Narkomarked i kaos efter 211 års fængsel

Sidste stop for narkoen var i årerne hos Odenses narkomaner. De fire mænd er dømt for at have tjent hundredtusinder af kroner spå at drive narkobuler i Odense og dermed levere heroin og kokain til byens mange stofmisbrugere.

Narkomarked i kaos efter 211 års fængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NARKO: Færre narkodødsfald og svækket marked efter at Odense Politi har fået 60 bagmænd idømt fængsel

Pessimisme er afløst af optimisme i Odense Politi, efter at det på to år er lykkedes at få idømt 60 personer til sammen 211 års fængsel for at have solgt hård narkotika i Odense og omegn.

- Tidligere var vi frustrerede, fordi markedet tilsyneladende ikke reagerede, når vi anholdt og fik fængslet større grupper af narkohandlere. Men nu ser vi, at markedet er i kaos, og at alle mulige mennesker forsøger sig, fordi de erfarne narkohandlere er i fængsel, siger lederen af narkotikaafdelingen i Odense Politi, kriminalkommisær Niels Christian Larsen.

Lettere at fange

Hvor vidt indsatsen har indskrænket udbuddet af heroin og kokain i Odense, tør kriminalkommissæren ikke vurdere.

- Men jo mindre rutine, en narkohandler har, jo lettere har vi ved at pågribe vedkommende, og det er godt for retsbevidstheden. Når en salgsorganisation er under opbygning, er alle mand nødt til fysisk at have med stofferne at gøre, og det gør dem sårbare.

- Derimod har vi sværere ved at afsløre bagmænd, der har været i branchen i så mange år, at de ikke længere selv har fingrene nede i stofferne, og som samtidig er begyndt at kanalisere pengene over i lovlige virksomheder, siger Niels Christian Larsen.

Færre narkodødfald

De lange fængselsdomme har også haft sundhedsmæssige konsekvenser.

I hvert fald er antallet af narkodødsfald faldet markant siden midten af 1990'erne, hvor der kunne være flere end 30 om året.

De seneste to år har antallet af narkodødsfald på Fyn været 12.

- Det er svært at konkludere noget på baggrund af antallet af narkotikarelaterede dødsfald, fordi hvert dødsfald typisk har en særlig forhistorie.

- Men vi kan se, at der de seneste år ikke har været debutanter med i statistikken. Altså personer, som lige skal prøve at tage hård narkotika, og som dør af det. Det kan skyldes, at der ikke længere er så meget stærkt stof i omløb i Odense, siger embedslæge Kirsten Kronborg, som støttes af målinger fra Retsmedicinsk Institut på SDU.

Mindre hvid heroin

- Odense har siden 1995 udmærket sig i forhold til Århus og København som en by, hvor der bliver beslaglagt langt mere af den rene, hvide heroin end den brune, som ikke er så stærk. Ide andre byer er det lige omvendt. Men i 2001 har vi set et billede af, at andelen af den brune heroin stiger i Odense, og den hvide falder, siger retskemiker Dorte Rollmann fra Retsmedicinsk Institut.

Onsdag blev seks mænd idømt i alt 38,5 års fængsel for handel med over fire kilo heroin og kokain i Odense.

Narkomarked i kaos efter 211 års fængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce