På lørdag kommer den amerikanske rockstjerne Bruce Springsteen til Danmark for at give koncert. To danske fans rejste den modsatte vej for at opleve Springsteen på hjemmebane og se, hvor det hele begyndte
New Jersey Turnpike, New Jersey, USA, 4. oktober 2007: Solen står højt på en skyfri, blå himmel. Det er midt på formiddagen, og vi er på vej til Det Forjættede Land - den amerikanske rocksanger Bruce Springsteens hjemmebane i staten New Jersey.

To danske fans langt hjemmefra har forladt Pennsylvania og er kørt ind i New Jersey. Over motorvejen - turnpiken - cirkler to ørne, mens vi cruiser i vores metalblå oversized SUV (Sport Utility Vehicle) til tonerne af "Thunder Road". Efter mere end 20 år som dedikerede fans har vi sat os for at besøge Bruce Springsteens hjemmebane i New Jersey, møde de amerikanske fans og opleve sangeren live, når han spiller to aftener i en udsolgt arena i Philadelphia.

Mytologisk afkørsel

Vi er på vej tilbage i tiden til der, hvor det hele begyndte. Der, hvor Bruce Spring­steen fra midten af 1960'erne til begyndelsen af 1970'erne grundlagde sin karriere. Steder, som for Springsteen-fans har nærmest mytologisk klang. Steder, som har været kendt for os siden midten af 1980'erne, hvor vi første gang stiftede bekendtskab med Bruce Joseph Frederick Springsteens sange.

Numrene fra mesterværket Born To Run fra 1975 fylder bilen, mens navnene på afkørselsskiltene fylder os med ærefrygt. Mest af alt skiltene til Asbury Park og Freehold. Vi drejer af mod Asbury.

Asbury Park, hvor musikeren og Jersey-helten Bruce Springsteen blev skabt, og Freehold, hvor drengen Bruce Springsteen voksede op.

Elvis-fans har Graceland og Beatlesfans har Liverpool. Springsteen-fans har Asbury Park.

Vi har aldrig været her før, men alligevel føles det lidt som at komme hjem. Efter at have tilbragt uendelige timer i selskab med Springsteens musik har tilbøjeligheden udviklet sig fra fanatisme til fælleskab. Det, der begyndte med udklipsmapper og 183 plakater på væggene i min kælderhybel i Odense, er blevet til en livsrejse med manden og hans sange, som er blevet lydsporet til mit liv.

Rejsekammeraten bag rattet har delt interessen og ageret fast Brucebuddy til utallige koncerter alle årene.

Idrætsparken, 25. juli 1988: På en julidag i 1988 sidder de selvsamme fyre, 16 år gamle, bænket i Idrætsparken og venter på Bruce. Året før bliver jeg for alvor fan, da Springsteen udsender albummet Tunnel Of Love, men live-debuten får vi begge denne aften i selskab med Michael Falch, Ritt Bjerregaard og 45.000 andre danskere. Knap fire timers rock'n'roll, som for altid vil stå som den største koncert i mit liv. Til dels fordi det var første gang, men også fordi det var en eventyrlig aften, hvor min skæbne med Bruce blev beseglet.

Hilsner fra Asbury Park

"Hvad vil I dog der?", "Det er et hul!", "Der er ingenting tilbage, bliv hjemme!".

Kommentarerne fra de lokale amerikanske fans på internetforummet var ikke ligefrem lokkende, da vi før afrejsen fra Danmark luftede muligheden for at besøge Asbury Park i New Jersey. Vi insisterer dog på at se stederne, hvor musikeren og musikken blev født.

Alligevel er det med en blanding af ængstelse og den føromtalte ærefrygt, at vi ruller ind i den lille kystby, hvor Springsteen lærte at mestre Fenderguitaren og styre et publikum, som kun få andre formår. For hvad nu hvis de sagnomspundne steder viser sig være knap så ualmindelige?

Vi kører ad Main Street, som Spring­steen synger om i "The Promised Land" - Det Forjættede Land, og naturligvis fører den os (ad omveje) til strandpromenaden og boardwalken.

Centrum i Bruceuniverset.

Et stenkast herfra lå spillestedet The Upstage, hvor Bruce Springsteen, Steve van Zandt, Southside Johnny og resten af Jersey-musikerne dystede om titlen som musikalsk konge af Jerseykysten fra 1968 til 1970.

"Fra 01 til 05 om natten kunne man gå på scenen og spille, hvad man havde lyst til, og havde man evnerne, kunne man selv vælge, hvem man ville spille med," har Springsteen selv skrevet om spillestedet, som havde sit eget liv.

The Upstage måtte selv lade livet sidst i 1970, men ved Ocean Avenue finder vi The Stone Pony, Convention Hall og boardwalken, som Bruce Springsteen har beskrevet i sine tekster. The Stone Pony, hvor Springsteen ofte optræder uannonceret, blev skabt i begyndelsen af 1970'erne. Da stedets første ejere ledte efter et fast band, som kunne trække publikum til spillestedet, dannede Steve van Zandt, som senere skulle blive Spring­steens højre hånd og guitarist i E Street Band, og Southside Johnny bandet "South­side Johnny and the Asbury Jukes".

Festhalle, Frankfurt, Tyskland, 26. juni, 1992: "Die dänen führen zwei zu nul!" Min gamle tysklærer ville formentlig kunne finde flere grammatiske fejl, end der er bogstaver i den sætning. Jeg er nu ikke i tvivl om, hvad det betyder, da jeg hører en tysker med en transportabel radio sige præcis de ord til sin sidekammerat. Det gør han midt i andet sæt ved min blot anden Bruce Spring­steen-koncert den juniaften, hvor Danmark bliver Europamester i fodbold. På dagen kunne man bytte en fadøl for en billet til Spring­steenkoncerten på byens barer. Tyskerne var sikre på, at mesterskabet var deres, og det ville de hellere opleve, end de ville se Bruce Springsteen live. Tyskerne blev klogere, og vi skyndte os ud af byen, hvor landets helte skulle have været modtaget dagen efter.

Madam Marie

Vi er tidligt på den. Der er ikke meget gang i den på The Stone Pony denne formiddag, så vi slendrer ned ad boardwalken mod Convention Hall, hvor Springsteen to uger tidligere har indledt sin Magic-turné, som på lørdag 8. december når til Forum i København. Den ramponerede bygning har flere gange lagt lokale til Bruce Springsteens generalprøve forud for en turnéstart.

Få meter derfra næsten snubler vi over en endnu mere historisk Bruce-bygning. Her er der kun plads til en gæst ad gangen.

"The cops finally busted Madam Marie for telling fortunes better than they do"

Bruce Springsteen udødeliggjorde spåkonen Madam Marie i sangen "4th Of July, Asbury Park (Sandy)" fra 1973. Trods en alder på over 90 år læser hun stadig håndflader og ser ind i kundernes fremtid. Fra sit lille blåmalede træskur på boardwalken udfylder hun - frivilligt eller ej - sin rolle i Springsteens univers. Hun er ikke på sin plads i dag, og hun svarer ikke, da vi ringer for at aftale en tid. Vi ville ellers gerne vide, om vi har en chance for at møde Bruce, mens vi er på vores fem dages visit i USA.

I stedet beslutter vi os for selv at opsøge heldet og kører mod byen Rumson, som har lidt over 7000 indbyggere. Heriblandt et par medlemmer fra New Jerseys anden stolthed, bandet Bon Jovi, og så altså lige Bruce.

Hjemme hos Bruce

Ringer man på? Der er både samtaleanlæg og kamera ved porten. På den anden side af det store sorte jerngitter bor ­Bruce Springsteen med tre børn, kone, heste og biler.

Vi havde ikke planlagt at tage turen helt hjem til Bruce, for godt nok er vi fans, men fanatiske er vi ikke. Eller er vi? Nu står vi her jo alligevel som et par stalkere helt fra Danmark, efter at vi har spurgt om vej hos to tilfældige ansatte på Butlers Diner en halv kilometer væk.

To søde piger, som ser åndssvagt på os, da vi spørger, om de ved, hvor deres berømte genbo residerer.

"Kør op til Ridge Road, drej til højre og fortsæt, til I når skolen. Han bor på hjørnet", lyder svaret kort og kontant. Næsten som om de har hørt spørgsmålet før.

Vi har sådan set historien på vores side, for Bruce Springsteen har selv lavet det her nummer engang. Inden han for alvor blev verdenskendt. I 1976 turnerede Springsteen og red på en bølge af succes, efter at Born To Run-pladen året tidligere var blevet rost til skyerne af anmelderne. Han havde været på forsiden af både Newsweek og Time Magazine (samme uge) og var blevet udråbt som fremtiden for rock'n'roll. Da turneen nåede Memphis i 1976, mente Springsteen, at en vis Elvis Presley, som er et stort musikalsk forbillede for Springsteen, skulle introduceres for "rockens fremtid". Derfor tog han en taxi til Graceland, hoppede over muren og ringede på. En sikkerhedsvagt kom dog i vejen og ledte den unge Bruce Springsteen ud igen. Mødet mellem bossen og kongen af rock'n'roll blev aldrig til noget, og året efter døde Elvis som bekendt.

Presley var angiveligt ikke hjemme den aften i 1976, men uanset om vi skulle have mere held med os end Bruce her 21 år efter, så vælger vi at udsætte mødet med Springsteen til næste aftens koncert. Inden for på den kæmpe hjørnegrund holder vagtfirmaets biler, og der er sket meget med amerikanernes sikkerhedsmani siden 1976, så vi agter ikke at udfordre lykken yderligere.

Bag Falkonercentret, 16. marts, 1996: Jeg venter sammen med en større flok andre fans efter en koncert i Falkonercentret, hvor Bruce Springsteen netop har spillet solo. Det er mandens eneste vej ud og belønningen kommer da også til sidst, hvor han trykker hånd hele vejen rundt. En meget stor hånd til en meget lille mand. Ni år senere kommer jeg igen på en meters penges afstand af manden, da han skal give endnu en solokoncert i Danmark - denne gang i Forum, hvor han giver autografer før koncerten.

Hjemme hos Gary

Vi sidder lidt i bilen, før vi går op til huset for at ringe på. Gary Scott hedder manden, som vi skal bo hos i Philadelphia. Han har selv tilbudt os, at vi kan bo hos ham, men sandheden er, at vi aldrig har mødt ham. Jeg har mailet sporadisk med Gary i fem år, efter at han svarede på mit indlæg på et internetforum for Spring­steen-fans. Spørgsmålet lød kort og godt, om der var nogen amerikanske fans, der kunne hjælpe med billetter, hvis vi kom til USA for at se på Bruce.

Det ville Gary gerne og med fem år og tre turneers forsinkelse er vi her så. Gary har forinden gentaget sit tilbud, men vi skal trods alt lige tage mod til os. For vi har som sagt aldrig mødt manden eller for den sags skyld set et billede af ham.

Vi ringer på.

Gary Scott er 49 år, fraskilt far til to mindre børn, omkring 195 meter høj - og så er han sort, viser det sig.

Og inkarneret Bruce-fan. Han er født i New Jersey, hvor hele hans familie stadig bor. Han har gået i skole med trommeslager Max Weinberg fra The E Street Band. Hans første koncert med Bruce var han til i 1978, og siden er det blevet til 133 yderligere.

Gary viser os rundt i Philadelphia, præsenterer os for sine børn, kæresten, ekskonen og så skaffer han os som lovet to billetter til den ene af to koncerter i Philadelphia. Den anden koncert har vi selv sikret os billet til, men Gary understreger, at billetterne til aften nummer to også er i hus.

Men før koncerten skal vi lige til fødselsdagsfest med "Trooper" Pete, en af Gary's Brucevenner, der fylder 40 år samme dag som koncerten.

Det Olympiske Stadion, 23. juni, 1999, Stockholm: Det pisregner, jeg har tilbragt natten i en såkaldt sovebus, og der er stadig flere timer til koncerten begynder. Vi sidder på asfalten i lange baner og venter. Spring­steen-fans fra Sverige, Danmark, Finland, Norge, Tyskland og Italien. Ikke alle har paraplyer, så jakker og plastikposer bliver brugt som beskyttelse mod regnen, som pisker ned. Lige indtil Bruce og gutterne fra E Street Band går på scenen inde på stadion for at lave lydtjek. Vi jubler og synger med og glemmer regnen og kulden for en stund. Da bandet spiller Creedence Clearwater Revivals klassiker "Who'll Stop The Rain" går de ventende fans amok - ikke mindst da regnen stopper midt i nummeret. Det bliver man ikke mindre fan af. Tre dage senere spiller Springsteen nummeret som det første i Parken i København, men denne gang er der ikke kontakt til vejrguderne, og regnen trommer ned under hele koncerten, men i Sverige kom den aldrig igen.

Tailgating

Barbeque, øl og Bruce på ghettoblaster. Tailgating (bagagerumsfest) på parkeringspladsen er ikke noget særligt for Bruce Springsteen-koncerter. Det sker hver søndag overalt i USA ved fodboldkampe, men ingen steder er som tailgating før en Bruce-koncert i Philadelpia. Det siger de i hvert fald i Philadelphia og omegn, så vi har taget Gary og hans venner på ordet og er taget med til, hvad der syntes at være den største havefest, vi nogensinde har deltaget i. Bare uden haven.

Række efter række af parkerede biler med bagagerummet åbent, hvor Bruce Springsteens musik fra de sidste 35 år strømmer ud, mens folk sidder i havestole på asfalten, griller og drikker Budweiser. Det virker som om samtlige 20.000 publikummer til aftenens koncert deltager i festen på parkeringspladsen, da vi ankommer et par timer før koncerten.

Det er "Trooper" Petes fødselsdag - Pete er statetrooper (politimand) deraf tilnavnet. Det er dog fødselsdagsbarnet, der deler gaver ud. Først "sorte svin" og øl til alle, der nærmer sig den store firhjulstrækker, men så hiver han også to billetter op ad inderlommen til de to gæster fra Europa. Adgangen til det allerhelligste er sikret. Tillykke med fødselsdagen Pete, kan vi kun kvittere - og tak. Mange tak.

Wachovia Center, Philadelphia, 5.oktober, 2007 kl. 20.14: "Goooood evening Philly'." Bruce Springsteens stemme fylder den gigantiske indendørs arena i udkanten af Philadelphia. Publikum svarer med et massivt brøl, før salen eksploderer i et lyd- og lysinferno.

Vi har nået rejsens sidste mål.

10. koncert i Danmark

Allerede inden Bruce Springsteen giver koncert lørdag i Forum er den næste danske koncert med Jersey-rockeren og hans E Street Band sat på skinner. Den 29. juni giver Bruce Springsteen sin 10. koncert på dansk grund i Parken. Billetterne kan købes fra tirsdag på Billetlugen og hos Fona.
  • Fyens Stiftstidende