I Ringe Statsfængsel afsoner et ægtepar 16 år for drab. Undervejs har de fået en datter, som hver aften bliver låst inde i en celle med sin mor. Sådan skal det være til hun fylder tre år
Bag de grå mure om Ringe Statsfængsel bor i øjeblikket en lille familie på far, mor og 16 måneder gamle Cecilie.

Forældrene afsoner begge en dom på 16 år for drab, og Cecilie er undfanget i det lukkede fængsel. Her må hun blive, til hun fylder tre år.

Udenfor i en familiepleje bor hendes storesøster på otte år.

- Det er en ekstrem sjælden situation. Helt enestående og heldigvis ikke noget vi oplever ret ofte. Jeg mindes ikke noget tilsvarende, siger kontorchef i Kriminalforsorgen, Ina Eliasen.

Cecilie er i øjeblikket det eneste barn, der bor i et lukket fængsel, og maksimalt tre andre børn er sammen med deres forældre i en åben afsonings-institution lige nu, oplyser kontorchefen.

Ifølge Ina Eliasen er det normalt kun i ganske korte perioder, småbørn bliver "fængslet", for eksempel under en varetægtsfængsling af moren.

- Jeg kan huske, at der for nogle år siden var en kvinde, som afsonede en længere fængselsstraf. Hun fik et barn, som boede hos hende, men hun var så langt i afsoningsforløbet, at de to kunne forblive sammen under udslusningen. Det bliver desværre næppe tilfældet i sagen fra Ringe, siger kontorchefen fra Kriminalforsorgen.

Det er hverken fængslet eller Kriminalforsorgen, der afgør, om et barn under tre år må være hos en forælder i et lukket fængsel. Det er de sociale myndigheder i den dømtes hjemkommune, som siger ja eller nej, og barnets udvikling og trivsel bliver fulgt tæt undervejs.

Ved ikke hvad der sker

Inspektør i Ringe Statsfængsel Bodil Philip siger:

- I 2001 blev loven om straffuldbyrdelse ændret, så forældrene kan have børn op til tre år hos sig. Før var grænsen to år.

- Jeg mener heller ikke, det kan forsvares med børn over den alder, fordi de på det tidspunkt bliver små personligheder, der forstår meget af, hvad der foregår omkring dem, fastslår fængselsinspektøren og tilføjer:

- Vi ved jo faktisk heller ikke, hvilke konsekvenser det har for barnet, at det starter tilværelsen herinde.

Gør overgangen blid

Det behøver slet ikke betyde, at barnet senere får et dårligt liv, siger psykolog Tue Toft fra Psykologhuset i Odense.

- Men det kræver, at alle voksne omkring barnet er deres ansvar bevidst, og at overgangen fra at bo med mor og far til måske at skulle i familiepleje kommer til at foregå gradvist og blidt.

- Man kan sammenligne det med forældre, der bliver skilt og får nye partnere. Her skal børn også lære, at de har en familie med far og hans nye kone og en anden med mor og hendes mand.

Ifølge Tue Toft kan Cecilies forældre i god tid begynde at fortælle datteren om alt det spændende, hun skal opleve, og samtidig understrege, at hun stadig skal komme og besøge dem i Ringe.

- Efterhånden som hun vokser op, bør hun også forberedes til at kunne klare nærgående og ikke taktfulde spørgsmål fra andre børn og voksne. Men det hele skal ikke komme på en gang, siger Tue Toft.

Læs mere i Fyens Stiftstidende søndag
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Forældre vil beholde deres datter i fængsel

Forældre vil beholde deres datter i fængsel

Fængsels-opvækst er et af to onder

Fængsels-opvækst er et af to onder

Psykolog: Det er o.k.