Snart skal vi i gang med prikleriet

Vi skal i gang med at så, og der skal bruges en del jord. Så- og priklejord anbefales af de fleste planteskoler ved forkultivering. Sådan har det naturligvis ikke altid været. Tidligere lavede hver gartner sin egen såjord, og haveejeren tyede i den sammenhæng nok til lidt havejord med lidt sand, eller måske i bedste fald almindelig købt pottemuld.

Argumentet for at bruge så- og priklejord er i nogle tilfælde, at det er steril jord. Det er dog ikke korrekt. I Danmark kan man slet ikke købe steril jord, i hvert fald ikke til privatbrug. Det er heller ikke ønskeligt, da steril jord ikke indeholder værdifulde mikroorganismer, og kunne vi købe det, ville prisen være høj. Derimod kan man købe en jord, der tilnærmelsesvis ligner. Det er købt så- og priklejord. Købt så- og priklejord har den egenskab, at det er ukrudtsfri. Det er også uden gødning, og strukturen er nøje sammensat, så de små frø har gode betingelser. Jorden bliver ikke for våd og ikke for tør.

Hvis du vil lave din egen såjord, så kan du gøre, som de gamle gartnere gør. De bruger fire dele pottemuld eller god havejord, der har været dyrket planter i året før. Det blandes med en del næringsfattig kompost og en del harpet sand. Blandingen røres godt igennem og sis så igennem et fintmasket net. Harpet sand indeholder ler, men har været igennem en sold, så det er renset for sten. Almindeligvis bruges det under belægninger, men fordi der er ler i, er det ikke egnet til støbearbejde.

Det største problem ved egen blanding er, at man ikke helt ved, hvor meget gødning der er i. Frø har deres egen madpakke med fra starten, så de tåler ikke at blive overfodret. Det er derfor, det er en god ide at bruge jord, hvor andre planter året før har suget næringen til sig og efterladt en næringsfattig jord. Ukrudtsfrø kan man komme af med ved at bage jorden eller hælde kogende vand i den, men efterfølgende skal den så tørres. Får jorden den behandling, slår man også en masse gavnlige mikroorganismer ihjel, så det er bedre at få det hele til at spire, før du sår. Når det spirer, så dækker du med sort plast, så de spirende ukrudtsfrø dør. Herefter er din blanding klar.

  • fyens.dk