Psykolog: Det er o.k.


Psykolog: Det er o.k.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En barndom bag tremmer kræver, at de fængslede forældre og det øvrige netværk tager ansvar og er opgaven voksen, siger psykolog Tue Toft

Børn, der tilbringer de første leveår i fængsel sammen med deres forældre, behøver absolut ikke at få et dårligt liv senerehen.

Det mener psykolog Tue Toft fra Psykologhuset i Odense. Han sidestiller den specielle start på livet med det, som mange børn oplever i forbindelse med en skilsmisse.

Det forældrepar, som vi på siderne her bringer et interview med, afsoner begge 16 års fængsel for blandt andet mandrab og fik for 16 måneder siden datteren Cecilie. Hun må ifølge loven blive hos dem i det lukkede fængsel, indtil hun fylder tre år.

- Det vigtigste er at gøre overgangen blid. Hvis det sker fra den ene dag til den anden, vil det være alt for voldsomt for barnet, siger Tue Toft og fortsætter:

- Det kræver, at alle de voksne omkring barnet - både udenfor og inde i fængslet - tager ansvar og forbereder overgangen omhyggeligt.

- Barnet skal måske i en familiepleje, og så vil det bedste være, at hun eller han kan komme på besøg nogle gange dér, og at forældrene snakker om det som noget spændende og hyggeligt, der skal ske.

- Hvis de lader deres frustrationer få frit løb og skaber skræmmebilleder hos barnet, for eksempel "de onde politimænd" "eller "slemme chefer i fængslet" - så vil barnet blive bange og ulykkeligt.

Tue Toft mener, at opgaven kræver planlægning, men at den absolut ikke er umulig at løse - også uden brug af for eksempel psykologer.

- Barnet skal lære, at nu har det to sæt forældre. Dem i Ringe, og så de "nye" et andet sted. Nøjagtig på samme måde, som når forældre bliver skilt og får nye partnere, som barnet skal vænne sig til. Far bor måske et nyt sted med en ny kone, og så er det op til mor at tale pænt om dem - og omvendt selvfølgelig.

- Det er vigtigt hele tiden - også når barnet bliver større, at være et skridt foran. At klæde barnet på til at møde nysgerrige spørgsmål fra omverdenen. Barnet behøver ikke vide nøjagtig hvorfor, forældrene er i fængsel. Den del af historien skal nok komme i små bidder efterhånden som det bliver ældre, foreslår psykolog Tue Toft.

Læs mere i Fyens Stiftstidende søndag

Psykolog: Det er o.k.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce