Brug madlavning som afstresning, foreslår Anne-Sophie Lahme, der er aktuel med ny kogebog

Et frirum fyldt med nydelse. Sådan beskriver Anne-Sophie Lahme den daglige madlavning i sit køkken.

Hun er aktuel med kogebogen "Køkkenterapi", som rummer godt 70 opskrifter på hverdagsmad, som ikke kræver en kokkeuddannelse eller indkøb i 17 specialforretninger.

- Det skal være en fornøjelse at gå i køkkenet. Jeg er selv altid meget sulten, når jeg kommer hjem fra arbejde, og jeg elsker den halve eller hele time i køkkenet, som jeg bruger på at lave mad, fortæller Anne-Sophie Lahme.

Hun synes, det er synd, at så mange ikke har lært at lave mad og derfor tyr til rugbrød eller fars på tre forskellige måder.

- Du skal jo lave mad alligevel, og derfor kan du lige så godt lave god mad. På den måde bliver det en oplevelse fyldt med nydelse, siger hun.

Mangler grundlæggende viden

Undersøgelser viser, at danskerne i gennemsnit kan omkring syv retter udenad - de tre af dem indeholder fars i en eller anden form.

- Det er et udtryk for, at mange ikke har den grundlæggende viden og kompetence, der skal til, for at gå i køkkenet og lave dejlig mad. Vi lærer det ikke længere hjemmefra, forklarer Anne-Sophie Lahme.

Hun har heller ikke selv lært at lave mad hjemmefra, for hendes forældre brugte ikke meget tid i køkkenet.

- Min far rejste en del, så jeg var meget alene med min mor. Hun gad ikke lave mad og mente, det var spild af tid, når hun kunne spise rigtig godt i kantinen på jobbet. For hende var det også lidt en feministisk kamp, at hun ikke ville lave mad. Når det gik vildt til, købte hun et gåsebryst hos bageren på vej hjem eller satte et helt blomkålshoved i ovnen med ost over, og serverede det som aftensmad, fortæller Anne-Sophie Lahme.

Som studerende begyndte Anne-Sophie Lahme at interessere sig for økologi og bestilte derfor også en ugentlig grøntsagskasse fra Årstiderne.

- Jeg havde jo ikke mange penge, så det var vigtigt, at bruge alt i kassen. Men så stod jeg tit dér og anede ikke, hvad det nu var for en grøntsag, jeg havde foran mig. Det lærte jeg rigtig meget af, forklarer hun.

- Samtidig har jeg altid været meget sulten og meget nysgerrig, tilføjer hun.

Blå Bog

Anne-Sophie Lahme, født 25. november 1984 i Odense, men flyttede til København med sine forældre som 14-årig.
Student fra Niels Steensens Gymnasium og efterfølgende uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet.
Driver i dag virksomheden Lahme Kommunikation sammen med sin søster.
Gift med Jakob Helmer og bor på Frederiksberg.