Kampen om andenpladsen


Kampen om andenpladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Venstre bliver der varmet op til den magtkamp, som kan bryde løs det øjeblik, Anders Fogh Rasmussen forlader posten. I denne uge meldte Søren Gade sig overraskende ind i kampen - en kamp, der kommer til at stå om den vigtige næstformandspost

Hvorfor trådte forsvarsminister Søren Gade (V) mandag frem i Nyhedsavisen med et angreb på både topskatten og folkepensionen?

Det spørgsmål har cirkuleret på Christiansborg den seneste uge, og selv om alle er enige om, at Søren Gade nok mener, at for mange betaler topskat, og at rige ældre godt selv kan betale deres pension, så er de fleste også enige om, at Søren Gade med interviewet melder sig som kandidat til kommende topposter i Venstre.

- Han har ambitioner om mere, og det bliver afspejlet i, at han udtaler sig om ting, der ligger så langt fra hans område. Det er udtryk for, at han positionerer sig til noget mere end forsvarsminister, siger Se og Hørs chefredaktør Henrik Qvortrup.

Samme vurdering giver Venstrekilder både uden for og inden for Christiansborg, og timingen er da også til at få øje på. Godt nok er der ikke åbne pladser lige nu, men i Venstre er det med at vise rettidig omhu.

Venstres model

En af hjørnestenene i Venstres succes er, at partiet de seneste 20 år har haft fuldstændig styr på "kongerækken".

Historier om kronprinser og prinsesser, der bag kullissen venter på kongens fald, har ikke været interessante i partiet, hvor kronprinsen helt officielt sidder som næstformand, indtil formanden ikke vil mere og lader ham komme til. Derfor var det også næstformandsvalget, der betød noget i 1998, da Anders Fogh Rasmussen uden modkandidat blev Venstres formand. Dengang var det Lars Løkke Rasmussen, der greb chancen og med en effektiv kampagne vandt over Peter Brixtofte og Eva Kjer Hansen.

Nu kan der så igen blive plads til en kronprins, hvis Anders Fogh Rasmussen gør alvor af rygtet og får et topjob langt væk fra Christiansborg. Sker det, er Lars Løkke Rasmussen trods alle sine genvordigheder det eneste bud på en afløser. Det har Anders Fogh Rasmussen gjort klart både før og efter valget, og selv om der er blevet gættet på andre kandidater, så er opbakningen internt absolut.

Som i 1998 er det derfor næstformandsposten, der skal kæmpes om, og her er Søren Gade i disse uger på alles læber.

- Næstformandsposten er jo at betragte som vejen til at blive nummer et. Og hvis Lars Løkke bliver nummer et, så dukker jo spørgsmålet op om, hvem der skal være nummer to. Mit bedste bud er vores nuværende forsvarsminister Søren Gade eller eventuelt Kristian Jensen, siger kommuneforeningsformand for Venstre i Odense, Cornelis Ten Veen.

Varmt navn

At Søren Gade på den måde bliver nævnt før skatteminister Kristian Jensen er både påfaldende og nyt.

For få måneder siden var Kristian Jensen uofficielt nummer tre, og han bliver med sin liberale profil, midtjyske flid og unge alder sammenlignet med en ung Anders Fogh Rasmussen.

- Set med Foghs øjne er Kristian Jensen som Fogh var for 20 år siden. Han er nærmest snydt ud af næsen på Fogh. Men han er lidt for meget bankmand, og med al respekt for bankmænd, så er det ikke det, der skaber en folkeforfører. Søren Gade har derimod folkelige kvaliteter og X-faktor, siger Henrik Qvortrup.

Samme skudsmål lyder hele vejen rundt om Søren Gade, der har fået mange fans i partiet - også på Fyn.

- Søren Gade er en ualmindeligt dygtig minister. Han siger ikke bare noget for at sige noget - det er velovervejet, og det har han bevist, når vi har mistet soldater. Og uden at vi skal træde i det med Lars Løkke, så har Søren Gade ikke nogen negativ ballast med, og han har bevist, at han kan klare en svær post til ug, siger Cornelis Ten Veen.

Bilagstaberne

Netop Lars Løkke Rasmussens bilagsproblemer har også kostet Kristian Jensen dyrt, lyder det fra flere kilder. For det første fik tanken om, at Lars Løkke Rasmussen kunne blive fældet på sagen, folk til at forestille sig Kristian Jensen som statsministerkandidat, og det billede har tilsyneladende ikke været entydigt smukt.

For det andet var Kristian Jensen ikke hurtig nok til at bakke Lars Løkke Rasmussen op, og det er efter sigende blevet taget ilde op af Venstres kommende formand. Søren Gade derimod afviste, at han var kandidat til noget som helst, og bakkede Lars Løkke Rasmussen 100 procent op, hvilket blev noteret.

I Venstres folketingsgruppe er det også blevet bemærket, at Kristian Jensens stjerne er dalet, og det er de signaler, der for alvor åbner spillet.

- Det store spørgsmål er, hvor meget partiet har besluttet, at det skal være Kristian Jensen. Havde du spurgt for et halvt år siden, så havde jeg været sikker på, at han ville vinde, men nu er det ikke så sikkert, siger Henrik Qvortrup.

Overskud

Hvad Kristian Jensen lige nu mangler af overskud, har Søren Gade i rigt mål, og det er netop, hvad mandagens interview viser.

- Han giver den i rollen som liberal, og normalt bliver man pandet ned for det i Venstre. Men han står tilsyneladende så højt, at det bliver han ikke. Det er udtryk for stort overskud og en demonstration af hans øjeblikkelige styrke, siger Henrik Qvortrup.

Kilder i Venstre fortæller, at der var snak om, at hvis bilagssagen kostede Lars Løkke Rasmussen posten, så skulle Søren Gade tvinges på banen. Indtil nu har det nemlig været opfattelsen, at Søren Gade ikke havde ambitioner om at gå hele vejen i partiet, men den opfattelse er revideret med mandagens interview.

Stemningsskiftet omkring de to ministre viser dog også med al tydelighed, hvor hurtigt det kan gå.

Derfor er vurderingen af kampformen også ofte efterfulgt af et: Men meget kan ske endnu. Da Lars Løkke Rasmusen i sin tid valgte at stille op, var det fordi han og vennen Carl Holst, som nu er regionsrådsformand i Region Syd, vurderede, at hvis ikke de gjorde noget, så ville Ulla Tørnæs løbe med magten i partiet.

Nu vandt Lars Løkke Rasmussen, men ikke mange tror i dag, at Ulla Tørnæs havde været Venstreguru, uanset hvad der var sket. Så det billede, vi ser i dag, kan se anderledes ud i morgen, og når valget samtidig bliver taget af omkring 1000 delegerede fra hele landet, så er der plads til mange overraskelser.

Men i denne uge blev der dobbelt så mange kandidater til næstformandsposten i Venstre.

Kampen om andenpladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce