Eksperten: Sommerhuskøberne er vilde med billige lån


Eksperten: Sommerhuskøberne er vilde med billige lån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alt tyder på, at 2018 bliver sommerhusejernes år. For efter at det blev muligt at optage større realkreditlån i sommerhusene, er optimismen skudt i vejret blandt både sommerhusejere og sommerhuskøbere. Tilbage i maj 2017 besluttede regeringen at lempe lidt på belånings- og brugsreglerne for sommerhuse. For det første blev det muligt at belåne sommerhuset med 75 pct. realkreditlån mod tidligere 60 pct., og samtidigt fik pensionisterne lov til at flytte permanent ind i sommerhuset efter blot ét års ejerskab mod tidligere fem år.

Både sommerhusejere og sommerhuskøbere har taget godt imod de nye muligheder. I Nordea Kredit har fire ud af fem sommerhuskøbere i andet halvår af 2017 således valgt at optage et realkreditlån på mere end 60 pct. af sommerhusets værdi og har dermed fået et større lån end det, de tidligere regler muliggjorde. Samme tendens gør sig gældende på Fyn, omend euforien er en smule mindre her, da "blot" tre ud af fire sommerhuskøbere har benyttet sig af muligheden for at låne mere end 60 pct. af sommerhusets værdi.

Interessen for at købe sommerhus er også vokset. Vi kender endnu ikke de endelige salgstal for fjerde kvartal 2017, men målt på årets første tre kvartaler blev der samlet set handlet det højeste antal sommerhuse, siden boligmarkedsstatistikken tog sin begyndelse i 2004. Det er imponerende, når man tænker på, at statistikken også indeholder tal for de vilde år på boligmarkedet i 2004-2006.

På Fyn står sommerhuskøberne også i kø. I 2017 blev der således solgt flere sommerhuse på Fyn end i noget andet år, og det på trods af, at tallene for 2017 kun dækker de første tre kvartaler af året, mens sammenligningsgrundlaget dækker over fire kvartaler. Allerede eksisterende sommerhusejere er også vilde med de nye belåningsregler. I Nordea Kredit har vi udstedt dobbelt så mange tillægslån i sommerhuse i andet halvår af 2017 sammenlignet med samme periode i 2016, mens udlånet til nybyggeri og ombygning af sommerhuse er steget med 80 pct.

Udviklingen fortæller en historie om, at sommerhusmarkedet er på vej frem, og at både ejere og købere er vilde med de nye lånemuligheder. Et sommerhus er ikke nogen nødvendighed, og derfor skal der en god portion optimisme til, før man underskriver en købsaftale. Man skal både have en tro på familiens egen økonomi og en forventning om, at dansk økonomi er på vej frem, så risikoen for arbejdsløshed ikke lurer lige om hjørnet.

Den fornyede optimisme afspejler sig også i priserne. Det seneste år er sommerhusene steget med ca. tre pct., hvilket er flot, når man tager den lave inflation i betragtning, men mindre prangende, når man sammenligner med prisudviklingen på ejerlejligheder. Men i modsætning til ejerlejligheder er der stadig en del til salg-skilte på sommerhusmarkedet, og det lægger en dæmper på prisudviklingen.

Antallet af udbudte sommerhuse er dog på vej ned, og med de nye låneregler, der gør det billigere at finansiere sommerhuset - også for danskere, der bor til leje eller ikke har en stor friværdi i helårsboligen - er der meget, der tyder på, at 2018 bliver et godt år for sommerhusmarkedet.

Eksperten: Sommerhuskøberne er vilde med billige lån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce