Log ind

Dinesen - nede på jorden igen

 • Dinesen - nede på jorden igen
  1 / 9
  Dagens Jens Dinesen - kontakten til omverden foregår næsten udelukkende pr. mobiltelefon. Skal han bruge telefax, opsøger han revisoren, og samleveren Charlotte Nyhuus stiller e-mail-adresse til rådighed. "Jeg har gjort mig fri af de elektroniske virkemidler. De fleste går den modsatte vej", siger Jens Dinesen.
 • Dinesen - nede på jorden igen
  2 / 9
  Den danske konge Christian X elskede Cannes - akkurat som Jens Dinesen. Men i modsætning til regenten agter mangemillionæren ikke at lade sig gifte her. Han har oplevet for meget.
 • Dinesen - nede på jorden igen
  3 / 9
  Jeg kan desværre ikke være så aktiv i forretningslivet længere, siger Jens Dinesen, der oplyser, at han har lidt af en alvorlig ryglidelse de sidste ti år.
 • Dinesen - nede på jorden igen
  4 / 9
  Ham vil politiet i Svendborg gerne i kontakt med. Det har ikke været muligt at forkynde anklageskriftet for ham. Ifølge politiet skifter han cpr-adresse jævnligt. Her står Jens Dinesen på balkonen i sit Miramar-palæ i Cannes, hvor han har indrettet kontor på fjerde sal.
 • Dinesen - nede på jorden igen
  5 / 9
  Receptionisten på Miramar var klar, da Jens Dinesen tog mod Fyens Stiftstidende. Netop denne dag var der angiveligt to breve til den excentriske mangemillionær.
 • Dinesen - nede på jorden igen
  6 / 9
  Jens Dinesen poserer på det fashionable Hotel Carltons badebro. I baggrunden ses Palais Miramar, som han og medejerne med tiden vil gøre lige så mondæn som Carlton.
 • Dinesen - nede på jorden igen
  7 / 9
  4000 danskere skønnes at bo i og omkring Cannes og Nice. De fleste forretningsfolk. Jens Dinesen huserer i det allermest facionable område: La Croisette.
 • Dinesen - nede på jorden igen
  8 / 9
  Under den netop afviklede filmfestival var store dele af Cannes spærret af for offentligheden, mens instruktører og filmstjerner poserede for kameraet. Men nu er hverdagen og de lange bilkøer vendt tilbage.
 • Dinesen - nede på jorden igen
  9 / 9
  Investeringslysten i Cannes er voldsom, og også Jens Dinesen og medejerne af Miramar har store planer. Palais Miramar skal ombygges til 45 kontorlejligheder, og foran ejendommen skal bygges 30 butikker på det mest eksklusive strøg i Cannes.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret
CANNES: Højt til vejrs, hævet over kloden og menneskers virkelighed, betragtede den unge Jens Dinesen i årevis tilværelsen fra sit evige flysæde.

I dag er Jens Dinesen, 45 år, nede på jorden igen.

Tre-fire retssager hvert år i kølvandet på skilsmissen og bodelings-striden med eks-hustru Heidi Sommer.

- Jeg er færdig med at vende den anden kind til.

Jens Dinesen

Jens Dinesen, 45 år, født i Særslev på Nordfyn, ud af landbrugsfamilie.

Faderen, Johannes Dinesen, opfandt gennemløbstørreanlæg til landbruget og producerede tørrerier i 30 år med base i Aarup på Fyn.

Familien flyttede til Kolding i Jens Dinesens drengeår.

Som 16-årig opfandt Jens Dinesen et håndholdt apparat, der gjorde det muligt for landmanden selv at måle vandindholdet i korn.

Som 18-årig begyndte han at rejse verden rundt til sine efterhånden 62 agenter.

Virksomheden blev solgt i 1989.

I 1991 giftede han sig med Heidi Sommer, som han fik døtrene Benedikte og Josefine med.

1997 flyttede parret fra hinanden.

1998 blev parret skilt.

Siden begyndte et bittert retsopgør mellem Heidi Sommer og Jens Dinesen - ikke mindst om fordelingen af boet.

Jens Dinesens aktiver i dag omfatter ifølge hans egne oplysninger ejerskabet af landbrugsejendomme over Europa og Afrika, i særdeleshed Danmark, Polen og Portugal. De er alle forpagtet ud.

Han har en særlig forkærlighed for opkøb af godser, blandt andet lystslottet Villejovet i Frankring.

Nuværende bopæl: ?

Jens Dinesen vil helst ikke sidde ned under interviewet og har også bedt politimesteren om tilladelse til at stå op under den kommende retssag i Svendborg. Årsagen er en "alvorlig ryglidelse", som opstod for 10 år siden og i øvrigt præger hans gang.

Jens Dinesen siger, han bor i Cannes i det prægtige promenade-byggeri Miramar lige ned til palmer, filmstjerner og Cote d'Azur, og det gør han muligvis også.

I hvert fald råder Jens Dinesen tilsyneladende over en kontorlejlighed i mammut-komplekset, som han ifølge eget udsagn har ejet de seneste to år i fællesskab med en del andre. Ejendommen skal udbygges med tredive butikker under gadeplanet, fortæller Dinesen, og så er en tredjedel af købssummen allerede tjent hjem.

Ellers skal stedet med tiden omdannes til kontorlejligheder for de erhvervsfolk, som hyppigt gæster Cannes i anledning af den sydfranske bys jævnlige konferencer.

Risikerer fængsel

Jens Dinesen tager imod sine gæster nede i hallen.

Han trykker hånd, hjerteligt og gæstfrit, og fortsætter i samme bevægelse mod con-ciergen, der med et smil eller grin udleverer dagens post.

- Se her, det står tydeligt på brevet: Jens Dinesen, Palais Miramar, 65 La Coisette, 06400 Cannes, Frankrig. Postbudet kan altså godt finde mig.

En drillende og svidende bemærkning rettet mod Svendborg Politi, som endnu ikke har haft held til at forkynde den stævning for Jens Dinesen, der vil tvinge ham til at møde ved Retten i Svendborg.

Her venter en påstand om fængselsstraf. Anklageren mener, Jens Dinesen gjorde sig skyldig i bedrageri ved at snyde forsikringsselskabet Topdanmark for 660.366,50 kroner på Bjørnemosegård ved Svendborg i forbindelse med december-stormen 1999.

Hvor bor Dinesen?

Men først skal politiet i kontakt med denne excentriske mangemillionær. Det franske politi gav op efter flere forsøg, har politiet i Svendborg oplyst. Jens Dinesen var ikke at træffe på adressen.

- Jamen jeg bor jo her. I havde ikke svært ved at finde mig, vel. Hvorfor kan Svendborg Politi så ikke?

Siger Jens Dinesen med det strejf af hånlighed, der glimtvis tager over, inden en venlighed påny dominerer.

Ifølge mangemillionæren selv bor han i Miramar-palæet. Oppe på syvende sal.

Vi vil gerne tage et billede fra din bopæl.

- Nej, det får I ikke lov til. Det har ingen nogen sinde fået lov til.

Helt i orden. Men jeg ville være glad for at se den.

- Nej, det vil jeg altså ikke have. Af personlige årsager.

Ifølge Svendborg Politi har Jens Dinesen skiftet cpr-adresse ganske jævnligt inden for det seneste halve år.

Først fremgik det, at han boede på adressen Che de l'Adret i byen La Gaude.

Dernæst på 65, La Croisette i Cannes.

Siden fremgik det af cpr-registeret, at Dinesen nu havde bopæl i nummer 27 i samme gade.

Og endnu senere - for ganske få uger siden - meddelte Jens Dinesens advokat Michael Jensen, Svendborg, ifølge politiets anklager, retsassessor Henning Christiansen, at nu er mangemillionæren flyttet væk fra Cannes.

Men det siger Jens Dinesen i dag, at han ikke er.

På sightseeing i Cannes

Nuvel, politiets problem.

Denne solrige sidst-i-maj-dag (28 grader, skyfri himmel, varmedis og korte ærmer) viser han drenget rundt i Cannes og fortæller om sit liv.

Derude, peger han, i den azur-glimtende stille Baie de Cannes, ligger Onassis' tidligere luksusliner Christina for anker, men kun dens to gammeldags Titanic-agtige skorstene gør såmænd dette skib bemærkelsesværdigt i dette selskab.

Her holder de multi-rige til, og den tidligere Onassis-skude er ikke ene om at understrege status til søs.

- Nå, er du på rundvisning i byen, Dinesen.

Spørgsmålet falder, på dansk, fra en ældre sommerturist, der poster et brev.

- Det er advokat Kiilerich fra København, forklarer Jens Dinesen.

- Vi er mange danske erhvervsfolk hernede. For et par uger siden hyrede vi Alice Babs til at optræde for os.

På stranden arbejdes ihærdigt. Teltparken fjernes efter den nys overståede filmfestival i Cannes, men fra balkonen på anden etage af byens fornemste hotel Carlton (værelsespriser fra 4.000 kroner) snurrer et kamera mod en yndig starlette, og hendes lyse hår vajer dårende let i brisen, akkurat som det skal.

Så i disse omgivelser vækker det heller ikke synderlig interesse, at Jens Dinesen knipses lystigt, mens han læner sig mod badebroens indhegning ud for Carlton.

- Der er stil over en by, hvor hver eneste badebro har sin egen livredder, ikke.

Byens prominente strøg

En liggende, svedende og svulmende rigmand iført stramme badebukser nyder solens stråler og mindst to vandmeloner, hvis skaller strøes ud under badeparasollen. Vi går tilbage mod La Croisette.

Croisetten, hvor Dinesens palæ Miramar troner, beskriver han selv som Frankrigs næstmest prominente strøg - efter hovedstadens Champs Elysees.

- La Croisette udgør den kystnære del af "Bananen", byens tre kurvede gader ud mod havet. Området, hvor alting sker i Cannes.

- Her prominerer folk frem og tilbage indtil midnat hver eneste dag året rundt. En fornøjelse, siger Jens Dinesen.

Han spadserer med besvær rundt i byen med de 300 solskinsdage om året og gør holdt ved statuen af Danmarks Christian X, der akkurat som landmandssønnen fra Særslev på Nordfyn elskede Cannes og blev byens æresborger. Kongen giftede sig sågar i Cannes.

Aldrig giftes igen

4000 danskere bor i området Cannes-Nice. Blandt dem Jens Dinesen.

Han er ikke gift, men lever sammen med Charlotte Nyhuus, der optræder ligeværdigt på brevhovedet fra Palais Miramar.

- Vi er samlevende. En gang imellem. Ikke gift. Jeg skal ikke giftes igen. Ville du gøre det efter den omgang, jeg har været igennem?

Endnu som 30-årig havde Jens Dinesen ikke - efter eget udsagn - rigtigt levet livet. Ikke i selskabelig forstand.

Alt var helliget forretning og internationalt salg af Dinesens opfindelse - det manuelle måleapparat, der blandt andet bar navnet Agrofarm. Hjemme på gårdene kunne det elektroniske apparat nu fortælle landmanden om vandindholdet i det korn, han afleverede til forhandleren.

- Før den tid sendte gårdmanden gerne konen hen til forhandleren med en pose korn, og så målte han, hvor meget vand, det indeholdt. Resultatet blev kornet afregnet efter, og folk blev snydt. Mine måleapparater var håndholdte, og de kunne tåle noget. Selv for eksempel at ligge i en stald vinteren over, fortæller Jens Dinesen.

Efterhånden fik han 62 agenter verden over, som han dyrkede konstant.

- Jeg fløj fra sted til sted og besøgte kunder, konstant. Og altid vestover på grund af tidsforskellen. Jeg så kloden oppefra og sov mere i fly end på jorden. Hvert halve år nød jeg en halv fridag på Hawai. Hvor mange penge, jeg tjente, var ikke afgørende. Jeg sparede op og købte landbrugsjord i de år.

Formuen er hemmelig

Jens Dinesen ønsker ikke at fortælle, hvilke aktiver han repræsenterer i dag. Den viden holder han for sig selv.

- Mit hovedvirke er ejendomme, særligt landbrugsejendomme over hele Europa, ikke mindst Polen, men også Portugal og enkelte i Afrika, fortæller Jens Dinesen.

En stribe forpagtere står for driften af Dinesens ejendomme. De største befinder sig i Frankrig, ikke mindst lystslottet Villejovet, som ifølge Jens Dinesen svarer til tre gange Egeskov.

- Det er Charles de Gaulles gamle lystslot, og det betyder noget i Frankrig, siger jarlen. I Frankrig tituleres jordindehaveren efter det antal hektar, han ejer, og Dinesen fremviser lystigt en officiel skrivelse adresseret: Earl Dinesen.

Som i øvrigt oplyser, at han også er medindehaver af det canadiske selskab, der producerer Campion speedbåde. I Danmark ejer han blandt andet komplekset Nyhavn 21 i København og godset Asbølholm Slot ved Lunderskov. Hvor ejerskabet af Bjørnemosegård ved Svendborg hører hjemme, hos Dinesen eller Heidi Sommer, overlader vi til dommerstanden at afgøre.

"Hav en god Sommer"

Formuen blev grundlagt i 1989, da Jens Dinesen solgte rettighederne til sine elektroniske landbrugs-måleapparater videre til agenter over hele verden.

- Jeg følte mig nedslidt. Men på grund af konkurrenceklausulen efter salget kunne jeg nu ikke længere beskæftige mig med det, jeg var bedst til. Mange gode evner går tabt på grund af konkurrenceklausuler. Jeg måtte finde på noget andet.

Til gengæld traf han Heidi Sommer. På lollandske Lalandia mødte han hende ved sit livs første større selskabelighed.

- Her har de et slogan: "Hav en god Sommer", og jeg fik sådan en med hjem. Jeg var meget betaget af hendes styrke, og vi fik syv gode år, fortæller Jens Dinesen.

Sommer-Dinesen-parret lod Rosenskjold Slot bygge i italiensk paladsstil.

- 1800 kvadratmeter i alt. Og jeg lagde Danmarks største kobbertag i det århundrede på slottet.

Heidi Sommers kosmetolog-industri udviklede sig. Privat-parret var også fælles i forretningsaktiviteterne, og heri lå ifølge Jens Dinesen kimen til det kommende voldsomme brud mellem to stærke personligheder.

- Den fejl vil jeg råde andre fra. Den skaber aggressioner. Du kan ikke være virksomhedsleder sammen med din hustru. At skilles som forretnings-uvenner og mødes igen som ægtefæller er vanskeligt.

Bortført og bedøvet

Historien kort: Ægteparret blev skilt i 1998. Jens Sejerøe-Olsen, Heidi Sommers nye partner, rykkede ind.

2. december 1998.

For Jens Dinesen skillelinjen. Datoen, der forrykkede alt og skulle præge hans tanker fremover.

- En dramatisk historie af en type, som ind til da kun var set i USA, erklærer Jens Dinesen.

Udskriften af dombogen for Retten i Middelfart beskriver begivenhederne kortfattet, lakonisk.

Denne 2. december 1998 berøves Jens Stevnsmose Dinesen friheden af Jens Sejrøe-Olsen og to andre mænd. Ved Asbølholm Slot i Lunderskov overmandes han og bindes på hænder og fødder og bæres ud til sin Chevrolet Chevy Van varebil. Den bundne Dinesen køres rundt i området vest for Kolding. På en skov-vej ved Vorbasse forsøger Jens Sejrøe-Olsen at bedøve Dinesen med medbragt æter, hvorefter det lykkes Jens Dinesen at befri sig selv.

Jens Sejerøe-Olsen blev idømt fængsel i et år og ni måneder.

Klar til total-krig

Vi vender tilbage til Jens Dinesen, maj 2005, på balkonen ud mod verdens overflod og resterne af den filmfestival, hvor præsident George W. Bush blev kaldt "Røvhul" af Lars von Trier.

Han er engageret nu.

- I bilen havde de anbragt et par hvide blondesokker foran mig. De tilhørte min datter på halvandet år og lugtede af benzin, for han havde renset sit pistolløb med sokkerne. Indtil da var mit liv forløbet rimeligt problemfrit. Men dette blev skæringspunktet.

- I det lys skal man se alle de efterfølgende retssager og stridigheder med Heidi Sommer. Folk forstår ikke, hvad der sker. Med de formueforhold vi har, hvorfor diskuterer vi så i retten for eksempel ejerskabet af en bondegård i Svendborg (Bjørnemosegård, red.)

- Men pengene er ligegyldige. Efter 2. december 1998 blev der totalkrig. Så lægges der ikke fingre imellem.

Venter kun på døtrene

Og den krig vil fortsætte, mener Jens Dinesen, fire år endnu, indtil parrets ældste datter, Benedikte, fylder 18 år.

- Så kan børnene begynde at overtage det hele. Det kan vi nemlig godt enes om, Heidi Sommer og jeg.

Benedikte er i dag 14 år, lillesøster Josefine 9. Forældrene deles om døtrene i enighed. De bor hos moderen på Rosenskjold. Jens Dinesen beskriver sine børn som "stærke og sunde", mens han nyder en Cola Light ved La Croisettes promenade.

- Pigerne var nede at besøge mig under filmfestivalen for nylig, og vi sad lige her på fortovsrestauranen, da Paris Hilton og hendes far kom forbi. Du ved, hende arvingen til Hilton-formuen.

- Josefine sprang hen over gelænderet: "Er det ikke dig, der er Paris Hilton. Jeg vil gerne fotograferes sammen med dig, så hun overrakte sin mobiltelefon til den gamle Hilton, der måtte tage et billede af de to piger, der kyssede og krammede hinanden.

- Jo, det er nogle fremmelige døtre, vi har.
      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere