På tværs kan man altid være

Illustration: Mikkel Damsgård

På tværs kan man altid være

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For nylig fandt min datter, som var hjemme på besøg, et gammelt klistermærke i en kasse med mærkelige ting af den slags, ingen rigtig ved, hvorfor nogen har gemt. Der stod: "Stop broen - det er ikke for sent".

Mellem de latteranfald, klistermærket fremkaldte, fik hun fremstammet et: "Nej, hvor progressivt! Virkelig fremsynede forældre!"

Klistermærket kom nu altså fra hendes bedstefar, som af søfartshistoriske årsager havde begrædt færgernes forsvinden, men jeg indrømmer, at jeg også selv var imod bygningen af Storebæltsbroen dengang i slutningen af 1980'erne. Især af miljøhensyn. Hvad skulle vi med al den ekstra biltrafik? Hvorfor hastede det så meget med at komme fra landsdel til landsdel? Og hvad med fuglelivet i området?

I dag er jeg glad for broen. Det MÅ jo være en miljømæssig belastning, når 10-12 millioner biler årligt kører over den, men det er svært ikke at nyde det faktum, at man kan komme af sted hurtigt, og når det passer en. Højbroen er i øvrigt flot - og på turen over Sprogø kan man ofte se store flokke af f.eks. vildgæs.

Det famøse klistermærke fik mig til at tænke på et andet tilfælde, hvor jeg også absolut skulle være på tværs, men blev klogere: Da sommertiden blev indført i 1980. Jeg kan stadig se mig selv sidde sammen med andre sommertidsmodstandere og blandt andet nå frem til et virkelig tungvejende argument imod ordningen: At bondens køer ville få forstyrret deres malkerytme, når bonden pludselig stod op på et andet tidspunkt.

Det var da fint, at tilhængerne kunne henvise til miljøhensyn i form af sparet energi. Men nej, sommertid var et indgreb i naturens gang og derfor noget skidt, mente vi.

Sandheden var måske i virkeligheden, at jeg var bange for at få forstyrret min egen døgnrytme. Var det virkelig i orden at blive frastjålet en time for så at vente i månedsvis på at få den tilbage, kun for at føle, at dét også var ubelejligt?

I dag er det anderledes. Når jeg sidder ude i en af de smukke, lyse sommeraftener, som føles endnu længere og lysere takket være sommertiden, vil jeg ikke undvære den. Tværtimod. 

Jeg bryder mig stadig ikke meget om de to overgangsdage: Den om foråret, der betyder, at jeg er bagud, fra jeg vågner, og den om efteråret, der ganske vist giver en time ekstra at sove i denne søndag, men som virker urimeligt lang og med sit tidlige aftenmørke, der indvarsler en lang række endnu kortere dage, får en til at overveje, hvorfor nogen overhovedet bosatte sig på vore breddegrader i sin tid. 

Men som udgangspunkt er jeg for længst blevet fan. Så meget, at skulle der komme et forslag om at forlade dansk normaltid til fordel for sommertid hele året, vil jeg for en gangs skyld ikke være på tværs. Sæt havemøblerne frem en gang for alle. Det er ikke for sent.

P.s. Foreløbig er det i dag, du skal sætte uret (og evt. havemøblerne) tilbage.

 

På tværs kan man altid være

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce