Jeannes valg

Troels Frederik og Jeanne.
Foto: Peter Leth-Larsen

Jeannes valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I et år har Jeanne slidt i det med tre job og en uddannelse som bioanalytiker. Hun er fast besluttet på, at den gæld, som Troels Frederik har stiftet i hendes navn skal væk, så de kan få en ny start sammen ..., men der er en ting, hun ikke har forudset. Her er andet kapitel om Jeanne og Troels Frederik - en historie, der undersøger, hvor meget kærligheden kan holde til

Julen blev heller ikke hvid i 2003. Nærmest grå.

Ikke så meget som én eneste nisse eller grangren pynter i den toværelseslejlighed, som Jeanne og Troels Frederik nu bor i, efter at han lænsede hendes konto og optog falske lån i hendes navn.

Mindst 233.000 kroner er forsvundet - en umulig gæld at håndtere, når man er på SU.

Det er juleaften.

Jesus & Josephine er i gang med sidste afsnit og Troels Frederik zapper videre til Discovery, hvor han bliver hængende et par minutter i et dyreprogram. Han ender med at hente en af de actionfilm, han har downloaded fra nettet, frem på skærmen.

På sofabordet står julemaden - havregrød.

Det får de til aften flere gange om ugen for at få råd til at betale af på kæmpegælden.

Jeanne kigger på den stivnede grød i tallerkenerne og tænker på, at i aften sidder hendes familie og hygger sig med and og flæskesteg, som de plejer. Om lidt kommer pakkerne under træet ...

Men i år har hun sagt nej tak til at være med.

Jeannes mor forstår ikke, hvorfor Jeanne ikke for længst har afbrudt forholdet til Troels Frederik.

- Hvis du går tilbage til ham, skal du ikke regne med, at jeg hjælper dig økonomisk fremover. Og jeg vil ikke se ham mere, har hun sagt.

Jeannes far har også svært ved at se, hvorfor hun bliver boende sammen med en bedrager.

Men Jeanne vælger Troels Frederik. Hun vil finde ud af, hvorfor den mand, hun forelskede sig i på grund af hans drengede uskyld, har bedraget hende så groft.

Hun har en dyb fornemmelse af, at bedrageriet ikke er sket med ond vilje og har brugt hele 2003 på et vildt forsøg på at betale gælden tilbage.

Tre job har hun påtaget sig...:

Jeanne stiger af S-toget klokken lidt før 21.30 og begynder at gå tilbage til lejligheden på Vestergade i Helsinge. Det er tidligt på sommeren 2003, syrenerne blomstrer, og luften er begyndt at blive lun.

Egentlig kunne det være en smuk aften, hvis ikke hun var så slæbende træt.

I morges tog hun hjemmefra klokken 5.45 for at cykle til stationen og derfra videre med Grisen til Hillerød Station. Herfra tog hun S-toget til Bernstorffsvej Station og gik de sidste 500 meter frem til Klinisk Biokemisk afdeling på Gentofte Amtssygehus, hvor hun er i studiepraktik som bioanalytiker 37 timer om ugen.

Oven i det arbejder hun som rengøringsassistent tre eftermiddage om ugen i sin svogers firma "Altid Rent". Og i weekenden arbejder hun som blodprøvetager på amtssygehuset.

7000 kroner betaler hun hver måned i afdrag på den gæld, Troels Frederik har bragt hende ud i.

Troels Frederik er også indstillet på, at gælden skal væk. Han kigger efter arbejde, men går lige nu derhjemme sammen med hunden Buster og venter på, at Jeanne skal komme hjem.

De bliver begge overstadigt glade, da Jeanne træder ind ad døren. Buster viser det bedst og spinner rundt på gulvet som en snurretop. Troels Frederik står med armene ned langs siden og siger "hej".

Jeanne har været hjemmefra i 16 timer.

Og der er ikke lavet mad.

Gadekrydset Buster kommer til verden på en labrador-kennel i Glumsø.

En ihærdig Jack Russel-terrier springer over hegnet til kennelen for at parre sig med avls-tæverne. Kennelejeren kan ikke forklare, hvordan den lille terrier trodser højdeforskellen, men der kommer en enkelt hvalp ud af besøget.

Den er til gengæld så grim, at kennelejeren vil skyde den, så snart han får tid.

Jeanne hører historien gennem en af sin fars venner og bestemmer sig omgående for at redde den mislykkede hund med det store hoved og den lille krop.

Buster bliver på mange måder det væsen, Troels Frederik føler sig tættest på.

I barndomshjemmet i Nyborg var det Airedale-terrieren Nanu, der var Troels Frederiks nærmeste betroede.

Mens de andre drenge i klassen på Nyborg Private Realskole interesserede sig for fodbold og så småt var begyndt at kigge efter pigerne, var Troels Frederik mere optaget af bøger om skibe, fly og elektronik.

Skønlitteratur sagde ham ikke noget. Til gengæld kunne han kan på fingrene, hvornår Airbus frigav 320'eren og der var ikke mange militærhelikoptere og transportfly, som han ikke kendte specifikationerne på.

Efter skoletid brugte han eftermiddagen på at skille kaffemaskiner, vækkeure og anden elektronik ad - og samle det igen.

Da han som 14-årig fik sin første computer - en 8088 pc - fik han for første gang følelsen af at sidde over for noget, der talte samme sprog som han selv. Her var ingen underliggende budskaber eller indforståede signaler. Kun klare kommandoer og direkte svar.

I skolen havde Troels Frederik til gengæld svært ved at blive forstået.

Han blev kaldt en "underlig nørd" og følte sig holdt udenfor af drengene i klassen.

Troels Frederik opøvede en evne til at lukke verden ude og forsvinde ind i en mental bobbel. Han husker, at han kunne se de andre drenge råbe ad ham. Og ind imellem følte han smerten i ørerne og lugten fra deres spegepølse-ånde. Men han hørte dem ikke og reagerede ikke.

Han var der - uden at være der.

Efter skoletid lagde Troels Frederik og Nanu sig sammen på sengen på hans værelse, og han fortalte i detaljer om sin dag.

Nanu svarede med sine brune forstående øjne og efter 20 minutters tid opløste boblen sig, og Troels Frederik kunne igen høre lydene med normal styrke og forstå, hvad folk sagde til ham.

Men mobberierne tog til.

I 8. klasse var boblen blevet så kraftig, at Troels Frederik husker, hvordan han en dag kom hjem fra skole med blå mærker og blodudtrækninger på halsen fra et kvælertag uden præcis at kunne forklare, hvordan det var sket.

Det var på tide, han skiftede skole.

Jeannes indædte forsøg på at betale gælden af i løbet af 2003, bringer ikke orden i økonomien.

Hen over sommeren dukker nye regninger op.

Det begynder i det små med uforklarlige poster på kontoudtogene fra banken. Troels Frederik køber for eksempel DSB-billetter over nettet med Jeannes dankort og går ned i DSB-kiosken og får billetten refunderet, så der er penge til mad og små gaver til Jeanne.

Han køber også en hjemmecomputer og en lille ny maskine til hjemmekontoret: Printer, scanner og kopimaskine i ét. Hvor pengene kommer fra, ved Jeanne ikke. Men hun ved, at det kniber gevaldigt med kontanter til at købe mad for.

Pludselig skylder Troels Frederik 28.000 kroner hos DER for vaske- og opvaskemaskine, som han har lejet, men ikke leveret tilbage. Han har heller ikke betalt lejen og er endt med at forære maskinerne væk - renterne galoperer af sted.

Oven i det sender Handelsfinans et krav på 20.500 kroner.

Troels Frederik gemmer rykkerne væk - og tænker ikke mere på dem. Han er ved at være godt træt af havregrød og rugbrødsmadder med leverpostej. Over nettet bestiller han levering af grøntsager fra aarstiderne.com, og fra internetfirmaet Skagenfood får han leveret en luksuspakke med fisk hver 14. dag.

Jeanne opgiver at finde ud af, hvordan Troels Frederik gør. Hun har travlt med at skrive sin afsluttende hovedopgave på bioanalytikerstudiet, og Troels Frederik er meget overbevisende, når han forklarer, at alt er betalt.

Oven i det er hun sulten. Måneder på havregryn gør det let at skubbe mistanken om et nyt økonomisk kaos til side og spise sig mæt i fisk og grøntsager.

Sammenbruddet er uundgåeligt.

De kan ikke skaffe penge til huslejen og beder om hjælp hos Troels Frederiks forældre i Nyborg.

Forældrene har dem boende i 14 dage og hjælper med at finde et rækkehus i Gislev. De betaler også depositum på 13.125 kroner plus den første husleje på 4375 kroner.

Huset i Gislev skal være en ny start.

Troels Frederik og Jeanne ligger midt i stuen på den dobbelte luftmadras, der udgør rækkehusets eneste møblement - resten er sendt til opmagasinering hos en flyttemand.

For enden af madrassen står fjernsynet og computeren, og Buster ligger og luner sig i en solstribe. Verden er med ét blevet enkel og overskuelig.

Troels Frederik har alle de vigtigste ting inden for rækkevidde og har igen fået det afslappede, uskyldige udtryk i ansigtet, som Jeanne holder så meget af.

Jeanne lægger sig tættere ind til Troels Frederiks bamsede krop og føler sig tryg.

Selv om hun stadig savner mere passion fra hans side, bliver dagene på madrasserne på parketgulvet alligevel en slags honeymoon.

Følelsen af at få en ny start på Fyn bliver hængende i næsten tre måneder. Troels Frederik melder sig ind på datalogistudiet på Syddansk Universitet i Odense - og Jeanne, der nu er færdig som bioanalytiker, får job på Sygehus Fyn. De er ikke rige, men har en SU og en løn at leve af, og det føles som om, livet går i den rigtige retning.

Møblerne kommer også, så rækkehuset i Gislev begynder at ligne et rigtigt hjem.

Troels Frederik insisterer på, at alle borde og synlige overflader er ryddelige - at der hersker kaos i skuffer og skabe og loftsrum generer ham ikke.

Kaos rykker faretruende tæt på overfladen til overfladen i april 2004.

Jeanne står på badeværelset med de hvide fliser og kigger på en lille blå streg.

Der er intet at tage fejl af.

Hun er gravid.

Og har sikkert været det siden de holdt honeymoon på luftmadrassen.

Hun kigger op fra stregen og får øje på sig selv i spejlet. En en ung kvinde med skulderlagt hår og trætte øjne stirrer tilbage.

- Årh nej, siger hun til spejlbilledet, der ser afmægtigt tilbage.

Jeanne orker ikke at fortælle Troels Frederik nyheden. Hun orker dårligt nok selv at forholde sig til den. Hun går i seng og lægger sig med ryggen til Troels Frederik. Og stirrer ind i væggen.

En hel uge gemmer hun på sin hemmelighed - og træffer så sit valg.

Uroen er efterhånden blevet blandet med en boblende følelse.

Måske er det ikke så slemt. Med alle de odds hun og Troels Frederik har imod sig, må der være en mening med det. Der er så meget, der prøver at splitte dem - kun kærligheden holder dem sammen. Det her kan kun være et kærlighedsbarn, tænker hun.

Den aften lægger sig ind i dobbeltsengen ved siden af Troels Frederik og trækker lidt op i sin T-shirt.

- Vi har et problem, siger hun.

- Jeg er gravid og herinde ligger det barn, du skal være far til, siger hun.

Ordene rammer Troels Frederik som en pæl i ansigtet.

"Du skal være far" er det eneste, der trænger ind, før boblen begynder at sænke sig over ham.

- Jeg skal være far, gentager han for sig selv og mærker en ukendt brusende følelse blæse gennem kroppen.

Hans hjerne spoler frem og tilbage for at finde noget at hænge følelsen op på.

Pludselig dukker Buster op i tankehavet. Buster er let at forstå - han viser tydeligt, når han er glad, og når han er ked af det. Sådan er det nok også med børn, tænker Troels Frederik.

Det er som om, det giver bedre plads til tanken om at skulle være far. Boblen begynder at opløse sig.

Jeanne ligger stadig med maven fremme.

Han lægger hånden på den, fordi han kan regne ud, at hun forventer det.

Egentlig føles det fjollet. Han ved jo, at barnet er derinde. Hvorfor så mærke udenpå?

Troels Frederik består uden problemer den første stopprøve på datalogidelen, men økonomidelen får han aldrig fat i. Studierne begynder at smuldre for ham, og han møder ikke op til undervisningen.

Jeanne vinder til gengæld fodfæste som bioanalytiker på Sygehus Fyn. I en periode vikarierer hun på Ærø, hvor hun i hverdagene kan bo på et værelse på sygehuset. Hver aften taler Troels Frederik og Jeanne sammen over computeren om det liv, de skal leve sammen med deres lille ny, og i en mail fortæller hun, at hun glæder sig til, at de får råd til at få haven indrettet.

Et lille drivhus kunne være rart - og måske nogle havemøbler.

Da hun kommer hjem fra Ærø, har Troels Frederik bygget et drivhus, og på fliseterrassen står et havemøbelsæt i hårdt træ fra Harald Nyborg. Pengene kommer fra Jeannes egen konto. De 3000 kroner skulle være brugt til at betale flyttemanden, der allerede har sendt flere rykkere på sit tilgodehavende.

Otte måneder efter indflytningen får Jeanne og Troels Frederik et ubehageligt besøg.

Det er tidligt om morgenen. Jeanne og Troels Frederik ligger stadig i sengen.

Jeannes far er på besøg og sover på sofaen.

Det banker på døren. Hårdt.

Troels Frederik springer op og genkender flyttemanden på den anden side af vinduet.

Troels Frederik overvejer, om det er klogt at åbne - helst ville han løbe ind i soveværelset og gemme sig under dynen igen. Men Jeanne er allerede på vej ud i entreen og åbner døren.

Flyttemanden går direkte ind i stuen. Han har tre kortklippede rockertyper med sig. De står midt på stuegulvet og råber, men Troels Frederik hører dem ikke.

Han ser dem gå truende frem og tilbage og er fuldt ud klar over, at de er kommet for at hente deres penge.

Jeanne forsøger at forklare, at pengene skam er betalt - de er i hvert fald hævet på hendes konto - og at det hele må være en misforståelse.

Troels Frederik er bange. Ikke for flyttemændene. Men for hvad der sker, nu hvor Jeanne igen finder ud af, at tingene ikke er, som de ser ud.

Flyttemændene vil have Troels Frederik til omgående at køre hen til banken og hæve de 3000 kroner. Men kontoen er tom.

De begynder at se sig om i rækkehuset efter noget af værdi.

- Det kan I ikke, det er selvtægt, råber Jeannes far.

Flyttemændene forsvinder alligevel med Troels Frederiks computer.

I skuffen har Troels Frederik ud over rykkerne fra flyttemanden også rykkere fra Aarstiderne, fiskemanden, Interflora og et krav fra American Express, hvor Troels Frederik har oprettet en konto og overtrukket den med 69.000 kroner. Renterne banker af sted med 30 procent om året. Den samlede gæld er på dette tidspunkt umulig at opgøre, men er på vej mod en halv million kroner.

Og om en måneder skal Jeanne føde.

Læs næste søndag

Kapitel 3: Troels Frederik mister kontrollen og flyver til Chicago og hjem igen samme dag ...
Jeanne og hunden Buster.
Jeanne og hunden Buster.
Troels Frederik og hunden Buster.
Troels Frederik og hunden Buster.
Foto: Peter Leth-Larsen
Hunden Buster kom til verden på en labradorkennel i Glumsø og skulle egentlig aflives, men Jeanne redder den.
Hunden Buster kom til verden på en labradorkennel i Glumsø og skulle egentlig aflives, men Jeanne redder den.
Foto: privat
Troels Frederik da han gik i 4. B i 1988/1989.
Troels Frederik da han gik i 4. B i 1988/1989.
Foto: DK Foto
Historien om Troels Frederik
Kapitel 1: Det store bedrag (8. juni)

Kapitel 2: Jeannes valg (15. juni)

Kapitel 3: Troels Frederik mister kontrollen (22. juni)

Kapitel 4: Glemt i fængslet (29. juni)

Kapitel 5: En engels ansigt (6. juli)

Kapitel 6: Håbet (13. juli)
RESUMÈ
Jeanne og Troels Frederik har været kærester i to år, da hun opdager, at han har snydt hende for 233.000 kroner.

Han har blandt andet oprettet lån i hendes navn og tilbageholdt huslejen. Konsekvensen er, at Jeanne mister den lejlighed, som hun har fremlejet af sin far.

Alligevel vælger Jeanne at blive sammen med Troels Frederik - hun vil finde ud af hvorfor han har gjort det.

Jeannes valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce