Kjeld Larsen skriver i fortsættelse af tidligere brev om vand i kælder, hvilket gav anledning til at tro, at der kunne være tale om et sprængt rør ude i jorden:

Hej Kjeld Bjerre - jeg har måske været lidt uklar i beskrivelsen, men det er tydeligt, at der trænger vand ind ved gennemføringen. De gange, jeg har tømt vandet ud af kælderen og har fået den tørret igen, har jeg set et tydeligt spor af vandnedsivning på væggen - du ved et spor af rus.

Jeg ved ikke, hvornår vandet er lagt ind, men i haven er der en dyb brønd, hvor jeg kan se røret fra hovedledningen - et jernrør, som fortsætter i en plastikslange frem til huset. Vandet (i jorden uden for kælderen - red.) skyldes ikke brud eller lignende.

Da vi sidste år fik skiftet vandmåler og ved samme lejlighed flyttet den nye op i køkkenet, blev jeg nemlig efterfølgende ringet op af en sød dame fra Forsyningen - lidt forsigtigt fortalte hun mig, at jeg fra januar til maj øjensynligt havde brugt 300 m3 vand. Normalt ligger vi på 30-34 m3 årligt. Den søde dame sagde, at de kunne få testet vandmåleren et uvildigt sted, men hvis den viste rigtigt, skulle jeg betale for testen OG de 300m3 - hvis den viste forkert, ville de betale. Til mit held viste den forkert - pyyyyha, jeg slap med skrækken.

For nogle år siden stoppede en ældre dame og fortalte, at hun var født i vores hus i 1931. De havde brønd med gammeldags vandpost, das og grise i en sidebygning, men de havde hverken centralvarme eller indlagt vand - og de havde aldrig haft vand i kælderen. 

Jeg tror, at det tidligst er sket omkring 1970. Jeg har haft det fra 1985 - da var der septiktank, og det gav altid problemer med det højtstående grundvand. Og det står virkelig højt, så vi betalte 50.000 for at komme med på den offentlige kloak. 

Der skulle graves en 3,5 meter dyb brønd med pumpe ned i vores have, og jeg sagde til kloakfolkene, at de skulle være opmærksomme, når de kom halvanden meter ned, for så ville der komme vand! Det troede de ikke på, men det kom, og de måtte bruge pumper for at sætte brønden.

Tilbage til vand i kælderen: Hvis jeg har ret, (at det er grundvand, som kommer ind ved rørgennemføringen - red.) kan man så på en eller anden måde lave en vandtæt studs omkring røret, smøre den ind i et godt lag silikone, rense væggen af og presse den ind mod væggen - eller lyder det fuldstændigt tåbeligt?

Venlig hilsen

Kjeld Larsen, Munkebo

Hej Kjeld Larsen - det lyder måske en smule fantasifuldt, men ikke spor tåbeligt.

Men først vil jeg sige som dig: Pyha! Da jeg svarede dig første gang, var jeg helt sikker på, at dit rør var rustet i smadder ude i jorden - og at vand for tusinder af kroner pøsede ud og var årsag til, at vand trængte ind ved gennemføringen.

Det er så heldigvis ikke tilfældet - dels fordi du faktisk har tjekket måleren, og dels fordi forbindelsen fra brønden til kælderen er af plastic. Godt for dig!

Og i modsætning til dine kloakfolk, så kommer det ikke helt bag på mig, at grundvandet kan stå kun halvanden meter under terræn. For nogle år siden boede vi nemlig en tid i Sønderjylland - lige inden for højderyggen, hvor det flade og sandede begynder og fortsætter helt ud til Vestkysten - og her skulle vi have lavet en ny "boring", fordi den gamle sad inde i bryggerset og med en håndpumpe på toppen.

Men så hørte jeg, at på de kanter er en "boring" bare et rør, som man banker i jorden - og det er da noget, som en kvik ung mand kan klare selv.

Så jeg hentede 10 meter 2" rør i sektioner á 1 meter ude hos smeden - og dertil en spids med huller i siden, som man skruede for enden af det nederste rør.

- Du kan bare komme tilbage med de rør, som du ikke får brugt, sagde smeden og mere end antydede, at man da skal være fra Fyn for at tro, at man skal halvvejs ned til kineserne for at finde vand.

Nå, men jeg stak spyddet i jorden og gav det et par gok med en forhammer - det gik næsten af sig selv, og jeg skruede i hurtigt rækkefølge fire-fem sektioner på og bankede også dem i jorden. Og så ville jeg for sjov prøve at pejle, om der mon var vand i røret - det var der sgu - pejlingen viste faktisk, at der var vand allerede én meter under terræn. Til gengæld var der kun meget lidt vand i den dybde, som sugespidsen var nået ned i, så for at få vandet til at strømme hurtigt nok til pumpen måtte jeg hale røret opad igen - til cirka to meter under terræn - inde midt i Jylland ...

Men det er dit grundvand, som det handler om - og jeg skal ikke kunne sige, om der findes en form for flange eller studs, som er beregnet til at lave en vandtæt gennemføring i en betonvæg, men det vil jeg da tro - spørg hos din vvs'er.

Men hvis du vil spare penge, kan du også sagtens lave den selv, omend jeg vil foreslå, at du sætter den udvendigt. Det kunne være et kraftigt plastlåg eller en stykke kraftig plade af pvc - lav et hul og en slids, så du kan krænge den ind over vandslangen. Rens slangen og væggen grundigt, og lim den fast med rigelige mængder fugemasse af den type, som hedder ms-polymer. Denne fugemasse har den fordel, at den både klæber og hærder, selv om overfladerne er lidt fugtige - der indgår faktisk lidt vand i hærdeprocessen.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

  • fyens.dk