Vi leger bare

Konkurrencesport er og bliver blandt de mest populære voksenlege, hvad end man er tilskuer eller deltager - måske på grund af de koncentrerede og indædte sportsfolk.
Foto: Jens Dresling/Polfoto)

Vi leger bare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årets Olympiske Lege bliver om få dage til ramme alvor i Kina for over 10.000 voksne deltagere fra hele kloden. Imens leger al- verdens børn gladelig videre, som intet var hændt. Men der går en lige linje fra Kongeløber i skole-gården til løbekonge på Beijings atletikstadion

Tip, tap, tønde, nu kan legen begynde! Eller ka' den? Måske De Olympiske Lege burde tage navneforandring til De Olympiske Konkurrencer for International Eliteidræt. I hvert fald er der ikke megen Ståtrold eller Bro, bro, brille over de kommende ugers kappestrid på det splinternye stadion i Beijing.

Kampen om de olympiske medaljer vil i alvor, drama og spænding endnu en gang langt overgå de fleste forbudt-for-børn-film.

Så er legens væsen i sin grundform helt anderledes. Ifølge adfærdspsykologer er den nemlig kendetegnet ved sin tilsyneladende formålsløshed.

Alligevel spiller legen en vigtig rolle i alle børns og dyreungers opvækst. Den medvirker til at udvikle muskelkoordination og til at udvide enhver såvel drengs som piges og kattekillings erfaringsområde. Både personligt og i forhold til andre.

Børns gruppelege fra Tornerose og Halli-hallo til Kluddermor og Klappe-kage menes at bidrage til den sociale tilpasning, idet de fleste af dem følger bestemte, men frivilligt accepterede regler.
Gruppelege menes at bidrage til børns sociale tilpasning, da de fleste af dem følger bestemte, men frivilligt accepterede regler.
Gruppelege menes at bidrage til børns sociale tilpasning, da de fleste af dem følger bestemte, men frivilligt accepterede regler.
Foto: Jesper Nørgaard Sørensen/Polfoto

Stille piger og stride drenge

Helt uden påvirkning fra forældre og pædagoger begynder børn i leg at demonstrere diverse forskelligheder kønnene imellem. Heller ikke forskellige tiders forskellige politiske strømninger har kunnet udviske den lille forskel.

Forfatteren Karen Blixen noterede sig for over 50 år siden i radioessayet "En båltale med 14 års forsinkelse":

"En lille dreng kan være ivrig for at klistre en bondegård af karton sammen, og derunder klistre sig selv og hele stuen til, men det er facit, som interesserer ham. (...) En lille pige klæder sin dukke af og på igen, der er intet synligt resultat af virksomheden, men under den har hun levet, og levet intenst."

Iagttagelsen stemmer overens med psykologiprofessor ved Aarhus Universitet Dion Sommers forskning i børns leg nu om dage.

Han pointerer i videnskabelige artikler, at det tilsyneladende er "særlig vigtigt for udvikling af kønsrolleidentitet hos drenge og piger, at de har tidlige maskuline og feminine skabeloner".

"Pigernes stille omsorgslege og drengenes fysisk betonede, voldsomme lege er typiske eksempler på almindelige kønsspecifikke lege."

Det er psykologiprofessorens erfaring, at faste opfattelser af kønsroller endog ses hos børn, "hvis forældre ikke selv tror på dem og aktivt prøver at modvirke dem".

Samtidig med Karen Blixens fabuleren over drenge og piger i børneleg demonstrerede den danske skolerytter Lis Hartel ved De Olympiske Lege i Helsingfors 1952, at kvinder og mænd kan konkurrere på lige fod, mens de voksenleger.

Lis Hartel vandt sølv i disciplinen dressurridning. Det var første gang i OL's historie, at de to køn stillede op i samme disciplin og kæmpede om de samme medaljer.

Fra kongeløber til løbekonge

Leg er "utilsigtet selvudvikling" hedder det i legeteorier, som opstiller en håndfuld typer lege i de forskellige faser under børns opvækst fra spæd til teenager til voksen.

Blandt de typiske legetrin er funktionsleg, fiktionsleg, konstruktionsleg og ikke mindst kampleg, som kan genkendes i adskillige af de 28 olympiske sportsgrene med i alt over 300 discipliner i Beijing.

Under såkaldt funktionsleg leger spædbarnet med sine tæer og fingre og finder på den måde ud af, hvordan den slags dimser fungerer. I fiktionslegen sættes fantasien i omdrejninger, og barnet skaber sin egen lille fantasiverden i lege som for eksempel far, mor og børn.

Konstruktionslege foregår blandt andet i sandkasser og ved tegneblokken, hvor børn stimulerer deres kreative lyster med bygning af sandslotte og tegning og farvelægning af alt, hvad der falder dem ind.

Den mest fysiske af alle lege er kamplegen. I dyreverdenen drejer den sig for løveunger om et forstadium til jagten på savannen, mens menneskebarnets hang til fangelege og boldlege senere kan føre til organiserede aktiviteter og konkurrencer inden for idræt og sport.

Er barnet skrap til Kongeløber i skolegården, ender det måske som professionel løbekonge og multimillionær ved De Olympiske Lege.

Tidligere på året vandt det danske herrelandshold EM i håndbold, og på det seneste har tv-folket varmet op med EM i fodbold, tennis i Wimbledon og Tour de France i sofaen, inden det nu går løs på alle de olympiske nagler i Kina.

Fortidens glade amatørlege er for længst ude af spillet, og endnu en gang tager det verdensomspændende, kommercielle, reklamefinansierede cirkus over for alvor.

Men konkurrencesport er og bliver blandt de mest populære voksenlege, hvad enten man er tilskuer eller deltager.

En hund efter katten og musen

Nu om dage foregår megen af børns leg med playstation foran tv-skærmen. Hver gang et nyt og mere fantastisk computerspil bliver lanceret, ryster bekymrede voksne på hovedet af frygt for de digitale monstres hæmmende indflydelse på ungernes egne eksperimenter og frie valg af leg.

Frygten deles ikke af professor Thyge Winther-Jensen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Han påpeger i sin forskning, at det ikke er påvist, at børn i dag leger mindre end før.

- Det er blot de fysiske og sociale rammer for den frie leg, der er ændrede, siger han.

Det 74-årige legebarn, skuespilleren Jytte Abildtrøm, er stadig en hund efter de gammeldags børnelege, skriver hun i forordet til "Den høje legebog - Klassiske børnelege for alle mellem 3 og 100 år".

Det være sig Tornerose, Så går vi rundt om en enebærbusk, Jeg gik mig over sø og land, Katten og musen, Tag den ring og lad den vandre, Gemmeleg, Tampen brænder osv.

- Leg kan forene mennesker fra mange lande, idet den er lige betydningsfuld, om du er kineser, afrikaner, inder eller dansker, siger hun helt i den olympiske flammes ånd, selv om det nok ikke er tiltænkt.

Snip, snap snude, nu er den historie ude.

Vi leger bare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce