Ehlimana fik sit cpr-nummer

Øverst: Otte måneder tog det, før arbejds- og opholdstilladelsen blev givet. Til gengæld tog det kun et kvarter at forsyne passet med opholdstilladelsen.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ehlimana fik sit cpr-nummer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I sidste uge fik 24-årige Ehlimana Topic endelig arbejds- og opholdstilladelse, og onsdag formiddag fik hun sit eget cpr-nummer

Benene i de brune nylonstrømper er pænt samlede, så de sorte, højhælede sko er lige ud for hinanden på gulvet. Den sorte nederdel er glattet med en hurtig bevægelse, da hun satte sig ned. Den mørke taske står i hendes skød.

24-årige Ehlimana Topic venter. Venter som hun har gjort de seneste otte måneder. Med ro og overblik. Og alligevel ikke, for de lange velplejede negle kan ikke holde sig i ro. De piller konstant ved den lille, hvide lap papir med kø-nummeret "26".

På lystavlen over skranken på Udlændinge- og Indfødsretskontoret i den gamle nærpolitistation på Odense Banegård Center står "24" med røde digitaltal.

Odense Boldklubs spiller Cristian Bolaños fra Costa Rica var først i køen, da døren til kontoret blev låst op præcis klokken ni. OB-spilleren skulle have forlænget sin opholdstilladelse.

Ehlimana Topic skal hente beviset på den opholdstilladelse, hun endelig er blevet lovet: Et klistermærke, der bliver printet ud på computer og sat ind i hendes pas og derefter forsynet med Fyns Politis stempel.

Hun er kørt fra Højstrup ind til banegården på den gave, hun fik af sin Almir, da hun fyldte 24 år i marts: En cremefarvet bedstemorcykel med navnet Rocky.

Hun venter alene, for 32-årige Almir Spahic passer sit arbejde som chauffør for Handybus.

Efter et lille kvarters ventetid er det hendes tur, og hun tager forsigtigt de få sammenhæftede A4-ark, der fortæller, at hun har fået arbejds- og opholdstilladelse frem til april 2010, op af tasken.

Forrige onsdag kom endelig det svar, som hun og Almir Spahic har ventet på, siden de 26. september sidste år søgte om familiesammenføring.

De var blevet lovet en afgørelse senest 26. april, men trods gentagne opringninger til Udlændingeservice, skete der intet. Det eneste parret kunne få at vide, var, at "afgørelsen ville blive truffet snart".

Og "snart" er ikke noget positivt ord, når et liv har været sat på stand-by i mere end syv måneder.

Men forrige mandag ringede Udlændingeservice pludselig på Almir Spahic's mobil, mens han var på arbejde. Sagsbehandleren ville vide, hvor afgørelsen skulle sendes hen. Opholdt Ehlimana Topic sig i Odense eller i Østrig, hvor hun har læst medicin i to år?

Da Ehlimana og Almir endelig læste brevet med overskriften "Opholdstilladelse", flød alt sammen i ét stort tårehav. Så greb de hver sin mobiltelefon og ringede til de nærmeste. Hun til sine forældre i fødebyen Cazin i det vestlige Bosnien, han til sin storesøster, der også bor i Odense sammen med mand og børn.

Præcis en uge senere sidder Ehlimana nu og venter på, at hun endelig kan komme ordentligt i gang med sit liv i Danmark.

For når hendes bosniske pas er blevet forsynet med opholdstilladelsen, kan hun gå videre til Odense Kommunes Borgerservicecenter få hundrede meter fra banegården og få et cpr-nummer.

- Nummer 26, siger Heidi Nielsen og smiler venligt til Ehlimana Topic.

Hun kan godt genkende den unge kvinde, hvis ansøgning om familiesammenføring hun tog imod i efteråret.

- Hej. Jeg har en opholdstilladelse, siger Ehlimana Topic på dansk, men slår derefter over i tysk for at forklare sit ærinde.

Heidi Nielsen tager imod papirer og pas, kigger kort i dem og beder Ehlimana komme med ind på et kontor bag skranken. Hun slår sagen op på sin computer og sammenligner med de papirer, hun har fået af Ehlimana Topic. Så printer hun klistermærket ud og sætter det omhyggeligt ind i passet. Det fylder præcis den første side i det mørkeblå pas.

- Du kan søge om forlængelse af arbejds- og opholdstilladelsen to måneder før, den udløber den 20. april 2010. Men du bliver ikke sat i venteposition, som du har været nu. Næste gang tager det slet ikke så lang tid, og du fortsætter med det, du er i gang med under sagsbehandlingen, forklarer hun på dansk.

Ehlimana Topic nikker. Hun forstår allerede nu en hel del dansk.

Heidi Nielsen gør også opmærksom på, at der i særlige tilfælde er mulighed for, at ansøgeren kan få dansk statsborgerskab to år tidligere end normalt.

- Loven giver mulighed for, at man -hvis man er velintegreret - kan opnå permanent opholdstilladelse allerede efter fem år.

Det kunne for eksempel være en bestået prøve i sprogmodulerne Dansk 1, 2 og 3 og fortsættelse af medicinstudiet på et dansk universitet og allerhelst Syddansk Universitet i Odense.

For hvert minut på kontoret bliver Ehlimana Topic's smil en anelse bredere, så da hun siger farvel, lyser hendes smil hele det mørke kontor op.

Lige så snart hun er trådt ud af banegården, stopper hun midt på fortovet og finder passet frem fra tasken. Hun åbner det og kigger på klistermærket, hvor en alvorlig udgave af hende selv stirrer tilbage. Så smiler hun med blanke øjne.

Få minutter senere dukker Almir Spahic op på cykel, og så bliver passet igen åbnet og det nye klistermærke beundret. Efter et hurtigt kys cykler de mod Borgerservicecentret.

Lige på det tidspunkt er rigtig mange af kommunens ældste og yngste borgere også er dukket op, og Almir Spahic har svært ved at stå stille i den lange kø.

Han forsøger hele tiden at snige sig til et kys, mens han snakker løs.

Men de kommer ikke til at vente mere end nogle minutter, før det bliver deres tur.

- Hvilket sprog, spørger assistent Søren Petersen.

- Du kan tale dansk, svarer Ehlimana Topic, mens hendes mand nikker anerkendende.

På syngende fynsk forklarer Søren Petersen parret, hvad der skal ske. Før han kan sætte computeren i gang med at finde et cpr-nummer, skal han tjekke, at alle dokumenter i orden.

Ehlimana og Almir står tæt sammen ved skranken og læner sig frem for at levere oplysningerne så hurtigt som muligt. Men på ét punkt må Almir Spahic melde pas.

- Jeg kan se på computeren, at I er blevet gift i Danmark. Hvilken dato var det, spørger Søren Petersen.

Almir slår sig på panden, som om han vil hjælpe hukommelsen på vej. Så griner han og slår ud med armene, mens hans kone ryster på hovedet og skubber vielsesattesten hen til assistenten, der taster løs.

Efter nogle minutter har Ehlimana fået sit cpr-nummer, og så skal hun bare vælge en praktiserende læge.

Efter lige knap en time forlader parret Borgerservicecentret. Ehlimanas gule sygesikringskort er bestilt og kommer med posten i løbet af et par uger.

- Hvor gik det bare hurtigt. Jeg havde regnet med flere timer, siger hun lettet.

Eneste minus er kørekortet. Ehlimana Topic har et bosnisk kørekort. Og Bosnien er ikke medlem af EU. Derfor kan hun ikke bare få et dansk kørekort, men skal op til både teoriprøve og køreprøve. Og det kræver både kørelærer og en tolk, som de selv skal betale.

- Det havde jeg godt nok ikke regnet med, siger Almir Spahic.

Så hopper de på cyklerne, for der er stadig meget at gøre, når man lige har fået sit cpr-nummer.

Næste stop er Danske Bank, hvor Ehlimana får oprettet en konto i sit eget navn.

Og så vil hun gerne forbi et vikarbureau og spørge, om hun kan få et job med det samme, for sprogundervisningen begynder først efter sommerferien og det kan ikke gå hurtigt nok med at komme i gang med det nye liv med cpr-nummer. Der har været nok ventetid.
Ehlimama Topic har fået opholdstilladelse.
Ehlimama Topic har fået opholdstilladelse.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Nederst: Efter at have fået klistermærket med opholdstilladelsen sat ind i sit bosniske pas tager Ehlimana Topic og Almir Spahic hen til Odense Kommunes Borgerservicecenter for at få et cpr-nummer til hende.
Nederst: Efter at have fået klistermærket med opholdstilladelsen sat ind i sit bosniske pas tager Ehlimana Topic og Almir Spahic hen til Odense Kommunes Borgerservicecenter for at få et cpr-nummer til hende.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Ehlimama Topic har fået opholdstilladelse.
Ehlimama Topic har fået opholdstilladelse.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Klokken er lidt over ni onsdag formiddag på Udlændinge- og Indfødsretskontoret på Odense Banegård Center. 24-årige Ehlimana Topic venter på at få det klistermærke i sit bosniske pas, der fortæller, at hun har fået arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.
Klokken er lidt over ni onsdag formiddag på Udlændinge- og Indfødsretskontoret på Odense Banegård Center. 24-årige Ehlimana Topic venter på at få det klistermærke i sit bosniske pas, der fortæller, at hun har fået arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fakta
... forrige mandag ringede Udlændingeservice pludselig på Almir Spahic's mobil, mens han var på arbejde. Sagsbehandleren ville vide ...

Ehlimana fik sit cpr-nummer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce