Troels Frederik mister kontrollen

Troels Frederik.
Foto: Tim K. Jensen

Troels Frederik mister kontrollen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rollen som familiefar er uoverskuelig for Troels Frederik. Han elsker sin lille pige, men har svært ved at vise det og indleder i afmagt et vildt ridt på nettet, der blandt andet giver ham en gæld på 475.000 kroner til IBM og sender ham til Chicago, Frankfurt og Singapore. Her er tredje kapitel om Jeanne og Troels Frederik - en historie, der undersøger, hvor meget kærlighed kan holde til.

Troels Frederik vågner uden at åbne øjnene.

Klokken er fem om morgenen, og han kan høre Jeanne trampe rundt i soveværelset. Hun trækker vejret tungt gennem næsen, mens hun går frem og tilbage over parketgulvet.

Verden som Troels Frederik kender den slutter i dag - og han bliver bag de lukkede øjenlåg, så længe han kan.

Men Jeanne har brug for ham.

- Det er nu, stønner hun. Fødslen er i gang.

Han føler sig som en fjernstyret robot og går i gang med de opgaver, han har aftalt med Jeanne.

Han ringer til jordemoderen og begynder at finde håndklæder og vaskeklude frem.

Det er en kold morgen 21. januar 2005, men Troels Frederik sveder og føler uroen ligge i baghovedet som noget, der kan brede sig til resten af kroppen med sekunders acceleration.

Jeanne råber efter et glas vand. Det føles trygt, når hun udstikker ordrer.

Klokken 8.30 kommer jordemoderen med sin praktikant. De overtager mildt styringen og sætter Troels Frederik til at brygge kaffe og lave morgenmad.

Klokken 11.27 føder Jeanne en sund pige på 3800 gram og 55 centimeter, og en helt ny fremmed følelse af lykke skyller igennem Troels Frederik. Men rodet og de fremmede mennesker og det vandbassin, Jeanne har født i midt i stuen forstyrrer ham.

Han synker ikke dybere ind i den ny følelse.

Mens Jeanne bliver hjulpet tilbage til soveværelset sammen med den lille nyfødte pige, der skal hedde Annika, samler Troels Frederik mekanisk håndklæderne sammen og putter dem i vaskemaskinen. Han rydder op i køkkenet og stiller kopperne i opvaskemaskinen.

Først da jordemoderen og hendes assistent er kørt, går han ind for at se til Jeanne og det nyfødte dunhoved.

Han lægger sig op i sengen til dem og ligger i flere minutter og kigger på den lille pige, der putter sig ind til sin mors bryst, mens hun med en lillebitte hånd holder fast i Troels Frederiks ene pegefinger.

Følelsen af nærhed vokser i ham - og bliver pludselig for meget.

Troels Frederik rejser sig og går.

De første uger med Annika i huset er rare og har sin egen forudsigelige rytme. Jeanne kommer sig hurtigt efter fødslen og fordyber sig i at passe sin lille pige.

Troels Frederik har det svært med at hjælpe til.

Han bryder sig ikke om de våde bleer og er bange for, at Annika går i stykker, når han rører ved hende. Til gengæld nyder han at kigge på hende og høre hende pludre. Bedst af alt er det at gå tur med barnevognen. Buster, Annika og Troels Frederik. Det giver en god følelse af at være far og at have styr på tingene.

Men efter en måneds tid med en baby i huset begynder Troels Frederik at føle sig udenfor.

Jeanne har travlt med at passe Annika i løbet af dagen, og om aftenen bliver de begge tidligt trætte og lægger sig til at sove i soveværelset.

Troels Frederik er overladt til sig selv - og sin computer.

Han ved udmærket, at Jeanne og Annika stiller nye krav til ham, men han kan ikke stille skarpt på, hvad det er, og følelsen af utilstrækkelighed får ham til at genoptage sine indkøb på nettet.

Nu i et omfang, der nærmer sig det selvdestruktive.

Regningerne strømmer ind til det lille rækkehus i Gislev, men det lykkes Troels Frederik at opsnappe dem og gemme dem på loftet.

Jeanne må adskillige gange i Retten i Svendborg for at erklære sig ude af stand til betale rækken af kreditorer: Diners, Handels Finans, Ikano Finans, flyttefirmaet Bryde og Sønner, Dan-Aktiv, Forbrugsforeningen af 1886, Fredgaard Radio og aarstiderne.com er nogle af de firmaer, der allerede er gået til Fogedretten for at få deres penge.

Oven i det er der rykkere og ubetalte regninger hos Hennes & Mauritz, Sonofon, Telia, Tele Danmark og en lang række computerfirmaer, hvor Troels Frederik har købt ekstraudstyr.

Hun tror, at de kun kæmper med at slippe af med den gamle gæld, han stiftede i hendes navn.

Og hun tror, at de kan spare sig ud af problemerne.

Hun forsøger at holde sammen på økonomien ved at lægge et stramt budget, der giver den lille familie 2831 kroner at leve for om måneden.

Det eneste sted hun kan spare er på mad. Ingen rester smides ud, og i perioder er der ikke råd til kød. Mælken sidst på måneden køber hun for tomme flasker, som er den eneste kapital, hun råder over.

Men alle anstrengelser er forgæves.

Troels Frederik har mistet kontrollen og er på vej mod de afgørende klik med musen, som skal få gælden til at vokse eksplosivt.

Onsdag 30. marts er en dag med høj klar himmel og flad forårssol ind gennem vinduerne. Troels Frederik går rastløst rundt på stuegulvet og forsøger at få styr på sine tanker.

"Hvad er der galt, hvad er der galt", spørger han sig selv, mens han gnider sine hænder - en vane, der er taget til på det sidste.

Jeanne har tvunget ham til at opsøge en psykiater i Svendborg, som har givet ham antidepressiv medicin - lykkepiller. Efexor 75 milligram om dagen plus 10 milligram Ciraplex.

Men det hjælper ikke.

Det eneste, der for alvor kan få den mørke følelse af utilstrækkelighed til at forsvinde er lyset fra computerens startbillede.

Troels Frederik tøver med at sætte sig hen til skærmen. Når først han er inde i internettes ubegrænsede verden af indkøbsmuligheder, så ved han, at han mister kontrollen.

Han tænder alligevel computeren.

Efter et par klik med musen havner han på Rosenmeier IT Distributions hjemmeside, der tilbyder salg af alt fra digitalkameraer og fladskærme til avanceret edb-udstyr.

Det er let at købe ind her. Man trykker bare i feltet "køb" ved siden af den vare, man ønsker sig. Derefter trykker man på et billede af en lille indkøbsvogn og indtaster sin adresse og sin mail. Og så er varen på vej.

I løbet af 10 minutter køber Troels Frederik ind for 17.130,08 kroner.

I indkøbskurven er blandt andet en Multifunktion farve printer fra Brother til lidt over 5000 kroner.

Troels Frederik ved ikke, hvad han skal bruge den til - han har to i forvejen.

Samme dag ringer Troels Frederiks tidligere chef fra IBM og spørger, om han har lyst til at genoptage arbejdet som software-tester af banksystemer. Lønnen er god og jobbet enkelt for en mand med Troels Frederiks evner.

Alligevel siger han nej-tak. Han kan ikke overskue at pendle fra sit hjem i Gislev til IBM i Ballerup.

I løbet af samtalen fortæller Troels Frederik, at han for 14 dage siden - 15. marts - har fået sit eget it-firma registreret som enkeltmandsfirma.

Planen er, at han vil bygge avancerede computere og sælge dem videre til studerende.

IBM-chefen, der kun kender Troels Frederik som en dygtig computer-specialist, fortæller, at han har mulighed for at åbne en klientkonto og købe reservedelene direkte hos IBM.

Troels Frederik åbner klientkontoen senere samme eftermiddag, og da han går i seng den aften tænker han: "Nu kan vise Jeanne, hvad jeg duer til".

Troels Frederiks firma får det ildevarslende navn Whoops - han synes, ordet ligger godt i munden, og det var det første han kom på.

I begyndelsen ligner Whoops da også en god forretning.

Troels Frederik fortæller Jeanne, at han køber computerdele hos IBM for 13.000 kroner, samler stumperne til en computer og sælger den videre for 20.000 kroner. Kunderne finder han i Den blå Avis og på hardware-test-siderne på internettet.

Jeanne er lykkelig.

Nu har hun det hun har drømt om. Et barn. En mand. Og fast indtægt.

Tror hun.

Da de 15. maj holder barnedåb lykkes det oven i købet at forene Jeannes og Troels Frederiks forældre. Med til barnedåben er også Troels Frederiks søster og hendes kæreste plus Jeannes søster og mand og deres to børn.

Maden er fra Kokken & Jomfruen. Og Troels Frederik ser oven i købet ud til at hygge sig og bliver siddende i sofaen, da bedsteforældrene tager hjem og der ud på aftenen går drinks i den for de unge.

Kun Morten - Jeannes lillebror - er ikke med til festen. Han har aldrig tilgivet Troels Frederik, at han snød Jeanne for 233.000 kroner.

IBM smækker kassen 14 dage efter barnedåben. 31. maj - to måneder efter Troels Frederik åbnede sin klientkonto.

På det tidspunkt har han bestilt og modtaget pc-komponenter for 475.000 kroner uden at betale en krone for det. Og han har kun fået lavet ti computere. Resten af IBM's forsendelser med bundkort, fladskærme og computerkabinetter står stuvet sammen i et uoverskueligt rod på Troels Frederiks loft i Gislev.

IBM melder Troels Frederik til politiet for bedrageri og sætter en advokat på sagen.

Men Troels Frederik bremser ikke op af den grund. Han går nu ind i en periode, hvor det ene fantastiske projekt afløser det andet.

Han installerer for eksempel en mailserver på loftet, der uden problemer kunne trække mailsystemet i en mellemstor virksomhed. Da den er fuldt udbygget har den kostet omkring 100.000 kroner.

1. juli køber Troels Frederik en såkaldt Fixed Wireless Access hos firmaet A+ Network. Forbindelsen giver ham trådløs adgang til internettet via radiobølger. Små to måneder senere bliver forbindelsen hentet igen, fordi kontrakten er misligeholdt. Pris: 356.922 kroner.

På intet tidspunkt forsøger Troels Frederik slippe ud af sin gæld.

Han flygter fra den:

SK-0633 letter fra Københavns Lufthavn lidt over klokken to den 21. juli 2005.

Troels Frederik og edb-programmør Per Jakobsen kigger ud på den regnvåde startbane fra de behagelige sæder på business class. Her er ekstra benplads og serveringen er inkluderet. Men Troels Frederik foretrækker nu de dyre pladser af en anden grund: De er langt fremme i flyet, så man kan få et kig ind på instrumenterne i cockpittet, når døren en gang imellem går op.

Troels Frederik og Per har kendt hinanden, siden de som drenge boede ved siden af hinanden i Nyborg. De blev kaldt kvarterets nørder, fordi de begge interesserede sig for computere og foretrak at spille Stratego og Civilasation fremfor fodbold.

Igennem årene har de haft sporadisk kontakt med hinanden og det er en tilfældig samtale, der gør, at de er havnet i et fly på vej mod Frankfurt:

- Der er Formel 1-løb på Hockenheimbanen. Men det er dyrt at komme derned, havde Per sagt.

- Men vil du gerne af sted?

- Joo, men ...

- Billetterne skal du ikke tænke på, sagde Troels Frederik. Jeg har en masse bonus-point i overskud hos SAS, så vi kan flyve derned på business class.

- Det lyder dyrt.

- Bare send mig 1200 kroner, så klarer jeg resten.

Om eftermiddagen 21. juli 2005 tjekker Per og Troels Frederik ind på Hotel Delta Park i Mannheim. Foran dem ligger fire dage med Porche-cup, Mini Cooper-ræs, Formel 3 og Formel 1-løb.

Per nyder at være sammen med sin gamle kammerat og få lov til at tale om biler, computere, matematik og skak. Dagene bruger de på langsiden ved Hockenheimbanen. Om aftenen går de ud og spiser pizza, på McDonalds eller finder en billig restaurant, hvor de kan få en schnitzel. Bagefter går de hjem på hotellet og ser fjernsyn.

Ingen af de to rejsekammerater har det store behov for at gå i byen og Per konstaterer for sig selv, at det har været en billig tur, da de flyver med SK3628 tilbage til Danmark 25. juli 2005.

Men det er før, han får tjekket sin konto på netbank...

Få uger efter hjemkomsten fra Frankfurt bliver der hævet 37.000 kroner på Per Jakobsens konto.

Pengene er brugt til at betale SAS og et hotel i Mannheim, oplyser banken, da Per ringer for at få en forklaring.

Per fatter det ikke.

Han har altid sit dankort på sig - som edb-programmør er han fuldt ud klar over, hvad et dankort kan bruges til på nettet.

Mysteriet bliver ikke mindre af, at det kort som pengene er hævet på, ikke engang var udleveret til ham endnu, da han var på tur med Troels Frederik.

Kun en enkelt fejl har Per begået. Han har ladet Troels Frederik hjælpe sig med at bestille et Diners Club kort.

Et blik på Pers kontonummer var nok til at Troels Frederik kunne memorere det. Udløbsdatoen har han regnet ud - den ligger altid to år efter bestillingen af et Diners.

Per vil have sine penge igen, men Troels Frederik har ikke en krone og igen bliver det Jeanne, der træder til. Hver måned mødes hun med Per på Odense banegård for at give ham 500 kroner.

Per tør ikke oplyse sit ny kontonummer til hende.

Han tør heller ikke møde Troels Frederik igen.

Hen over sommeren begynder fogeden at dukke op i hjemmet i Gislev.

Fogedretten i Svendborg beslaglægger for eksempel et Phillips TV med surroundsound, en Amitech PC, en JVC DVD og seks højttalere. Men Troels Frederik speeder indkøbene endnu mere op i løbet af efteråret.

Han får den idé, at han vi være guldkunde hos SAS og sætter en hektisk rejseaktivitet i gang.

4. oktober flyver han fire dage med Jeanne til Singapore. Det lykkes ham at overbevise Jeanne om, at han har en masse bonus-point og at rejsen er gratis. Den rigtige pris er 17.048 kroner per billet.

Kun en uge efter hjemkomsten efter hjemkomsten - 15. oktober - foretager Troels Frederik en af sine mest uforklarlige handlinger:

Han sætter han sig ind i fly SK943 fra København mod Chicago. Efter ni timers flyvning stiger han af i Chicago og går umiddelbart efter ombord på fly SK944 og flyver tilbage til Danmark.

Det giver 28.000 bonuspoint - og Troels Frederik får sit guldkort.

Prisen for flyrejserne i oktober er en ubetalelig gæld til SAS på 77.634 kroner.

De to betjente banker på døren en sen eftermiddag i efteråret 2005.

Troels Frederik modtager uden overraskelse en sigtelse for 13 tilfælde af bedrageri og dokumentfalsk. Størst er kravene fra IBM og Rosenmeier IT.

Troels Frederik kvitterer for modtagelsen og smider sigtelsen på køkkenbordet som var det en ligegyldig reklame.

Samme aften lægger Jeanne forsigtigt Annika ned i tremmesengen og putter hende med dynen. Klokken er 23.15 og Troels Frederik har som sædvanlig lagt sig til at sove på sofaen.

Siden fødslen har Jeanne brugt stort set al sin tid på sin lille pige og hun ved, at Troels Frederik føler sig til overs.

Jeanne ved også, at hun har lukket øjnene for det kaos, der hersker i deres økonomi. Kun når Fogedretten kalder hende til møde i Tinghusgade i Svendborg eller bunken af rykkere tårner sig faretruende op, ser hun nødtvungent ned i afgrunden. Men at det nu ender i en bedrageridsag, havde hun ikke troet.

Annika grynter fra tremmesengen. Jeanne bliver stående og kigger på sin lille pige.

Også for hendes skyld er der nødt til at ske noget nu.

For en måned siden søgte Jeanne hjælp hos Mødrehjælpens advokat i Odense og blev chokeret over det råd hun fik.

Rådet var, at hun ikke skulle bekymre sig om, at kreditorerne ikke blev betalt. Faktisk skulle hun holde helt op med at betale dem noget-som-helst.

- Når du bliver kaldt i Fogedretten skal du erklærer dig insolvent. Det er en håbløs gammeldags holdning at gå og sulte sig for at betale en gæld - som du ikke engang selv har lavet, husker hun advokaten siger. Han råder hende ligefrem til at sætte forbruget op, fordi der ikke må stå penge på kontoen, når man erklærer sig insolvent.

Jeanne lukker døren til, så kun en lysstribe fra lampen i gangen rammer Annika i tremmesengen, og sætter sig ind på sin seng. Hun kan umuligt sove og tager sin bærbare computer på skødet.

"Nu har politiet være her. Igen" skriver hun i sin dagbog og fortsætter: "De var her sidst for en måneds tid siden. Det er fuldkommen vanvittigt og hvor er jeg dog ked af, at han har ødelagt sine muligheder for at have en ærlig forretning kørende, hvor han kan bruge sine ufatteligt gode evner til noget konstruktivt og indbringende".

Da Jeanne lægger sig til at sove den aften tænker hun:

"Kan det her skade Annika - eller er det bedst for hende at have både en mor og en far?".

Læs næste søndag kapitel 4, hvor Troels Frederik havner i arresten på ubestemt tid, mens han venter på mental undersøgelse.
Troels Frederik opretter sit eget it-firma, og planen er at bygge avancerede computere og sælge dem videre til studerende. Firmaet får det ildevarslende navn Whoops. Troels Frederik synes, ordet ligger godt i munden, og det var det første, han kom på. Og i begyndelsen ligner Whoops en god forretning.
Troels Frederik opretter sit eget it-firma, og planen er at bygge avancerede computere og sælge dem videre til studerende. Firmaet får det ildevarslende navn Whoops. Troels Frederik synes, ordet ligger godt i munden, og det var det første, han kom på. Og i begyndelsen ligner Whoops en god forretning.
Foto: Peter Leth-Larsen/Fyens Stiftstidende
Siden fødslen har Jeanne brugt stort set al sin tid på Annika, og hun ved, at Troels Frederik føler sig til overs. privatfoto
Siden fødslen har Jeanne brugt stort set al sin tid på Annika, og hun ved, at Troels Frederik føler sig til overs. privatfoto
Foto: privat
Troels Frederik har det svært med at hjælpe til med Annika, men en tur med barnevognen og hunden giver en god følelse af at være far og have styr på tingene. privatfoto
Troels Frederik har det svært med at hjælpe til med Annika, men en tur med barnevognen og hunden giver en god følelse af at være far og have styr på tingene. privatfoto
Foto: privat
Troels Frederik og Per har kendt hinanden siden de som drenge boede ved siden af hinanden i Nyborg. De blev kaldt kvarterets nørder, fordi de begge interesserede sig for computere og foretrak at spille Stratego og Civilasation fremfor fodbold.
Troels Frederik og Per har kendt hinanden siden de som drenge boede ved siden af hinanden i Nyborg. De blev kaldt kvarterets nørder, fordi de begge interesserede sig for computere og foretrak at spille Stratego og Civilasation fremfor fodbold.
Foto: privat
Troels Frederik skaffer billetter til Formel 1-løb i Frankfurt, og Per Jakobsen nyder at være af sted med sin gamle ven og få lov at tale om biler, computere, matematik og skak.Privatfoto
Troels Frederik skaffer billetter til Formel 1-løb i Frankfurt, og Per Jakobsen nyder at være af sted med sin gamle ven og få lov at tale om biler, computere, matematik og skak.Privatfoto
Foto: privat

Troels Frederik mister kontrollen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce