Mylenberg: - Vi vil have folkemøde hver dag

Morten Messerchmidt og Jens Rohde optog deres fælles radioprogram på folkemødet. Bagefter var der blandt andet tid til, at Rohde hjalp en ung Messerschmidt-fan med en selfie. Foto: John Fredy
Foto: John Fredy

Mylenberg: - Vi vil have folkemøde hver dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Årets udgave af Det Fynske Folkemøde syntes ikke at lide alvorligt under, at det faldt sammen med en anden vigtig begivenhed, Øllets Dag

De der unge fløse, Rune Christian Mortensen og Jakob Nord, der kalder sig Fynsk Folkeparti, og som har slået sig op på Facebook på at gøre grin med noget så vigtigt og ophøjet som politik, har fat i en pointe.

På en ølkasse udenfor det folkemøde-pulserende mediehus førte de sig frem med vilde løfter og uvederhæftig populisme om grænsebomme ved begge bæltbroerne, og hvad ved jeg.

Men så kom pointen: - I dag er det Øllets Dag. Det bør være Øllets Dag hver dag.

Se, måske var det en lille stikpille til Det Fynske Folkemøde, som i år valgte at dele lørdag med netop Øllets Dag.

To store bredt forankrede folkelige begivenheder på samme dag, som på hver deres måde kalder på engagement og deltagelse og dedikation. Det er næsten for meget.

Hvis vi havde folkemøde hver dag, kunne vi også have fællessang hver dag. Men mindre kan selvfølgelig gøre det. Foto: Peter Leth-Larsen
Hvis vi havde folkemøde hver dag, kunne vi også have fællessang hver dag. Men mindre kan selvfølgelig gøre det. Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen

Selfie med Messerschmidt

Uden at skulle være mere forudindtaget end godt er, så har Det Fynske Folkemøde i hvert fald én klar fordel i forhold til Øllets Dag: Folkemødet er til at huske bagefter.

Jeg vil blandt andet huske det for en konfirmand-aspirant-lignende yngling, der kommer ilende hen til Mortens Messerschmidt for at tage en selfie med ham.

Hvorpå Jens Rohde fluks griber smartphonen og tager billedet af Messerschmidt med knægten ved siden af, som er ved at sprænges af benovelse over at være så tæt på idolet.

Nu er billedet sikkert ude på Instagram og Facebook, og det kommer op på knægtens opslagstavle og på omslaget af den omdelte sang, når han vitterligt skal konfirmeres.

Og det er alt sammen Det Fynske Folkemødes fortjeneste.

Fynsk Folkeparti er ved at vinde om sig. Men endnu er den nye bevægelse ikke kvalificeret til mere end en ølkasse uden for mediehuset. Foto: Michael Bager
Fynsk Folkeparti er ved at vinde om sig. Men endnu er den nye bevægelse ikke kvalificeret til mere end en ølkasse uden for mediehuset. Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager

En mand med en sag

Jeg vil huske Det Fynske Folkemøde 2016 for at møde en mand med en sag. En af den slags sager, som er gået så meget i hårdknude, at selv medierne har opgivet at skrive om den, men som stadigvæk fylder umådeligt meget i mandens liv.

Og han er glad for folkemødet, for her kan han træffe politikerne ansigt til ansigt og tale sin sag og få sat samtalens nuancer til det, som årelange korrespondancer ikke altid har kunnet rumme.

Folkemødet vil jeg huske som et sted, hvor Ella Maria Bisschop-Larsen temmelig bevidst kalder Esben Lunde Larsen for fødevareminister. Selv om han jo vitterligt er miljø- og fødevareminister. Ifølge visitkortet.

Det Fynske Folkemøde er ikke Øllets Dag. Men der kan være visse fællestræk. Foto: Michael Bager
Det Fynske Folkemøde er ikke Øllets Dag. Men der kan være visse fællestræk. Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager

Tre franske hotdogs

Skulle det så endelig være, at savnet af Øllets Dag trænger sig på, er folkemødet også et sted, jeg vil huske for at have set en mand, der kan bære tre franske hotdogs i den ene og to fadøl i den anden hånd.

For det er jo ikke ord og selfies det hele.

Måske var Øllets Dag en konkurrent. Men det var ikke til at se. Mediehuset på Banegårdspladsen summede af mennesker på alle etager.

Her var små piger fra Veflinges prisvindende lektiecafé med blå balloner.

Piger som uden helt at forstå det lige fik et venligt vink om, at de også er en del af fællesskabet.

Mennesker i boder med pamfletter og karameller, som alle i det mindste mener, at vide, at de kæmper for en bedre fremtid, og det er trods alt bedre, end at de sætter sig hen i et hjørne og surmuler.

Meninger mødes og brydes mellem magtfulde mennesker, og sådan skal det være. Men folket skal også høres, hvilket det ganske ofte blev. Foto: Peter Leth-Larsen
Meninger mødes og brydes mellem magtfulde mennesker, og sådan skal det være. Men folket skal også høres, hvilket det ganske ofte blev. Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen

Øllets Dag hver dag

Men hvad var det nu egentlig de sagde, disse vindbøjtler fra Fynsk Folkeparti, oppe i begyndelsen af artiklen?

Jo: - Det skal være Øllets Dag hver dag!

Det lød jo tiltalende nok, og det skal stå enhver frit for personligt at udleve denne vision, selv om det nok klogeligst bør gøres med måde.

Men kunne vi så tænke tanken videre og sige, at der skal være Det Fynske Folkemøde hver dag?

Det kunne vi faktisk godt, sagde vor chefredaktør i én af de afsluttende debatter.

- Hvorfor ikke folkemøde hver lørdag? Eller hver dag?, lød det fra Troels Mylenberg.

Selvfølgelig fordi mediehuset, der leverer disse linjer, hvadenten du nu læser dem på tryk eller på en gadget, er og skal forblive en platform, hvor meninger mødes og brydes. Hvor de mennesker, der er engageret i samfundet, kommer til orde.

Med fingeren i vejret

Jeg så en dreng eller ung mand, da jeg tilfældigt kom forbi en debat. Han stod med hånden oppe, med fingeren i vejret.

Jeg ved ikke, hvor længe, han havde stået sådan. Men jeg besluttede mig for at blive stående bare for at se, om han ville blive hørt.

Der gik minut efter minut. De to debattører, en minister og en leder af en stor interesseorganisation, mundhuggedes, som den slags nu gør, mens ordstyreren kun syntes at have fokus på de to.

Jeg prøvede at sende bevidsthedsenergi, eller hvad den slags nu hedder, i retning af ordstyreren.

- Kom nu for h..., se denne dreng, lad ham stille sit spørgsmål, lad ham opleve at blive hørt, når de "voksne" debatterer, inden han får krampe i armen, nærmest råbte jeg med min indre stemme.

Der gik tid og tid og tid, og til sidst lykkedes det.

Ikke perfekt

Det blev ikke perfekt. Svaret på drengens klima-bekymrede spørgsmål blev sådan lidt politiker-floskel-agtigt.

Men det kunne have været tusindfold værre, om han bare havde været efterladt blomstrende med den stædigt løftede arm.

Han blev hørt, og det er vel det, der menes med, at der skal være folkemøde hver dag. I lidt mere overført betydning.

At de, der vil engagere sig, også bliver hørt og bliver mødt mere åbent og nuanceret end i Facebook-debatternes ekkokamre.

Uden at være chef for noget som helst andet end disse linjer netop nu, tror jeg nok, jeg kan fastslå, at vi gerne vil have besøg af jer hver dag. Alle I, som selv med Øllets Dag som lokkende alternativ vælger at engagere jer i samfundet.

Hyggeligt og opbyggeligt

Det er så hyggeligt at have jer rendende. Nok ikke i tusindtal, som denne lørdag. Det er jo ikke praktisk muligt.

Men det er opbyggeligt og inspirerende, når I kommer forbi og giver jeres besyv med. Det er kundekontakt på den gode måde.

Vi kan nok ikke overkomme at have bagsideredaktøren iført admirals-uniform med makedonske ordner hver eneste dag.

Eller overkomme konstant at have en bod fra Alternativet stående lige neden for redaktionsvinduet, hvor de danser til "Love Is in the Air", uden fare for på en dag med dårligt lune at komme til at åbne vinduet og tømme natpotten.

Eller overkomme at have mandsstore fotostater af chefredaktøren stående på hver eneste etage hver eneste dag året rundt.

Men mindre kan vel gøre det, og hvis vi kan gøre hver dag til bare et lille folkemøde, og I derude vil være med til at møde os, så tror jeg nok, jeg vil love, at der også kommer et stort Det Fynske Folkemøde næste år.

Men det behøver ikke - i mangfoldighedens og diversitetens ånd - nødvendigvis at falde sammen med Øllets Dag næste år.

Altså hvis I spørger mig, og sikkert også hvis I spørger Fynsk Folkeparti.

Mylenberg: - Vi vil have folkemøde hver dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce