Til dansktime med Dan og Bertel

Bertel Haarder (V) og Dan Jørgensen (S) diskuterede i Arenaen på Det Fynske Folkemøde, uden at de egentlig var uenige om særlig meget.
Foto: Michael Bager

Til dansktime med Dan og Bertel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • I maden, Danmarkskanonen eller tilliden - hvor ligger de danske værdier gemt?

Bertel og Dan - som man formelt bør titulere "kultur- og kirkeminister Bertel Haarder fra Venstre" og "integrations- og udlændingeordfører Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet", men som vi tiltaler ved fornavne, da der er tale om et folkemøde - er optagede af, hvad det vil sige at være danske. Og lørdag optog de et par hundrede mennesker foran Arena-scenen, som er skabt til verbale slagsmål og meningsudvekslinger.

Førstnævnte var der mange af forud for Bertels og Dans dansktime. Justitsminister Søren Pind (V) svarede på spørgsmål om Christiania-oprør, terrorisme og politisamarbejde i EU. Men uenighederne og de forreste fremmødtes korslagte arme rettet mod "sheriffen" var erstattet af smilende og nikkende tilskuere. Og to debattører, Bertel og Dan, der i højere grad supplerede hinanden, end de diskuterede.

De to herrer har bidraget til den danske kulturdebat med forskellige projekter. Dan besluttede som Fødevareminister, at vi i 2014 skulle kåre, hvilken ret vi danskere bedst kan lide. Stegt flæsk blev vinderen, der kostede 1,2 millioner kroner at finde frem til.

Nu har Bertel sat sig for, at der skal laves en Danmarks-kanon, der skal synliggøre, hvad der har skabt dansk kultur. En øvelse, der kommer sammen med beskeden om, at der skal spares på kulturen.

I modsætning til justitsminister Søren Pinds (V) visit i Arenaen, hvor der var korslagte arme og kritiske spørgsmål fra tilhørerne, var der lutter smil under Bertel og Dans dansktime.
I modsætning til justitsminister Søren Pinds (V) visit i Arenaen, hvor der var korslagte arme og kritiske spørgsmål fra tilhørerne, var der lutter smil under Bertel og Dans dansktime.
Foto: Michael Bager

Kultur kommer udefra

Men den slags politiske drillerier blev ikke nævnt lørdag. Bertel satte præmissen for samtalen:

- Vi lever i et pres fra globaliseringeren og flygtningestrømme. Og hvis vi bliver mere bevidste om, hvad der er dansk, så bliver vi også mere åbne, sagde Bertel, mens Dan nikkede.

Og hvis man tror, at man ved, hvad danskhed er, så tager man fejl, forklarede Dan. Værdierne er ikke statiske. De ændrer sig og påvirkes af udefrakommende.

- Lighed i samfundet er for eksempel noget, vi har fået fra Tyskland, sagde Dan.

- Ja, ligesom juletræet og socialdemokratiet, supplerede Bertel og fik Dan til at grine, så han ellers normalt sammenknebne øjne blev en anelse mere lukkede.

Danskhed er tillid

Men selv om vi ikke skal være bange for at lade os påvirke af udefrakommede - eksempelvis i køkkenet, hvor Bertel proklamerede, at han nyder, at der er kommet flere krydderier i maden - må vi forstå, at kultur ikke er en åben ladeport, hvor alt kan flashe igennem. Og her var der optræk til en flig af uenighed mellem debattørerne.

- Men hvis man insisterer i at sætte grænser i nogle symbolske kampe - som eksempelvis tvungne frikadeller eller nej til badeforhæng - så risikerer vi at isolere nogle mennesker, sagde Dan.

- Ja, det er rigtigt. Så sådanne ting skal løses lokalt, svarede Bertel og afværgede diskussionen.

De to politikere nævnte en række ting, de anså for værende danske. Foreningsliv, ytringsfrihed, lighed, bæredygtighed og tillid. Specielt sidstnævnte - at stole på hinanden - nævnte de ofte.

Det fik en af tilskuerne til at stoppe med at smile og række hånden op i stedet.

- Hvordan hænger det sammen med, at I politisk har stået for en række reformer, der er alt andet end tillidsfulde, spurgte hun med reference til, at der blandt andet i den offentlige sektor føres rigtig meget kontrol.

Bertel og Dan rodede lidt rundt i en forklaring, før der kom en indrømmelse.

- Det er et godt spørgsmål, du stiller, sagde Bertel.

- Ja. Jeg tror, vi er gået for langt i den offentlige sektor i forhold til kontrolmålinger, sagde Dan.

Og så smilede tilskuerne igen. Og Bertel og Dan fortsatte med at være fælles om at mene, at vores fælles værdier er vigtige, indtil debatten var slut, og de to skulle videre. Og mens scenen blev overtaget af Klimaministeren Lars Christian Lilleholt (V), skulle Dan hjem og sove, fordi han var kommet direkte fra Australien til Kastrup til Det Fynske Folkemøde. Og Bertel skulle til revy i Juelsminde.

Til dansktime med Dan og Bertel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce