Politikeren

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) og kronprins Frederik. Ministeren ytrede på et tidspunkt ønsake om, at Danmark skal boykotte åbningen af OL i Beijing. Og bliver regeringen væk, må Kronprinsen også blive hjemme.

Politikeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IOC-kandidatur og kamp for miljø­et. Kronprinsen begynder at blande sig

Meningerne har væ­ret delte om kronprins Frederiks kandidatur til Den Internationale Olympiske Komité.

Kritikerne mener, at han bevæ­ger sig ind på et områ­de, hvor han uvilkårligt vil komme til at skulle tage stilling til korruption, doping og verdenspolitik.

En meningsmå­ling bestilt af DR har desuden vist, at hver tredje dansker er imod Kronprinsens kandidatur til Den Olympiske Komité.

Ikke desto mindre begynder han at blande sig i offentlige debatter.

Først med sit kandidatur til IOC og nu også på miljø­områ­det.

En ny platform

Det fremgår i den nyeste bog, Kronprins af Danmark, hvor han udtaler, at han hå­ber på at kunne spille en rolle ved FN's klimatopmø­de i Kø­benhavn næste år.

I en kommentar i Ekstra Bladet i april skriver politisk kommentator Hans Engell blandt andet:

- Kongehuset vil skabe sig en ny platform i det danske samfund. Slut med 90 års tilbageholdenhed over for alt, der oser af politik.

- Tiden er kommet til at styrke monarkiet blandt andet gennem medlemmer af kongefamilien, der tør udtale sig om politik og samfundsforhold.

At være kønne at se på

At Frederik begynder at vove sig ind på politiske områ­der, ser sociolog Emilia van Hauen også som et tegn på, at kongehuset vil profilere sig. Men når kongehuset profilerer sig på holdninger, skal det ske med forsigtighed.

- Den del af befolkningen, der kø­ber Billed-Bladet og læ­ser om kongehusets pomp og pragt, er loyale over for de kongelige, så længe de opfø­rer sig ordentligt og er kønne at se på, forklarer Emilia van Hauen.

Men en anden del af befolkningen vil ifølge sociologen have mere end bare flotte kjoler:

- Den kreative klasse stiller spørgsmålstegn ved, hvad vi skal bruge kongehuset til.

- Og over for dem bliver kongehuset nødt til at spille en mere holdningsorienteret rolle for at få mere kant og personlighed og dermed overleve.

Ikke kun karetfigurer

Hun understreger dog også, at de kongelige bevæ­ger sig på en knivsæg, for hvis kronprins Frederik for eksempel i IOC bliver blandet ind i problemer med korruption, vil det smitte negativt af på kongehuset.

Ifølge Emilia van Hauen kan løsningen være, at de kongelige engagerer sig i helt sikre sager, der næsten kun kan siges at have en positiv dagsorden, som for eksempel miljøet, hvilket han også selv har udtalt.

- Hvis Kronprinsen vil være miljø­forkæmper, skal han bare huske også at vise det ved at leve efter det, for eksempel ved at køre i miljørigtige biler, siger hun.

Kronprinsen har dog også selv antydet, at han godt kan finde på at blande sig lidt mere i fremtiden.

I den nye bog "Frederik - Kronprins af Danmark", siger han, at han og kronprinsesse Mary ikke kun vil være karetfigurer.

Politikeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce