Hanløven

Foto: Carsten Bundgaard

Hanløven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad gik galt i mandags, da hanløven i Odense Zoo slog to af sine unger ihjel? Er han stresset eller uerfaren, eller er det et udtryk for, at hanløven er lige præcis så vild, som en hanløve i en zoologisk have bør være?

Når det over 200 kilo tunge kattedyr spænder alle muskler i kroppen for at udstøde den lyd, der skal skræmme konkurrenterne, kan det ikke kun høres i hele Odense Zoo, men også helt ud på den anden side af Skovsøen og op mod Folkebo.

Når nogle løbere kommer spurtende på åstien få meter fra det sted, hvor hanløven står, ser han ikke ud til at ænse dem. Hans store gule øjne er som limet til løvehulens ruder, som resten af flokken - tre hunner og fem unger - ligger inde bag.

Han er både klar til kamp og beskyttelse.

Først skuler han, sænker hovedet og spænder musklerne, som gør han sig klar til at kaste sig frem på savannen. Så ændrer han stilling, løfter manken, spidser ører og lytter.

Med langsomme, majestætiske bevægelser sonderer han terrænet i den 1000 kvadratmeter store indhegning, der udgør hans territorium.

Da han atter brøler, gibber det i en lille gruppe zoo-gæster, der står ved hegnet og kigger efter løveungerne.

Men for tiden er dyrenes konge i Odense Zoo helt alene i indhegningen.
Foto: Burgers Zoo.

Reagerede pr. instinkt

Med sit brøl vil den stolte hanløve skræmme - akkurat som han ville, da han i mandags bed to af sine unger ihjel.

De syv uger gamle løveunger havde ikke en chance for at overleve den agressive han, der angreb dem, så snart han kom ind i indhegningen - heller ikke selv om deres mor forsøgte at forsvare dem.

Ubehageligt virkeligt at se på, men også skræmmende naturligt.

- Hanløvens adfærd er helt normal, sådan foregår det i naturen. En løvehan, der lige har overtaget en flok hunner, starter altid med at dræbe ungerne for at fjerne generne fra andre hanner. Det er simpelthen hanløvens instinkt, siger zoolog Bjarne Klausen fra Odense Zoo.

Fænomenet med at slå sine egne unger ihjel er ikke ukendt blandt løver. Det bekræfter zoolog Wineke Schoo fra Burger's Zoo i Arnhem.

Burger's Zoo er Hollands største zoologiske have med omkring 1,5 millioner gæster om året. Her har man mere end 50 års erfaring med løver, og her er hanløven fra Odense Zoo født og vokset op.

Indtil han var to et halvt år, var han en del af havens løveflok, bestående af fem hunner og adskillige unger. Da han var to et halvt år, var han blevet for stor. Der er kun plads til én han i flokken.

- Det er 15 år siden, vi har set en hanløve dræbe sine egne unger i vores zoo, men det er ikke ualmindeligt. Nogle gange er det hunnens skyld, fordi den er for svag, siger den hollandske zoolog Wineke Schoo.
Foto: Carsten Bundgaard

Rolige forældre

Løvernes indhegning i Odense er lille sammenlignet med Burger's Zoo, hvor løveindhegningen er på 4000 kvadratmeter. Odenses hanløve blev den 11. juni 2005 født i det eneste hjørne af indhegningen, som publikum ikke kan se ind i.

Ifølge Wineke Schoo kom hanløven til verden om natten som den ene af et kuld på tre.

- Næsten alle vores dyreunger bliver født om natten, fordi der er mest ro i haven på det tidspunkt. Desværre betyder det, at vi ikke er der til at holde øje med fødslen undervejs, siger hun.

Til gengæld kender hun hanløvens far og mor godt. Det er to erfarne løver, der i øvrigt stadig indgår i løveflokken i den hollandske zoo.

- De er begge rolige dyr, der har været gode til at varetage forældreopgaven, siger Wineke Schoo.

Hanløvens mor hedder Saskia, er 15 år og har født mange løveunger, siden hun som tre-årig blev kønsmoden, og hans far, 11-årige Danny, har stadig nogen tid tilbage som alfahan.

- Hanløven, som vi sendte til Odense Zoo, blev selv introduceret til sin far, da den var 12 uger gammel, akkurat som det sker for alle løveunger i Burger's Zoo. Og alting forløb roligt. Der var ingen vold, faktisk er hans far så god og stabil, at hans nuværende unger går gennem hegnet og ind til ham, når han er adskilt fra flokken. Hvis den unge hanløves adfærd er mere aggressiv end normalt, er det i hvert fald ikke noget, han har lært, da han var lille, siger Wineke Schoo.

Ungerne uden navne

Normalt får alle dyrene i Burger's Zoo navne, men netop i dét år, da hanløven fra Odense Zoo kom til verden, syntes dyrepasserne ikke, det var nødvendigt med navne, fordi der ikke blev født så mange unger.

Det er til gengæld ikke tilfældigt, når han er forblevet navnløs i sit nye hjem på Sdr. Boulevard i Odense. Den fynske zoologiske have har for længst droppet tidligere tiders tradition med at navngive dyrene. Det lader de være med for at bevare et billede af dyrene som vilde.

Og netop i en uge som denne, hvor en af havens alfahanner blotter sin vilde side, er zoolog Nina Collatz Christensen tilfreds med den principielle beslutning.

- Vi har fået tilstrækkeligt med mails fra vrede katteelskere, der er forfærdede over det, der er sket, men jeg tror, der ville være kommet mange flere, hvis de to unger havde haft rigtige navne, siger hun og forklarer:

- Hvis historien havde haft overskriften "Løvefar dræber lille Sofie og Jonas" i stedet for som nu "Hanløve dræber to løveunger", så havde det ramt endnu hårdere. Det første lyder jo som om, der er tale om to små kæledyr, mens det sidste lyder, som om det er foregået på savannen i Afrika. Og derfor kan vi bedst lide den sidste version, siger hun.

Nina Collatz Christensen har ikke kun modtaget forargede hilsner efter drabet på de to løveunger.

- En kollega skrev til mig, at det er dejligt at se, at vi har sunde, vilde dyr, der reagerer naturligt i vores zoo, siger hun.

150 gange om dagen

Zoologerne i Odense er stolte af deres unge hanløve.

Den faldt godt ind i rollen som leder af flokken, da den sidste år blev indlemmet og skulle accepteres af tre hunner. Det er ellers ikke en let opgave for en ung og uerfaren han, der i et svagt øjeblik selv ville kunne blive dræbt, hvis hunnerne rottede sig sammen.

Alligevel mener zoolog i Odense Zoo, Bjarne Klausen, at det netop er den unge hanløves uerfarne gemyt, der er skyld i, at den dræbte sine egne unger.

- Han skulle markere sig og overvurderede situationen, siger Bjarne Klausen, der afviser, at angrebet på ungerne skyldes en form for jalousi.

- Jeg tror heller ikke, at det vil ske igen. Det skulle bare være en markering af, hvem som bestemmer. Et brøl. Kun hvis løven er psykopat, sker det igen, og det er der intet, der tyder på. Hanløven vil fortsat være en god leder. Der bør være 15 gode år i ham endnu, siger Bjarne Klausen.

Dyrenes konge får mange beundrende blikke. Ikke mindst fra mænd, der misunder hanløven dens fede, dovne livsstil, hvor den får serveret masser af foder og bare kan tage sig en lur, mens den er omgivet af lutter hunner, der uden vrøvl tager sig af ungerne.

- Men de fleste mænd ved ikke, at hanløvens job er et hårdt arbejde, siger Bjarne Klausen.

- For at gøre en af hunnerne drægtig, skal hanløven parre sig med hende 150 gange om dagen i en uges tid, og når mænd hører det, plejer de at være knap så misundelige, siger han.

Den unge hanløve i Odense Zoo klarede den udmagrende opgave hele tre gange inden for sit første år i Odense Zoo. Til gengæld bragte hans held ham i en usædvanlig situation for et flokdyr: Han blev ladt alene tilbage i indhegningen, da hunnerne en efter en begyndte at nedkomme og flyttede væk fra ham og ind i løvehulen for at passe deres unger.

Derfor har hanløven været alene i indhegningen i Odense Zoo i ugevis, og hverken Bjarne Klausen eller hollandske Wineke Schoo vil afvise, at adskillelsen kan have stresset ham til udåden.

Naturen går sin gang

I løbet af de kommende uger skal han møde de fem andre små løveunger, som han er far til. Hvordan det kommer til at foregå, har zoologerne ikke besluttet endnu.

- Selv om vi venter, til ungerne bliver større, er det ikke sikkert, det hjælper dem. Vil hanløven slå dem ihjel, kan han til hver en tid gøre det. Han er så meget stærkere end dem, siger Bjarne Klausen.

Naturen går sin gang.

På den afrikanske savanne som i den lokale zoo.

Hunløven, der i løbet af få sekunder mistede sine unger, har det tilsyneladende også fint.

- Der er intet at mærke på hende nu. Hun var nok nervøs inden mødet med hanløven, men nu er det overstået. Det er hverdag. Om nogle måneder er hun klar til at blive drægtig igen, siger Nina Collatz Christensen.

Hanløven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce