Min base: Dus med dyrene

Fem dage før min storesøsters 12-års fødselsdag skete der noget, der kom til at ændre min familie for altid. Jeg var påhæng en solrig eftermiddag i maj, hvor min søster og hendes venner legede i en baggård i vores gade, da vi pludselig hørte lyde fra et skur. Små pivende hyl i kor. Vi åbnede skuret, og i en kasse foret med aviser lå fem små sort/hvide og helt nyfødte killinger. Og kattemor? Hun var væk. Vi holdt øje med skuret og kassen i en dags tid, og de lå der helt alene hele tiden. Kattemor kom aldrig. Hun var blevet taget, mente nogen.

Året var 1984 og begyndelsen på vores families utallige redningsaktioner udi nødstedte dyr

Vi havde naturligvis forelsket os hovedkuls i de fineste killinger, og min søster ønskede sig nu kun en kattekilling i fødselsdagsgave. Alt andet i hele verden var aldeles ligegyldigt, erklærede hun grædende. Problemet var bare, at min mor ikke kunne fordrage katte. Og nu er det, at jeg kun var seks år gammel og ikke kan huske alle detaljer, for Miv flyttede ind, og hendes fire søskende blev kørt op til Inges kattehjem i Nordsjælland.

Miv var stadig så ny, at hun ikke havde fået øjne, og hun kunne heller ikke tisse selv. Heldigvis er min far dyrlægesøn og pr telefon fik farfar fortalt hvad vi skulle gøre. Miv skulle ligge på ryggen og stryges på maven, når hun 'skulle', og mælk fik hun i en rengjort øjendråbeflaske. Så lå hun ellers der i favnen på min far som en anden lille baby og fik mad. Hendes yndlingsplads blev hurtigt min fars brystlomme, for der i skjorten kunne hun sidde og følge med i alt.

Året var 1984 og begyndelsen på vores families utallige redningsaktioner udi nødstedte dyr. Med tiden har vi bla. reddet en kanin, en dværgpapegøje, endnu flere katte - og så er der naturligvis Fenja. Den afrikanske løvehund, som blev ladt alene, da min onkel i 2004 helt uden varsel og alt for ung døde af en hjerneblødning. Min forældre havde i forvejen en ung, brun labrador, Bølle, tre katte og føromtalte dværgpapegøje. Fenja var allerede da en gammel dame, og min mor nænnede ikke at lade hendes liv. Så Fenja flyttede ind.

Heldigvis havde Bølle lige så åbne arme som mine forældre, og det umage par blev hurtigt bedste venner. Fenja havde været vant til at ligge i møbler, så hun overtog snart den ene af mine forældres sofaer i stuen, Bølle tog den anden. Om sommeren fandt man hende på den tørreste og mest solrige plet på græsplænen, og trods alderen havde hun ingen problemer med at springe over det 1.8 meter store hegn ind til naboen, hvis hun lige følte for det.

Ingen vidste helt, hvor gammel hun var, blot at hun var ældre. Men med tiden fik hun alligevel manerer og holdt op med at vade i sin madskål. Hun overlevede både en tumor og et hjerteanfald, og mine forældre nåede at have hende i fem dejlige år, før hun fandt min onkel på den anden side. Bølle er også for længst væk, men han nåede at blive 13, før han samledes med de andre hundesnuder langt oppe over skyerne. Det samme med papegøjen og de tre katte.

Men har mine forældre så slet ikke dyr mere? Jo, for her når historien sin krølle, da mine forældres naboers kat for et års tid siden højgravid besluttede, at hun hellere ville føde sine killinger i deres bryggers end inde hos naoben. Og min mor, der har elsket alle katte siden 1984, forbarmede sig og lukkede den indenfor. Her fødte Mumsy (som vi døbte hende) Scotty, Sally og Naya Lulu, som naturligvis er blevet boende i bryggerset.

Og for at det ikke skal være løgn, blev Mumsy, før mine forældre nåede at se sig om, gravid igen og fik intet mindre end otte fine, små killinger af den allersmukkeste slags. De lystrer navnene Elvis, Jolene, Leo, Nuser, Miv, Tiger, Teddy og Feline og bor indtil videre i mine forældres gamle gæsteværelse. For en ting er sikkert i vores familie; dyr bliver aldrig nogensinde ladt alene.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
I dag vil jeg bage mig et brød til de døde

I dag vil jeg bage mig et brød til de døde

Når efterår er alt andet end regn, slud og smat

Når efterår er alt andet end regn, slud og smat

Da farmors Melitta flyttede ind - og stempelkanderne rykkede ud

Da farmors Melitta flyttede ind - og stempelkanderne rykkede ud