vente 13 måneder, mens ventetiden for patienter tilknyttet Sygehus Lillebælt og Odense Universitetshospital overskrider to år. Det er på trods af, at Region Syddanmark de sidste år har haft stort fokus på området og siden budgetforliget i 2017 har haft et mål om at nedbringe ventetiden til kun tre måneder.

Regionsrådet brugte således 9,4 millioner kroner i foråret 2017 på at etablere en regional høreklinik i Sønderborg, som havde til formål at aflaste de resterende klinikker i landsdelen. Det skulle ske ved at visitere hørehæmmede patienter fra de eksisterende, belastede klinikker til Sønderborg, men det er ikke sket i tilstrækkeligt omfang.

Villy Søvndal (SF), der er medlem af sundhedsudvalget i Region Syddanmark, kalder tallene katastrofale.

- Tallene er helt vildt alarmerende, og det kræver handling nu. Derfor skal vi diskutere det på sundhedsudvalgsmødet på tirsdag. Man kan gøre forskellige ting ved det - blandt andet fjerne det loft, regionen har over, hvor mange høreapparater, der må tildeles om året, siger han.

Ventetider på høreapparater
Sygehus Lillebælt: 123 ugers ventetid.Odense Universitetshospital: 121 ugers ventetid.

Sydvestjysk Sygehus: 60 ugers ventetid.

Sygehus Sønderjylland: 52 ugers ventetid.

Den regionale høreklinik, Sønderborg: 36 ugers ventetid.

Regionen Syddanmarks gennemsnit: 78,4 uger.

Gennemsnitlig ventetid for Region Sjælland: 70,6 uger, Region Midtjylland: 49,6 uger, Region Hovedstaden: 45 uger og Region Nordjylland: 32 uger.

Katastrofal beslutning

En sammenligning af ventetiden mellem regionerne i Danmark viser, at syddanskerne i gennemsnit venter omkring 18 måneder på en høreundersøgelse, herefter følger Region Sjælland med 16 måneder, mens de tredje længste ventetider findes i Region Midtjylland, hvor man i gennemsnit venter 11 måneder. Hurtigst er høreklinikkerne i Nordjylland, hvor tallet er lidt over syv måneder.

Den meget lange ventetid skal ses i lyset af en stram økonomiaftale, Region Syddanmark indgik med regeringen i 2014, og som betød at der skulle spares 120 millioner kroner på sundhedsområdet. Dengang sparede man over ti millioner på høreklinikkerne.

- Det var katastrofalt, at et flertal dengang sparede så mange penge, selvom vi advarede mod det, siger Villy Søvndal og henviser til, at SF dengang gjorde opmærksom på de udfordringer, besparelserne ville medføre.

Problemet med de lange ventetider står øverst på dagsordenen tirsdag, når sundhedsudvalget mødes.

Høre-kaos fortsætter: Hørehæmmede venter stadig år på hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce