Sneen er endelig faldet i Alperne. Skisæsonen er for alvor i gang - med deraf følgende skader, når pisterne indtages af de danske skiturister. Og dem er der mange af - både danskere på ski og skiskader.

I undersøgelser om rejsevaner svarer næsten hver tredje, at de ynder at tage på skiferier, og målt efter søgninger på ordet "skiferie" hos Google.dk beregnede søgemaskinen sidste år, at mellem 400.000 og 500.000 danskere ville rejse på skiferie.

Det tal passer meget godt med de undersøgelser, Gouda Rejseforsikring med hjælp fra TNS Gallup har gennemført. Her viser de seneste tre år samstemmende, at omkring 10 procent af den danske befolkning hvert år tager på skiferie.

Den seneste undersøgelse er fra sidste efterår, og den viser også, at 18 procent af skituristerne har oplevet at komme til skade på ski, og halvdelen af de skader har været så alvorlige, at de ikke kunne løbe på ski resten af ferien. Da Goudas undersøgelser samtidig viser, at op mod halvdelen af de danske rejsende, 46 procent, tror, at det blå EU-sygesikringsbevis også dækker hjemrejse, er der grund til bekymring, mener Uffe Svennson, direktør i Gouda Rejseforsikring.

Det blå kort dækker nemlig ikke hjemtransport, hvilket forsikringsselskabet har erfaring for er nødvendig for hver femte af de skiskadede kunder.

- Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis man tager på skitur uden den rette forsikring, siger han.

Har man ikke selv tegnet en forsikring, kan det hurtigt blive en anseelig udgift for den skadede skiturist, som har behov for at blive fragtet hjem.

Risikerer en stor regning

En hjemtransport fra Østrig koster for eksempel typisk mellem 30.000 og 35.000 kroner. Dertil kommer ofte udgifter til redningspersonale, hvis man skal fragtes ned fra pisterne i den såkaldte "banan", og ambulancetransport til hospitalet eller eventuelt udgifter til helikopter direkte fra pisten. En tur i en helikopterambulance koster ofte mellem 30.000 og 40.000 kroner.

- Hver femte skiskade, vi havde i 2015, inkluderede en form for hjemtransport af den tilskadekomne. Det er vigtigt at huske, at det blå kort ikke dækker denne hjemtransport. Så ud over at ferien kan blive ødelagt, risikerer man også at stå med en stor regning, hvis man tager på ski uden rejseforsikring og får behov for hjælp på pisten eller hjemtransport, siger Uffe Svennson.

Mere om emnet

Se alle

Det blå EU-sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort