Det gode gamle trick, som vi aldrig bliver trætte af

I sidste uge sleb jeg et bord, som jeg har lavet for længe siden. I en del år har det gået for lud og koldt vand - først stod det i lang tid på loftet, fordi det ikke rigtigt passede til Fruens indretningsarkitektoniske visioner - og da førstesalen skulle bygges om, røg det arme bord via et kort ophold i garagen helt ud i et telt - og forleden var det millimeter fra at indlede den sidste rejse med kurs imod den kommunale forbrænding.Men så faldt det mig ind, at så kunne jeg jo ligeså godt skære det op til brænde - det er trods alt lavet af en solid bunke 2-tommer planker og kunne sagtens holde huset med varme i et døgn eller to. Ja, faktisk er det lavet af fineste oregon pine i fuldstændigt fejlfri kvalitet - en lille dynge dæksplanker fra et for længst nedlagt savværk. Da kuttere var bygget af træ, var oregon nemlig den foretrukne træsort til dækket, fordi det kan tåle mosten OG man står utroligt godt fast på sådan et dæk - også når det er vådt.Men for nu at gøre en lang historie kort: Det kan godt være, at bordet ikke er nogen perle i dansk design, og havde det været af fyr, var det nok allerede forvandlet til aske i brændeovnen - men det er oregon, for fanden! At sætte kædesavens tænder i så ædelt træ - det er jo som at brænde Bibelen og Koranen af på én og samme tid.

Naturlig gulning

Så jeg sleb det altså. I årenes løb var træet nemlig gulnet og siden blevet nærmest brunt, plettet og ikke ret kønt. Men det er ikke noget problem, når der er træ nok at slibe af. Jeg tog godt fat med korn 80 og min fantaststiske Makita - en ekscentersliber med tvungen rotation, så den kan slibe både hurtigt/groft og fint. Jeg har vel fjernet en lille millimeter materiale og sluttede med korn 240 - bordet var nu helt rent, pletfrit, uden ridser og helt lyst - som nyt. Især fordi jeg også lige fjernede et gammelt brændmærke ved at slå en spuns i.Og således nåede vi frem til dagens emne: Hvordan laver man en behandling af træet, som er robust og holder træet lyst?Hidtil har det nemlig kun været behandlet med olie, og så holder det sig ikke lyst - tværtimod: I første omgang vil træet gulne, fordi ligninen (den "lim", der holder træet sammen) reagerer med sollys og bliver gul. Det er altså en naturlig proces, og du kan se den demonstreret ved at lægge en stump lyst fyrretræ ud i solen og dække den ene ende til - efter en dag eller to kan du tydeligt se, at den del af brættet, som udsættes for sol, allerede er blevet gul-brun, medens den anden ende stadig er lys.I løbet af nogle år bliver træet decideret brunt, og det bliver ikke bedre af, at olien også gulner - dog ikke så meget, fordi oliefilmen er meget tynd. Med til historien hører, at her er det manglende sollys, som udløser gulningen. Det er derfor, at linoliemaling indendørs har tendens til at gulne, medens vinduer forbliver kridhvide.

Lyst eller hvidt

Men hvad gør vi ved det? Vi behandler træet med lud - som også går under navnet natrium- eller kaliumhydroxid, kaustisk soda eller bare natronlud. Det er en kraftig base, som nedbryder ligninen i træets overflade, og sådan en "ludbehandling" efterlader derfor træet helt lyst, og det er en nogenlunde blivende virkning. Dog kun for de partier, som i forvejen er lyse - de rødbrune og harpiskfyldte åretegninger bevarer kuløren, så træet ser ud, som da det kom ud af høvlen.Hvis man ønsker et endnu lysere look, så brug "hvid lud" fra eksempelvis Faxe. Det er ganske almindelig lud, men tilsat lidt hvid pigment (titanhvidt), som trænger en smule ind i træets porer, men i øvrigt ligger løst på overfladen - som et hvidt slør. Så er vi klar til at behandle med olie eller sæbe, men inden da er der lidt vigtig information om lud.

Lud, base og syre

Begrebet lud bruges nemlig lidt i flæng, og jeg har faktisk ikke kunnet finde frem til, hvad ordet egentlig betyder. Men i kemisk forstand er der altså tale om en kraftig base med høj pH-værdi - og det virker fint, hvis det er nåletræ, som skal ludbehandles.Men hvis du bruger den slags lud til løvtræ (altså træer med blade og ikke nåle), så får du dig en ubehagelig overraskelse - bøg, eg, birk og den slags bliver nemlig ikke lysere, men tværtimod mørkere, MEDMINDRE du bruger "løvtræsud".Og hvad fa'en er så det? Tro det eller lad være, men det er altså en syre - den fra Faxe er faktisk en oxalsyre. Og det er jo rent sprogligt det værste vrøvl, eftersom man i eksempelvis Gyldendals Store definerer lud som en fælles betegnelse for diverse kraftige baser - så kan man s'gu da ikke kalde oxalsyre for (løvtræs)LUD!Men sådan er det altså: Til nåletræ skal du bruge det, som producenterne enten kalder nåletræslud eller bare lud - og til løvtræ skal du bruge det, som de kalder løvtræslud. Eller også skal du insistere på at være et voksent menneske, som godt har fattet, at hvis man vil lysne nåletræ, skal man bruge en stærk base (også kaldet lud) - hvis du bruger det på løvtræ, bliver det brunt (på grund af indholdet af garvesyre), derfor bruger man i stedet oxalsyre.

To slags nåletræ

Og nu tror du så, at du har helt styr på alt det der med lud og træ - og løvtræ og nåletræ - men hør lige her: Der er faktisk visse nåletræer, som opfører sig som løvtræ - eksempelvis lærk og (såvidt jeg ved) douglas. Og mit oregon er langt ude i familie med douglas!Jeg har engang fået den forklaring, at det handler om de nåletræer, som smider nålene om vinteren - altså de såkaldte løvfældende nåletræer.Summa-summarum: Base til nåletræ - oxalsyre til løvtræ OG løvfældende nåletræ.Og det skal tages alvorligt - jeg har engang lavet gud ved hvor mange kvadratmeter lofter og vægge af dansk lærk - de skulle ludbehandles, for fint skulle det være, og heldigvis startede jeg i husets mindste rum: Det blev ikke lysere, men fik en dyster og deprimerende grøn-fisenbrun nuance - så jeg ringede til Faxe og fik forklaringen om de løvfældende nåletræer - og en gratis dunk "løvtræslud" til resten af huset ...

Olie eller sæbe

Når ludbehandlingen er tør, behandler du enten med olie eller sæbe - der findes gud ved hvor mange slags, og du følger bare brugsanvisningen på dunken.En sæbebehandling er enkel, men også lidt "skrøbelig" - med tiden bliver den dog mere robust, idet sæben reagerer kemisk med ludbehandlingen (hvis du har brugt den rigtige) og danner sæbesten, som ad åre (og mange gange gulvvask) bliver til en ganske slidstærk, afvisende og lys overflade. Det var sådan, man før i tiden holdt sine "hvidskurede" gulve - der indgår vist nok en smule kalk i processen. Med oliebehandling får man en mere øjeblikkelig og kontant virkning - den lyse og modtagelige overflade forsegles med et ganske tyndt og nogenlunde slidstærkt lag af hærdende olie - påføres med skraber, pensel eller moppe - alt overskydende olie poleres væk efter at hærdeprocessen er sat ind - altså når olien er begyndt at blive sej, men endnu er blød og føjelig som voks. Resultatet er, at langt det meste af olien er trængt ned i træet - tilbage på overfladen er kun en uendeligt tynd film, som man polerer ud i det rene silkematte ingenting. Behandlingen skal holdes ved lige (med lidt frisk olie og en polering) med hele eller halve års mellemrum afhængigt af slidtagen.

  • fyens.dk