Historien om Troels Frederik: Det store bedrag

Troels Frederik.
Foto: Peter Leth-Larsen

Historien om Troels Frederik: Det store bedrag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han flytter ind i hendes liv fra den ene dag til den anden. Han ved alt om computere, han er blid og godmodig og giver hende for første gang følelsen af at have fundet den eneste ene. Men en dag opdager hun, at han har snydt hende i et omfang, hun aldrig havde drømt om. Her er første kapitel om Troels Frederik og Jeanne - en historie, der undersøger, hvor meget kærligheden kan holde til

Troels Frederik er faldet i søvn på sofaen og ligger og laver hyggelige smaskelyde foran det tændte tv-apparat.

Det er ikke sket mange gange i de to år Jeanne og Troels Frederik har kendt hinanden, men i aften er han gået omkuld som et overtræt barn på den lyse hjørnesofa med de sorte striber.

Jeanne putter ham med et uldtæppe og smiler mens hun aer ham på de runde kinder, der får ham til at se så drenget ud. Hun går ind i soveværelset ved siden af og gør sig klar til at gå i seng, da en underlig blanding af nysgerrighed og ængstelse, der har ulmet i hende et stykke tid, griber hende.

Hun ved ikke præcis, hvad hun leder efter, da hun lægger sig på knæ foran sengen og famlende graver en gammel gul og grå sportstaske frem fra mørket. Hun kender udmærket tasken. Den var det eneste Troels Frederik havde med sig, da han flyttede ind.

Hun åbner den og ser, at den er fuld af breve. Jeanne vil ikke rode i Troels Frederiks private ting og skal til at lægge tasken tilbage, da hun opdager, at det er hendes eget navn, der står på brevene.

Hun tager et bundt op - rykkere, regninger og rudekuverter fra låneselskaber og firmaer, som hun aldrig harhørt om.

Beløbene er svimlende. 18.000 kroner til Handelsfinans. It-butikken 5700 kroner. Dan-Aktiv 17.000 kroner. Tallene flimrer for øjnene af hende. Hun lever af en SU på omkring 3000 kroner om måneden. Hun får åndenød og sætter sig på sengen for ikke at besvime.

Jeanne tager et nyt bundt breve. Det er regninger fra Bådmagasinet, Delius Yacht Magasin og it-bladet N-com - blade hun ikke anede eksisterede og som hun bestemt ikke har købt abonnement på.

Sammen med rykkerne og inkasso-advarslerne ligger også beskeden om, at hun er registeret som dårlig betaler hos RKI.

Og det er ikke engang det værste.

Huslejen til den andelslejlighed, som hun har fremlejet af sin far, og som har været hendes hjem de sidste ni år, er ikke blevet betalt i månedsvis over pbs.

I et af brevene får hun besked på at betale huslejen omgående eller fraflytte lejligheden.

Sidste frist var for flere uger siden.

Det banker i hendes hoved. Munden føles tør og håndfladerne våde. Hun overvejer at vække Troels Frederik, for at få en forklaring - men brevene taler deres tydelige sprog.: Troels Frederik har optaget lån og købt ind for tusindvis af kroner i Jeannes navn.

Hun tager en stak af de største regninger med sig og styrter ud af døren. Hjem til mor.

15. januar 2003 indgiver Jeanne politianmeldelse mod sin kæreste, Troels Frederik, for at have svindlet i hendes navn.

Advokat Julian B. Dahl opgør beløbet til 233.579,20 kroner.

Der er ikke mange drenge på det hold af bioanalytikere, som Jeanne og Troels Frederik starter på i København september 2000.

Fem er alt, hvad der kan samles sammen til rusturen til Nordsjælland. Men det er nu ikke derfor, Jeanne hurtigt får øje på Troels Frederik.

Det er mere hans smilende grønne øjne og de runde kinder, som får ham til at se yngre ud end de 22, han er. Troels Frederik er lige flyttet til hovedstaden fra Fyn og der er noget frisk og drengerøvs-agtigt over ham - noget helt andet end den indadvendte, deprimerede edb-revisor, som Jeanne lige har afsluttet et otte år langt forhold til.

Jeanne er 28 år, fri og klar til nye eventyr og Troels Frederik virker som en mand, man bliver i godt humør af at være sammen med. Han er direkte og afvæbnende ærlig, når han midt i en samtale pludselig siger: "Har du egentlig ikke usædvanligt store fødder" eller med barnlig entusiasme tager samfundets svage i forsvar.

Og så er Troels Frederik klog.

Han kan banke alle i Trivial Pursuit og optræder gerne med det til langt ud på natten på rusturen.

Jeanne har aldrig haft problemer med at komme i kontakt med fyrene. Hun er en pæn pige med varme blå øjne, lange øjenvipper og skrå bekymrede øjenbryn, der giver hendes ansigt et umiddelbart og tillidsvækkende udtryk.

Men Troels Frederik er ikke let at komme i kontakt med. Han reagerer ikke på hendes smil og forsøger ikke at fange hendes øjne, når hun kigger på ham.

Når hun går forbi ham på instituttet kigger han, ganske vist. Og hilser. Men han tager aldrig initiativ og bemærker tilsyneladende ikke, at Jeanne er interesseret i ham.

Det pirrer og provokerer hende.

Efter en bytur med den læsegruppe, som de begge to tilfældigvis er havnet i, bestemmer Jeanne sig til at droppe sine små vink og en serverer et direkte tilbud, som Troels Frederik er nødt til at forholde sig til: "Du kan da sove hjemme hos mig....", siger hun, da de ud på natten slentrer gennem byen sammen.

Troels Frederik accepterer tilbuddet, som var det en kop kaffe.

- Jo tak. Det vil jeg da gerne, siger han.

Klokken er tæt på 4 om morgen, da de låser sig ind i den lille to værelses lejlighed på fjerde sal i Haraldsgade på Nørrebro i København og Jeanne leder Troels Frederik direkte ind i soveværelset. De lægger sig på sengen, og Troels Frederik begynder at stryge Jeanne ned over ryggen.

Bevægelserne er en smule mekaniske. Men det er rart.

Jeanne tænker på de andre fyre, hun har været sammen med - de har været ellevilde og er gået direkte til sagen. Men det her er faktisk bedre end sex. Uskyldigt og ukompliceret, tænker hun, før de falder i søvn sammen.

Da Jeanne kommer hjem til sin lejlighed næste dag, er Troels Frederik der stadig. Og næste dag igen - og dagen efter. Han låner en ekstranøgle og umærkeligt flytter han ind.

Det er ikke mange ting, han slæber med sig. Et gammel sportstaske med lidt tøj er det hele, men han fylder alligevel lejligheden på en god måde, synes Jeanne.

Det er rart, at han er der, når hun kommer hjem. Der er noget sorgløst og ubekymret over Troels Frederik, som Jeanne har savnet længe. Det er hyggeligt at sidde sammen med ham om aftenen og se film og spise pizza eller spille Trivial. Seksuelt virker Troels Frederik ikke erfaren, men det vejes op af hans drengede umiddelbarhed. Og så er det trygt at få en mand i huset, der har forstand på computere.

I løbet af 14 dage har Troels Frederik opgraderet Jeannes computer med nyt bundkort, der gør computeren hurtigere og et grafikkort, der kan trække de nyeste spil. Og så henter han programmer ned fra nettet - for eksempel tilmelder han hende Lån & Spar Banks internetbanking.

Det er som om, Troels Frederik gør alting lettere. Han bestiller mad via Just-Eat. dk. Han kan downloade film over nettet. Og han styrer hendes økonomi fra computeren, så hun ikke behøver at gå i banken.

Jeanne ved ikke, at Troels Frederik har forbedret hendes computer for op imod 10.000 kroner. Hun ved heller ikke, at han står registreret i RKI (Ribers), skylder penge væk og har en betinget dom for bedrageri.

Hun har ingen anelse om, at Troels Frederik har en nærmest intuitiv fornemmelse for at kommunikere med computere. Eller at han uden problemer kan huske et 15-eller 16-cifret tal, bare han har set det en enkelt gang.

Hun er heller ikke klar over, at Troels Frederik er eminent til at kopiere andre menneskers adfærd. Han kan overtage både bevægelser og talemåder fra de folk, han er sammen med i løbet af få minutter.

Jeanne føler bare, at de er på bølgelænge på en måde, som hun ikke har kendt før.

Den unge kærlighed bliver først forstyrret den dag, Tele 2 sender en rykker til Jeanne.

- For pokker, siger hun og bander højt, da hun har åbnet den hvide kuvert i entreen. Jeanne hader at være sent på den med sine betalinger - måske noget hun har med sig fra sin mor, der er økonomichef i Albertslund kommune.

Jeanne river jakken ned fra knagerækken og forsvinder i rasende fart.

Troels Frederik står tilbage i entreen og ser tavst ind i hoveddøren, som hun smækkede bag sig. Jeanne aner ikke, at hendes følelsesudbrud har bragt Troels Frederiks verdensorden ud af balance.

Det er som om braget fra døren sætter sig som en dirren i kroppen på ham. Tankerne går i selvsving, mens hans hjerne bombarderes med halvfærdige spørgsmål: "Er Jeanne ved at gå fra det hele"..."hvorfor bliver hun så rasende"... Det er som om, han ser sekvenserne gentaget enkeltvis. Kuverten i entreen. Jeannes udbrud. Hoveddørens smækken. Men tilsammen giver det ingen mening. Speeder bare tankerne yderligere op. Hvis hans hoved havde en delete-knap eller en genstarts-funktion, ville han bruge den nu.

Troels Frederik går ind til computeren, der står ved vinduet i stuen. Han trykker på startknappen, og Microsofts velkomstsmelodi får omgående hjernen til at lette trykket på speederen og tankestrømmen sænker farten.

Et par klik fører Troels Frederik frem til edbpriser.dk. - og derfra videre ind i det computer-univers, hvor han er helt hjemme.

Her skal man ikke være i kontakt andre mennesker eller forholde sig til deres følelser. Man behøver ikke en gang at have rigtige penge for at købe ind- bare man har de 16 tal fra et Visa - eller et Dankort-nummer.

I løbet af sekunder er Troels Frederiks verden ændret fra kaos til kontrol.

I foråret 2002 stopper Troels Frederik studierne på Hospitalslaborantskolen. Han bryder sig ikke om at man kommer i så tæt kontakt med andre mennesker, når man skal stikke dem.

I stedet begynder han at arbejde hos computerfirmaet IBM, hvor han tester software og sikkerhedssystemer for banker. Lønnen er 21.000 kroner om måneden - et kæmpebeløb i den lille studenter-husholdning.

Jeanne oplever, at Troels Frederik pludselig får råd til at forkæle hende.

Søndag 14. juli 2002 står Jeanne på soldækket på færgen Pearl of Scandinavia sammen med Troels Frederik. Det er en mild dag. "Tørt og solrigt. 23-24 grader og svag vind fra nordøst", sagde de i radioen i morges. Hun mærker vinden i håret og glæder sig til de to dage om bord sammen med Troels Frederik. Han står til gengæld og sender sms'er til gamle folkeskolevenner.

- Kunne han ikke for en gangs skyld være lidt romantisk, tænker hun, men har alligevel svært ved at blive rigtig sur på sin drengede kæreste, der står der i knæbukser og ternet skjorte og trykker på telefontasterne.

- Kom, du skal se kahytten, siger Troels Frederik ivrigt, da han er færdig med at sms'e. Han har i forvejen studeret det hele på DFDS's hjemmeside og ved i detaljer, hvad der venter Jeanne.

Kahytten er i virkeligheden en suite. Den luksuriøse Commodore klasses største - Owners Suite - hvor der står champagne på køl ved siden af sengen. På DFDSs hjemmeside har Troels Frederik læst: Suiten for dig der vil have det største og bedste!. Det er en stor kahyt med havudsigt, forrest på dæk 10. Der er sofaarrangement, spisebord, tv og dobbeltseng".

Jeanne smider sig i dobbeltsengen. "Har vi virkelig råd til det her", siger hun og putter sig lykkeligt ind til Troels Frederik.

Han tænder for tv'et i fodenden af sengen.

To måneder senere vandrer Troels Frederik igen rastløs og bange rundt i lejligheden på Haraldsgade. Skyen af manglende overblik vokser i hans hoved og han føler sig tæt på panik. Han hamrer i tastaturet for at få computeren til at hoste op med en løsning på hans problem.

Troels Frederik har sagt sit job hos IBM op, fordi han kedede sig.

Uendelige tests af de simple banksystemer gav ikke hans viden om computere meget udfordring.

Regningen for turen til Norge med Pearl of Scandinavia er også kommet.

5695 kroner kom det til at koste med restaurantbesøg og det hele. Jeanne må ikke opdage at kassen er tom og at han har brugt hendes Dankort som betaling. Han hader de der følelsesudbrud.

Troels Frederik går ind på Google og skriver "låne penge" i søgefeltet.

Det vælter frem med muligheder. Handelsfinans byder sig med et strakslån, men Frederik kan ikke selv låne penge, fordi han er registreret i RKI.

Han skriver Jeannes navn ind i skemaet. 10.000 kroner må være nok. Han printer siden ud, efterligner Jeannes underskrift og sender ansøgningen ind. Nemt og hurtigt. Pengene er allerede på vej og panikken siver ud af kroppen på ham.

Nu skal han bare huske at snuppe posten, når rykkeren på afdragene kommer.

Troels Frederik har allerede god træning i at opfange rykkerne fra computerfirmaerne, der vil have deres betaling for bundkort, grafikkort, ny skærm og alt det andet, han har tunet Jeannes computer med. Jeanne tror stadig, at han arbejder hos IBM bare derhjemmefra. Han er altid hjemme om formiddagen, når posten kommer.

Rykkerne ryger direkte i den gule taske under sengen.

I næsten et år lykkes det Troels Frederik at leve uden fast indtægt - men det stiller store krav til hans behændighed ved computeren. Han er nødt til at optage flere lån i Jeannes navn for at holde den kørende. Han overtrækker hendes konto i Arbejdernes Landsbank og åbner nye konti i Skandia Banken og Lån & Spar Bank, som også bliver overtrukket. Og han stopper hendes betaling af husleje over pbs og lader i stedet pengene glide ind i deres almindelige økonomi.

I godt et halvt år bliver der ikke betalt husleje og Troels Frederik forfalsker kontoudtog og kvitteringer, som han viser Jeanne som bevis på, at pengene er betalt. Mindre regninger - som når han eksempelvis køber pizzaer - klarer han ved at skrive kontonumre som kan huske fra sine venners Dankort ind i betalingsfeltet.

Jeanne er flere gange tæt på at afsløre bedrageriet.

I december 2002 beder hun Troels Frederik om en oversigt over deres økonomi for at finde ud, hvor mange penge de har at holde jul for.

Økonomien ligger i ruiner, men det lykkes Troels Frederik at fremstille et kontoudtog ved at tage et skærmprint af deres netbank-konto og lægge det over i et andet program, hvor han ændrer tallene til et flot plus på 60.779,36 kroner.

12. december 2002 er den gal igen. Jeanne får en telefonisk indkaldelse til inkasso - og bliver rasende. Hun har ikke fået den skriftlige advarsel og skriver en to siders harmdirrende klage til Københavns Postcenter:

"Vi har igennem længere tid, mere end 1 år, periodisk ikke modtaget post sendt til vores privatadresse....Dette problem er med tiden eskaleret kraftigt, således at vi dd. ikke modtager ret meget af vores post. Det gælder både bankpost, regninger, fødselsdagskort osv.."., skriver hun.

Postvæsenet kan ikke registrere uregelmæssigheder på postruten, der dækker Haraldsgade på Østerbro I København.

Januar begynder ekstra mørk for Jeanne i 2003.

Det er nu 14 dage siden hun fandt den gule sportstaske med rykkerne under sengen og styrtede ud af døren på vej hjem til sin mor. Hun sidder i den sort- og hvidstribede sofa i sin lejlighed i gang med at tage sit livs sværeste og mest ensomme beslutning.

Hun føler sig svigtet og bedraget, men har samtidig dyb medlidenhed med Troels Frederik. Hun har følelsen af, at han ikke selv har taget beslutningen om at snyde hende. "Men hvorfor gjorde han det så", spørger hun sig selv.

Da hun flygtede ud af døren med et bundt rykkere under armen, fik hun en sms fra Troels Frederik, der var vågnet og havde set den gule og grå taske stå på sengen. Han havde omgående taget konsekvensen: "Undskyld, håber aldrig, at flere gør dig ondt nogensinde. Kører nu. Du skal nok slippe for at høre mere fra mig. Farvel" skrev han. Jeanne noterede den lille besked i sin dagbog.

Jeannes far har hjulpet hende med penge til at betale huslejen - men desværre for sent til at hun får lov til at beholde lejligheden. Og hendes mor og søster har fundet en advokat til at lave politianmeldelsen af Troels Frederik.

Rådet fra begge forældre er klart: "Glem alt om Troels Frederik og lad ham selv betale de penge, han har bedraget dig for".

Jeanne føler sig pludselig naiv. Fornemmelsen af, at der var noget galt, har hun haft et stykke tid. Hvorfor har Troels Frederik for eksempel skiftet telefonselskab så mange gange inden for de seneste to år. Eller hvad skete der dengang de ville give hendes far en chartertur i gave til hans 60 års fødselsdag? På selve afrejsedagen måtte Troels Frederik erkende, at billetterne ikke eksisterede.

Jeanne kan ikke få det til at hænge sammen. Hvordan kan Troels Frederik være så smart, at han kan snyde låneselskaberne og bankerne - og samtidig så naiv, at han tror, at han kan gemme problemerne i en sportstaske. Hvordan kan han være så hurtigt-opfattende, at han kan huske andres Dankort-numre bare ved at se dem en enkelt gang - og alligevel dum at han får sendt pizzaerne hjem på sin egen adresse, så politiet bare behøver at traske i hælene af pizzabudet.

Jeanne bestemmer sig til at finde forklaringen. Hun trækker anmeldelsen af Troels Frederik tilbage og stopper på den måde politisagen.

Der er noget, der ikke stemmer.

Hun vil finde ud af, hvad det er og påtager sig gælden på 233.579 kroner.
Jeanne.
Jeanne.
Foto: privat
Troels Frederik.
Troels Frederik.
Foto: privat
Jeanne i køkkenet i den lille toværelseslejlighed i Haraldsgade.
Jeanne i køkkenet i den lille toværelseslejlighed i Haraldsgade.
Foto: privat
Jeanne og Troels Frederik fotograferet umiddelbart efter, at de mødte hinanden.
Jeanne og Troels Frederik fotograferet umiddelbart efter, at de mødte hinanden.
Foto: privat

Historien om Troels Frederik: Det store bedrag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce