Det liberale hjerteblod


Det liberale hjerteblod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FRISKOLELOV: Forældre og friskolefolk føler sig forrådt af deres foretrukne parti

Egentlig er det indlysende, at mødet holdes på Ryslinge Friskole. Man er lige ved at spørge: Hvor ellers?

Vi er ved de grundtvigianske friskolers vugge, simpelthen. Med skriftlige vedtægter som målestok er Ryslinge Friskole landets ældste, 149 år, og derfor er skolens foredragssal et naturligt forum til et opgør om friskolernes fremtid.

For så meget er på spil, ifølge et stort flertal af de cirka 200 deltagere, der fylder salen.

For dem - forældre, lærere, bestyrelsesfolk, mest fra nær, men også fra fjern - er sagen hjerteblod.

De er vrede, og de er ikke mindst skuffede. De føler sig i den grad svigtet.

Som den lokalkendte mødeleder, journalist Ole Larsen, kan fortælle, så har det store flertal i salen livsholdningen til fælles. Frihed vægter de højt - især åndsfrihed.

De er med andre ord liberale af sind, flest med sympati for Venstre, men antagelig er der også adskillige, der hælder til De Radikale.

Det er dog kun Venstre, de er fortørnede på.

Regeringen har nemlig besluttet, at ikke kun de Grundtvig-Kold'ske, men samtlige landets privatskoler, skal overvåges nøjere.

Med et Orwell'sk udtryk: Tillid er godt, men kontrol er bedre.

Liberalisme kontra øget statskontrol er begreber, der lægger op til sammenstød, ikke mindst når kontrollen indføres af en liberal ledet regering.

Midtvejs i mødet udtrykker en deltager det sådan:

- Jeg er pinlig berørt over at have stemt på Venstre.

Det bliver en aften, der på flere måder vender op og ned på det normale politiske billede. Til at debattere med de mange forældre og friskolefolk er inviteret et panel, bestående af fire folketingspolitikere, to fynskvalgte og to udenøs.

Og ikke nok med, at den liberale forsamling dynger deres frustrationer ud over deres tidligere ven, venstremanden Kristian Lund Jepsen. Uventet for udenforstående får salen opbakning fra en socialist, som kun få af dem kunne drømme om at stemme på - SF's Anne Baastrup.

Og flere paradokser: Minsandten om ikke den udskældte Lund Jepsen får tiltrængt assistance af en daglig hovedmodstander, socialdemokraten Carsten Hansen. Knap så overraskende mener Socialdemokraterne nemlig også, at tilsynet med friskolerne skal skærpes.

Den fjerde i panelet, radikale Elsebeth Gerner Nielsen, oplever til gengæld en herlig aften, skønt hun er forsinket og ankommer under den indledende fællessang.

Selv om hun befinder sig i en tidligere radikal højborg, hvor navnkundige Kristian Thule Hansen i mange år residerede som borgmester, er Gerner Nielsen ikke mere på hjemmebane, end at hun må lede længe i det januarmørke Ryslinge, inden hun finder friskolen.

Radikal revanche

Men Elsebeth Gerner Nielsen forstår at tage revanche. Med manuskript i hånden benytter hun sin indledende taletid til et kalejdoskopisk frontalangreb på Venstre.

Et sammendrag omfatter disse store replikker:

- Det demokratiske Danmark trues på sit fundament. Danmark bliver stadig mindre liberalt. Staten ved bedst - staten vil have mere kontrol.

Og så trumfen:

- Det er ren kommunisme!

Tag den med hjem til Fogh og Tørnæs, Lund Jepsen!

Jo, det er en aften for de store ord - også fra salen:

- Et brud på en 150-årig gammel friskoletradition.

- Åndsfrihed har vi ikke mere.

- Staten bestemmer, hvad mine børn skal have respekt for.

Og så videre. Åbenbart er ulykker altså på vej, men hvilken slags er der tale om?

Øget kontrol, javel. Men som Kristian Lund Jepsen og Carsten Hansen pointerer, så er et øget tilsyn møntet på, lad os tone rent flag, typisk muslimske friskoler, hvor undervisningen har været mangelfuld, og hvor de frie rammer på anden måde er blevet misbrugt.

- Der er kræfter, der misbruger den nuværende lov. Men forslaget smadrer ikke friskoletraditionen. Der vil stadig være metode- og åndsfrihed, siger Kristian Lund Jepsen.

Carsten Hansen: - I dag er tilsynet for lemfældigt. Der er eksempler på, at en friskoles tilsynsførende ikke har vist sig på sin skole i to år.

Angst for delmål

Det skærpede tilsyn er én side af sagen. En anden er, at friskolerne skal opstille "delmål" - altså fortælle, hvad skolen gør og har tænkt sig.

Alt andet lige betyder det krav, mere bureaukrati, men at kravet, som friskolefolket frygter, også truer friheden, køber hverken Carsten Hansen eller Lund Jepsen.

- Friskolerne får samlet 3,2 milliarder kroner i tilskud. Hvorfor må vi så ikke vide noget om jeres arbejde? Hvorfor vil man ikke lægge delmål frem? spørger Carsten Hansen venligt provokerende.

Og ordstyrer Ole Larsen supplerer:

- Hvad hulen er I bange for?

Opfordringerne munder ikke ud i præcise svar fra forsamlingen. Tættest på er en angst for, at offentliggørelsen af delmål kan føre til sammenligninger med Folkeskolen, som kan være uheldige og misvisende, fordi en friskole kan prioritere anderledes eller have speciel elevgruppe.

Mistillid

Indtrykket er, at det er ubehaget ved indblanding, mistilliden fra systemet, som friskolefolket har det værst med.

Og den følelse kan Anne Baastrup følge dem i. Også hos en SF'er kan Grundtvigs tanker finde grøde, og Anne Baastrup er enig med salen i, at lovforslaget ødelægger frihedstankegangen.

Og hvorfor går man ikke konkret efter de brodne kar, vil Anne Baastrup vide, inden hun fortsætter med en ny overraskende udmelding - omsorg og bekymring for det private erhvervsliv.

- Regeringen er angst for, hvad den ikke kan styre, men angst standser, hvorimod mangfoldighed udvikler. Lovforslaget kan smadre erhvervslivet, forudser Anne Baastrup.

Har nogle eller noget flyttet sig mellem start og slut?

Bestemt ikke folk i salen, selvsagt ikke forsamlingens to heltinder Anne Baastrup og Elsebeth Gerner Nielsen, og ejheller Carsten Hansen, der tog de mange verbale tæsk som en mand.

Men Kristian Lund Jepsen?

Tja.

Lund Jepsen fastholder, at der er brug for ekstra tilsyn med bestemte typer friskoler, men han lover at være modtagelig for ideer til alternative metoder.

Han slutter med en henkastet bemærkning om, at der er udsigt til et pusterum, fordi lovforslaget måske bliver taget af bordet i næste uge - "af en bestemt grund".

Og han ligner en mand, der bliver lettet, hvis Fogh udskriver valg.

Det liberale hjerteblod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce