• Opbruddet i dansk politik og et truende brud mellem partierne i blå blok blev diskuteret i Medielab

Der var lagt op til en debat om opbruddet i dansk politik og de mange nye partier, der oplever stor opbakning fra vælgerne. Med justitsminister Søren Pind (V) og partileder Anders Samuelsen (LA) på to af pladserne foran et stopfyldt Medielab, var det dog uundgåeligt, at en del af debatten ville komme til at handle om Liberal Alliances krav om større topskattelettelser og truende brud med regeringen. Det førte blandt andet til, at justitsminister Søren Pind sagde, at blå blok ville blive atomiseret, og at regeringsmagten ville ende hos Socialdemokraterne, hvis uenighederne om topskatten skulle ende med et folketingsvalg.

Formiddagens debat startede dog helt efter planen med de fire fremmødte politikeres analyse af, hvad der over de seneste år har skabt opbruddet i dansk politik.

Rasmus Nordqvist fra Alternativet sammenlignede opbruddet med overgangen fra landbrugs- til industrisamfund.

- Vi står midt i en opbrudstid, som har fælles træk med det opbrud, man så, da Socialdemokraterne og Venstre blev dannet, hvor man gik fra et landbrugssamfund til et industrisamfund. Der nytter det ikke noget, at man skruer lidt på nogle knapper. Vi er nødt til at bygge nogle helt nye maskiner. Ét er, at vi skal have set på økonomien, men vi skal også se på, hvordan vores demokrati ser ud og finde ud af, hvordan vi bliver bedre til at inddrage folk, sagde Rasmus Nordqvist.

Søren Pind pegede på, at det politiske opbrud ikke kun ses i Danmark, men i mange lande verden over. Og selv om Venstre er ét af de partier, der har måttet afgive stemmer til de nye partier, erkendte justitsministeren, at der ind imellem er brug for nye partier.

- Jeg mener, at der er brug for, at demokratiet en gang imellem bliver angrebet af nye partier, så det på den måde kan blive revitaliseret, sagde Søren Pind, der pegede på, at Venstre har gjort sig upopulær hos nogle vælgere efter at have gennemført flere store reformer.

- Jeg tror, at vi nu bliver ramt af, at vi har påtaget os ansvaret for nogle reformer, som har været nødvendige, men som ikke har været særligt populære. Store reformer vækker typisk ikke glæde i befolkningen, og det betaler vi nu en pris for.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.