Folkemøde: Bertel synger for

Bertel Haarder (V), kulturminister.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Folkemøde: Bertel synger for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturminister Bertel Haarder (V) synger for og deltager i flere debatter, når Fyens Stiftstidende i morgen lørdag inviterer til Det Fynske Folkemøde

Som noget nyt indledes folkemødet med en fællessang, hvor du synger for. Hvad siger du til, at fællessangen på den måde åbner folkemødet?

- Det er en god idé. Der er ikke noget, der er mere samlende end sang.

Det er fjerde gang, at Fyens Stiftstidende åbner dørene og som det eneste mediehus inviterer til folkemøde. Er det overhovedet en opgave for os?

- Ja. Når en avis gerne vil være et samlende punkt for en landsdel, er det en god idé at invitere indenfor. Det er et aktiv, I har, i forhold til landsaviser. Da jeg selv deltog i jeres folkemøde sidste år, oplevede jeg, at masser af mennesker tog mod tilbuddet. Der var mange gode debatter, og jeg glædede mig over jeres pris (Bland dig Prisen, red.), der gik til Finn Slumstrup fra Ærø for hans indsats for udkantsdanmark.

Men hvad skal vi med et folkemøde i en moderne medievirkelighed, hvor mere og mere foregår på nettet?

- Et folkemøde passer netop fint ind i tiden, hvor der er en tendens til, at man vil opleve det autentiske, det virkelige. Man vil møde mennesker ansigt til ansigt og ikke kun se dem på fjernsynet eller i opdateringer på Facebook. Det kan også ses ved et voldsomt stigende besøg på festivaler. Folk vil opleve musikken. På samme måde går flere i biografen, selv om der ikke er en ende på, hvad de kan se af film hjemme. Og når folkemødet på Bornholm er blevet en så stor succes, er det netop også udtryk for, at folk vil opleve det autentiske.

Hvorfor bruger du selv tid på i en travl ministerkalender at deltage i folkemødet i morgen?

- Det spørger jeg også mig selv om. Det må være et letsindigt øjeblik, at jeg sagde ja til at stå tidligt op og bruge en del af lørdagen hos jer...

Du deltog også i sidste års folkemøde på Fyens Stiftstidende, hvor du debatterede med Uffe Elbæk fra Alternativet. Hvad fik du ud af det?

- Det var en ualmindelig fornøjelig debat med masser af tilhørere og højt humør. Uffe Elbæk og jeg står godt til hinanden, og vi kan lide hinanden. Og så fik jeg pillet nogle af hans programpunkter fra hinanden. Hæ, Hæ. Vi var jo i valgkamp dengang (folketingsvalget blev holdt få uger senere, red.)

Hvad forventer du af folkemødet i morgen?

- At det bliver endnu bedre end sidste år, fordi der ikke er valgkamp. I en valgkamp opstår politikertræthed. Folk kan ikke åbne et medie uden at få smidt valgpropaganda i hovedet. Derfor er det dejligt, at der ikke er valgkamp i morgen. Det betyder, at vi politikere bliver opfattet som personer og ikke automater, der lirer et partiprogram af.

På folkemødet foregår meget andet end politiske debatter. Blandt andet kommer livsstilsekspert Anne Glad på besøg for...

- Det vil jeg høre. Hende kan jeg ikke stå for. Hun har jo besøgt mit hjem, hvorfra der blev sendt Kender Du Typen.

Men hører en person som Anne Glad hjemme i et folkemødeprogram?

- Ja. Hun har forstand på den tid, vi lever i. Hvad, der kendetegner unge og ældre. Jeg blev rystet over, hvordan hun i tv-programmet lynhurtigt - bare ud fra mit hus - kunne indkredse min alder. Og da de så hørte, at jeg drak kærnemælk og godt kan lide snaps og sild, kunne de helt præcis gætte, hvor gammel jeg er.

Du taler som kulturminister ofte om den folkelige samtale. Hvad ligger du i folkelig samtale?

- At man oplever hinanden ansigt til ansigt. At der er mulighed for at protestere eller komme med forslag. Det er jo det, man kan forlange af et demokrati.

På vores folkemøde kan man shoppe rundt mellem en række forskellige aktiviteter, så er folkemødet ikke mere underholdning end folkelig samtale?

- Jo. Men det er underholdning med mening, og det er autentisk. Det foregår i virkeligheden.

Hvordan synes du, at den folkelige samtale har det?

Den har det bedre end nogensinde. Folk debatterer jo som aldrig før. Også fordi vi har fået de sociale medier. Al debat her er ikke lige kønt, men det er måske meget godt, at det kommer ud. Dermed bliver det også modsagt. Hvis nogen en sjælden gang skriver noget grimt på min facebookside, behøver jeg ikke reagere. Det gør andre.

På folkemødet uddeler vi Bland dig Prisen, der hylder en eller flere personer for deres folkelige engagement...

- Og det er super godt. Som når Finn Slumstrups Oprør fra Udkanten fik prisen sidste år.

Du skal selv på folkemødet deltage i en debat med socialdemokraten Dan Jørgensen om danskhed. Hvad vil du lægge vægt på?

- Dan Jørgensen tog jo som fødevareminister initiativ til en madkanon, hvor det viste sig, at danskerne foretrækker flæsk med persillesovs. Jeg har taget initiativ til en danmarkskanon, som er lidt mere højtidelig og handler om, hvad vi er formet af og fælles om og dermed vigtig at få med ind i fremtiden.

Synes du, der er for meget flæsk og persillesovs over Dan Jørgensen?

- Jeg ville også have stemt på det som nationalret. Jeg er enig med danskerne i deres madsmag. Dan Jørgensen er jo nu udlændingeordfører, og jeg har været integrationsminister, så mon ikke også, at vi får en god snak om integration.

Fællessangen, som folkemødet indledes med, er H.C. Andersens "I Danmark er jeg født". Skulle den have været vores nationalsang?

- Jeg ville gerne have haft "En rejselysten flåde" med slutverset, hvor vi synger "om din frihed vil vi værne". Den er indbegrebet af danskhed.

Hvad synes du om, I Danmark er jeg født?

-Den tænker jeg ofte på, når jeg færdes i sommerlandet. Jeg elsker ordene fra den: Du danske friske strand med vilde svaners rede. I grønne ø'r, mit hjertes hjem hernede.

Så mon ikke det går, at du skal stå tidligt op lørdag for at synge den og tilbringe nogle timer her på Fyn?

- Jo. Det tror jeg, at det gør..

Folkemøde: Bertel synger for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce