Efter sklerose-sag: Tid til servicetjek

Michael Mosegaard Schmoldt er ramt af progressiv sclerose. Han er mange gange blevet frataget praktisk hjælp, hvor kommunen mente, hans hustru kunne udføre den. Hun har været sygemeldt i perioder, og i november sidste år lod parret sig skille. Det var nemmere, at Michael Schmoldt førte sagen alene, mente de. Foto: Peter Leth-Larsen

Efter sklerose-sag: Tid til servicetjek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skleroseramte Michael Schmoldt fortalte lørdag, at han blev skilt fra sin hustru efter flere års kamp med kommunen om retten til praktisk hjælp. - Det er tid til et servicetjek på området, mener formand for Handicaprådet.

Fredericia: Handicapområdet trænger til et serviceeftersyn.

Sådan lyder det fra formanden for Handicaprådet, Niklas Andersen, efter at Fredericia Dagblad lørdag fortalte historien om den skleroseramte Michael Schmoldt. Den 37-årige fredericianer og hans hustru Rikke valgte i efteråret en skilsmisse oven på flere års hård kamp med kommunen, blandt andet om praktisk hjælp. Michael Schmoldt, som nu bor alene i en lejlighed i Kongensstræde, har siden 2010 ført mange sager i Ankestyrelsen om retten til for eksempel rengøring, tøjvask, hækklipning og vinduespudsning.

Handicaprådets formand Niklas Andersen har hørt om flere borgere, der fanges på mellemhånd i sager med Ankestyrelsen.

- Jeg har tænkt mig at stille spørgsmål til politikerne om det. Det kan være fint nok, at kommunen tager Ankestyrelsen med på råd, men man skal tænke på, at styrelsen har 12 til 16 måneders ventetid. I den mellemliggende periode kommer borgeren i klemme i systemet, siger Niklas Andersen, som også er formand for Danske Handicaporganisationer i Fredericia.

Det er enormt belastende, når man oplever længerevarende sygdom i familien. Ikke kun på grund af sygdommen, men også på grund af det system, man bliver en del af. Økonomien bliver usikker, og det bygger oven på den bekymring, man i forvejen har på grund af sygdommen.
Cecilie Roed Schultz
Gode råd til politikere
Handicaprådet i Fredericia Kommune skal rådgive politikerne fra byrådet på handicapområdet. Niklas Andersen, Danske Handicaporganisationer i Fredericia, er formand.

Næstformand er Venstres byrådsmedlem Peder Tind.

De øvrige medlemmer er: Flemming Brandt Olesen, Connie Maybrith Jørgensen, Kirsten Cordtz, Børge Larsen, Belinda Møller Vidersen, Brian Sørensen, Dorte S. Jensen og Bente Ankersen.

Politikere: Tag en ny dialog

I Fredericia Kommune hører den praktiske hjælp til handicappede under senior- og handicapudvalget. Formand Susanne Bjerregaard Mørck (S) kender ikke den konkrete sag, men har haft dialog med forvaltningen om den.

- Vi skal altid arbejde på at sikre et godt samarbejde og min opfordring skal være, at der indledes en fornyet dialog omkring familiens situation, lyder det i en mail fra udvalgsformanden.

Udvalgets næstformand, Enhedslistens Cecilie Roed Schultz, siger:

- Desværre lyder det som brudstykker af ting, jeg hører jævnligt. Jeg kan godt genkende det billede, som artiklen beskriver, siger hun.

Hun understreger, at det er en kompleks problemstilling, hvor kommunen er underlagt love, som overalt i landet presser borgerne. Men i tolkningen af lovene kan Fredericia Kommune gøre en forskel, mener hun.

I lørdagens artikel fortalte Michael Schmoldt og hans ekshustru Rikke, at man var i kontakt med flere forskellige forvaltninger, som ikke nødvendigvis taler sammen.

- Vi er nødt til at se mere helhedsorienteret på det i stedet for at tænke i kasser. Jeg synes, man skal være knapt så rigid i forhold til, hvad man kan få af enkeltydelser, for man risikerer at bruge flere penge i sidste ende. Hvis man eksempelvis tildeler to timers rengøring hver 14. dag, kan det jo være, at mor undgår at blive sygemeldt, siger Cecilie Roed Schultz.

Byrådsmedlem Susanne Eilersen (Dansk Folkeparti) sidder også i udvalget, ligesom hun er i Folketinget. Her fremsatte DF i 2016 et forslag om "opsættende virkning" i klagesager på handicapområdet.

- Så hvis man fratages hjælp og klager over det, så skal man have lov til at beholde den hjælp, indtil Ankestyrelsen har behandlet sagen. Det vil fremadrettet kunne hjælpe, siger Susanne Eilersen.

Folketinget vedtog i maj 2016 et beslutningsforslag, hvor man pålagde regeringen at komme med et lovforslag på området.

Susanne Eilersen understreger, at hun ikke kender den konkrete sag i detaljer. Men hun mener, at der er kommet mere samarbejde på tværs af forvaltningerne.

- Når nu sagen er kommet op, skal der gerne komme snak om, der er noget, man kunne gøre anderledes. Kan man for eksempel koble dem på nogle af de frivillige foreninger, vi har i byen, og derved give dem noget hjælp? siger hun.

Tag sagen seriøst

Venstres Peder Tind er medlem af handicaprådet - og sidder desuden i byrådets social- og omsorgsudvalg.

- For det første vil jeg opfordre forvaltningen til ny dialog med familien. Det vil give rigtig god mening. Men ud over det er jeg ikke mere inde i sagen, end det, jeg har læst i artiklen, siger Peder Tind.

Et enigt byråd vedtog i april at bruge 750.000 kroner på at undersøge social- og beskæftigelsesområdet.

- Den analyse har blandt andet i opdrag et belyse, hvordan man bedre arbejder på tværs af forvaltninger i kommunen, siger Peder Tind. Han mener, at sagen med Michael Schmoldt og hans familie skal bruges konstruktivt.

- Vi kan altid blive bedre. Når der dukker en sag op, skal vi tage den seriøst, siger han.

Efter sklerose-sag: Tid til servicetjek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce