uddannelse

På mandag starter godt 350 nye elever på Fredericia Gymnasium. Og de behøver hverken at frygte buksevand eller ydmygelser: Der venter dem en kærlig modtagelse.

Fredericia: Der var en gang, hvor nye elever på gymnasiet var jaget vildt. 1.g'erne skulle have buksevand og ydmyges. Egentlig mest, fordi de ældre elever ville markere sig og hævne de ydmygelser, de selv havde måtte gennemleve.

Sådan er det ikke på Fredericia Gymnasium. Tværtimod lægger de ældre elever sig i selen for at tage kærligt imod "de små". Endda så meget, at de ofrer sommerferiens sidste dag på at forberede mandagen.

De nye elever har intet at frygte. Det bliver en god dag.

Sofie Binzer, 3.j.

- Det er helt naturligt at gøre det. Og sjovt. Jeg har glædet mig, siger Sofie Binzer, der på mandag starter i 3.j.

Heller ikke Anine Rasmussen, der skal i 2.a., ærgrer sig over at afgive den sidste feriedag til projektet.

- Jeg fik selv en god start. Det synes jeg, at alle skal have. Jeg kan tydeligt huske min første dag. Det vil jeg gerne give videre. De nye har virkelig ikke noget at være bange for, siger Anine.

Strips og rundtur

Når de nye elever samles på mandag, vil de blive bundet sammen med strips for derefter at blive ført rundt i en lang klasse-kæde. Undervejs præsenteres de for en lang række af gymnasiets aktiviteter og tilbud.

- Vi repræsenterer FCMF (Fredericia Gymnasium Musik Festival, red.) og har indrettet et lokale, hvor de nye vil få lidt oplevelser fra festivalen, så de ved, hvor fed den er, siger Sofie Binzer.

Hun er med i flere elevorganisationer, men har i denne smamenhæng valgt at fokusere på festival-flokken. I andre lokaler er de andre organisationer i sving.

Rektor Poul Erik Madsen er stolt af de store elevers engagement. Og han glæder sig over, at buksevands-tiden kun er et fjernt minde.

- Da jeg startede som rektor i 1990, cyklede jeg ind til skolen. På lygtepæle - også ude i byen - hang der plakater, hvor de ældste elever satte de nye en skræk i livet. Det fik jeg hurtigt sat en stopper for. Mange andre skoler har været nødt til at adressere samme slags problem. Men hos os er det fortid, siger Poul Erik Madsen.

  • fyens.dk