El er et nyt alternativ til at komme af med dit ukrudt

Nogle husker måske Steam It, en ukrudtsdamper fra Fiskars. Den er for længst udgået af produktion, da der var et eller andet med sikkerheden, der ikke helt var, som det skulle være, men den sælges stadig på den Blå Avis for omkring en hund. Man går nærmest rundt med en elkoger og damper planterne til døde.

Da den røg ud af markedet, blev gasbrænderen hurtigt enehersker i svidning af planter, bortset fra at der dog også findes produkter på markedet, hvor man sprøjter på planter, så de svides.

Kunsten at bruge en gasbrænder er at trille rundt med en gasflaske og lige akkurat varme planternes blade så meget op, at cellerne ødelægges. Gasbrænderen er ret effektiv, men ikke nogen permanent løsning. Det er der ikke noget, der er, for uanset hvad man bruger, så kommer ukrudtet igen og igen. På terrasser af fliser eller tegl, gangstier med grus eller fliser og på bede med jord er en tur med gasbrænderen dog en ganske fornuftig løsning, hvis man også tænker sig om, så huset ikke futter med.

Både positiv og negativ

Nu er der dukket et nyt alternativ op, der virker på samme måde som gasbrænderen og den gamle udgåede Steam it, det vil sige ved at ødelægge planternes celler med varme.

Det er det tyske firma Gloria, der har lavet en elektrisk ukrudtsbrænder, der udsender 650 gram varme via et 2000 watts varmelegeme. Navnet er Thermoflamm bio elektro. Omkring varmelegemet er også en lille elmotor, der driver en ventilator, så varmen fordeles omkring planten. Den har vi selvfølgelig prøvet, for det lyder som et godt alternativ til gas.

Den elektriske ukrudtsbrænder kommer i en lang papkasse, og man skal selv samle noget af den, men det er let nok. En grundig læsning af sikkerhedsreglerne er klogt. Det er strøm, som det handler om, og det kan være farligt, især når det er vådt. Så er det ellers ud for at sætte en forlængerledning på, og ja, det kræver en ledning, da den ikke er på batteri. Det gjorde den gamle Steam it også. Ledningen giver nogle begrænsninger, uden den dog er lige så irriterende at slæbe med som en græsslåmaskine med ledning.

Bortset fra det er den lille maskine meget let at gå rundt med. Den vejer kun knap to kilo. For enden er et særligt mundstykke, der koncentrerer varmestrålen omkring den plante, som man vil af med. Virkningen ses ikke lige med det samme, men efter nogle timer kan man tydeligt se, at planten er skadet, nøjagtig, som når man bruger en gasbrænder. Producenten anbefaler, at man brænder i 3-10 sekunder, afhængig af, hvor tykhudet planten er. Det er efter testernes oplevelse lige i underkanten. Her er gasbrænderen hurtigere.

Man starter med at trykke på en lille knap i håndtaget, og så er varmelegemet og blæseren i gang. Skal man brænde meget, kan man godt blive lidt øm i fingeren af de mange start og stop.

Vor konklusion efter afprøvning: Gasbrænderfolket klapper ikke i hænderne af begejstring. Langsommere i forhold til gas, der når et større område på kortere tid, og mindre ulempe, at en ledning skal slæbes med. Til gengæld meget let og nem at arbejde med og nem at bære rundt på og egnet til mindre områder.

Ifølge producenten er den eldrevne Thermoflamm Bio Electro mere miljøvenlig end en gasbrænder, fordi elforbruget og CO2-udledningen er markant mindre. Det er nu lidt tvivlsomt, idet den skal bruge mere tid til at brænde den enkelte plante nok af i forhold til gas og i forhold til producentens oplysninger. Lidt som med biler, og hvor langt de nu går på literen, og hvor meget de nu forurener.

Skulle man blive træt af at bruge den til ukrudt, kan den faktisk tænde grillkul op. Når kullene gløder, sørger elmotoren for at puste til ilden, og det virker fint, hvis man husker at tømme for gammel aske. Det pustes nemlig op. Maskinen koster 500 kr.

Ud over brænderen har Gloria en anden og knap så stor nyhed. Det er en lille elektrisk fejekost, der går ned mellem flisesprækker og riller på terrassebrædder af træ. Den drives af en 500 watt elmotor med roterende børster. Børstehovederne kan skiftes til børster, der passer til den opgave, som man har. Vi har ikke testet maskinen. Den fås til ledning og koster 1000 kr., og med batteri koster den 1600 kr.

  • fyens.dk