Købing

Købing har et velbevaret, middelalderligt gadenet med huse helt tilbage fra 1645.
Foto: Anders W. Berthelsen

Købing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Portræt af en by, hvor alt er småt

I Købing, det lokale navn for Ærøskøbing, er klokken tolv minutter over ni. Viserne bevæger sig ikke. De er malet på uret, der hænger uden for en antik-butik.

I Købing kalder Spar-købmanden sig "Den Gamle Købmandsgaard". Han skilter med gotiske bogstaver fra før verden gik af lave, og købmænd blev til butikskæder, og "aa" blev til bolle-å. En butik af nyere dato bærer navnet "Den Gamle Isenkram". Og et lille hotel hedder - "Det Lille Hotel".

I Købing er plusordene "lille" og "gammel". For sådan er byen. Lille og gammel. Og sådan vil turisterne have det. I Købing er selv politiet - lille. Men ikke ret gammelt. En otteårig dreng går rundt med voksen politijakke og siger:

- Du er arresteret.

Jakken har han lånt af den vagthavende betjent, der ikke har travlt med at rykke ud. Betjenten viser detentionen frem. Der er to madrasser på gulvet. Og en rist i gulvet. Den otteårige med politijakken peger på risten og siger:

- Det er der, de tisser.

I Købing er den største seværdighed et museum med skibe. Flaskeskibe. I Købing er sommerhuse på størrelse med omklædningskabiner. I Købing står en midaldrende dame på de toppede brosten og pudser vinduer på sit bindingsværkshus. Hun beretter, at hun har boet i byen i 25 år.

- Men indfødt bliver jeg aldrig regnet for at være. Jeg har ikke fået mit sprog lagt om, siger hun på umiskendeligt københavnsk.

I Købing spadserer en 14-årig dreng med fodboldtaske hjem fra færgen. Han har heller ikke fået sit sprog lagt om.

- Vi vandt 3-2 over Taasinge, fortæller han - og synes ikke, at det er noget særligt.

- Je' ve' ik' det, fortsætter han med ærøsk ordstilling.

- Sidst vandt vi da 7-2.

I Købing er "Alt på tilbud". Det lover et skilt i byens "marinebutik og farve-handel", hvor gasflasker, maling og skibsproviant er til salg. Under overskriften står med håndskrift: "Nedsat extra med noget som batter. Halv pris af prismærke".

I Købing har centrum flyttet sig. Før var byen hierarkisk med Torvet som midtpunkt. Her mødtes købingsboerne for at handle. For Købing var købstad, deraf navnet. Det var nabobyen Marstal ikke. På det lørdagstomme torv er pengemagten og den udøvende magt blevet boende. Ærøskøbing Spare- og Laanekasse er nu en filial af den regionale Fionia Bank, men har beholdt det gamle navn over døren. Og domhuset på Torvet understreger stadig over for undersåtterne, at "Med Lov skal Land bygges" - også på Ærø. Men rådhuset, posthuset og lægehuset er af praktiske grunde flyttet ud i byens udkant. De praktiske grunde hedder parkeringspladser.

I Købing vender husene ryggen - og haverne - mod havnen og havet. I skipperbyen Marstal vender husene ansigt mod havet, altings moder.

I Købing sidder fem kasketkarle på en bænk og snakker om vind og vejr. Bænken vender mod færgelejet, for her kommer verden i dag til Ærø og købingsboerne til fastlandet. I et bindingsværkshus ved færgelejet har Fyns Amts Avis sin redaktion. For nyheder skal til fastlandet, inden de vender tilbage til Ærø.

I Købing er der gadespejle, gadelamper og lavsskilte af støbejern. Et slidt skilt af blik reklamerer med cigarmærker, som for længst er udsolgt.

I Købing flager de med eget flag. Gult, grønt og rødt som Litauens. Det blev indført i 1600-tallet af hertug Christian, dengang Ærø hørte til hertugdømmerne. Flaget ses denne lørdag kun blafre på en trehjulet scooter i Brogade. Det er 40 centimeter bredt.

I Købing kan man købe postkort med billeder af brostensgader og bindingsværkshuse, men ingen med billeder af Netto ved havnen. Det er ellers her, de fleste kommer.

I Købing findes en lille gade, som hedder Bøssehage. For nogle år siden ville politikere omdøbe gaden til noget mere neutralt, for "bøsser" skulle man ikke reklamere med. At navnet havde en helt anden usexet oprindelse betød mindre. Navneændringen blev dog ikke til noget.

I Købing sagde folk engang "at dunkære", hvis der var noget de ikke brød sig om. Det engelske udtryk "don't care" var skyllet med bølgerne over Nordsøen og ned til Det Sydfynske Øhav.

I Købing er der stadig internationalt sus fra de syv have. En mindetavle hylder en apoteker og etatsråd, som i mange år boede på De Vestindiske Øer. I et vindue står en udstoppet ara-papegøje fra Guinea. Bag vinduet er der hollandske kakler.

I Købing kan turisterne købe mad, de kender, dog ikke på McDonald's eller Burger King, men på Ærø Burger Bar. Det gælder om at slå den lokale identitet fast. I Købing kan man købe lokalt øl fra Rise Bryggeri på den lokale "Bed and Beer".

I Købing er færgetrækket med bl.a. unge turister i åbne sportsvogne suset væk fra de snævre brostensgader. Vi hører igen kun galende haner og kurrende duer.

Og klokken er tolv minutter over ni.
Globaliseringen - og det engelske sprog - har indtaget Købing, men øllet er lokalt.
Globaliseringen - og det engelske sprog - har indtaget Købing, men øllet er lokalt.
Foto: Anders W. Berthelsen

Købing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce