Børn må overnatte bag tremmer


Børn må overnatte bag tremmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det lukkede Ringe Statsfængsel har indrettet familierum, hvor børn og partner kan sove med indsatte

Ringe Statsfængsel har for nylig indrettet et specielt familie-besøgsrum, hvor børn kan overnatte med forældre, som afsoner.

Ifølge fængselsinspektør Bodil Philip findes der ingen overordnede regler for, hvor langt et familiebesøg må være.

- Ledelse og personale her på stedet er imidlertid enige om at fastsætte en grænse på én overnatning per besøg, og ægtefælle eller fast, samboende partner må gerne være med. Det er de sociale myndigheder, der vurderer, om barnet vil have gavn af overnatningen, forklarer Bodil Philip og fortsætter:

- I Danmark har vi gennem rigtig mange år været langt bagud, når det handler om børns mulighed for at sove med forældre, der er indsat i lukkede fængsler. Jeg har besøgt en del østeuropæiske fængsler, og her er man meget længere fremme med indretning af den type besøgsafdelinger. Nogle steder findes ligefrem små lejligheder, hvor børn og ægtefæller kan være på besøg i en længere periode.

Familierummet i Ringe er indrettet med spisebord, sofagruppe, tv, børnemøbler, lidt legetøj og med adgang til køkken, toilet og en lukket legeplads. Samtlige indsatte skal deles om det ene rum til at have overnattende gæster.

Statsfængslet i Ringe har i øjeblikket et fynsk forældrepar og deres 16 måneder gamle datter boende på den stoffri afdeling.

Forældrene afsoner begge en langvarig fængselsstraf, og datteren må ifølge Lov om Straffuldbyrdelse være hos dem, indtil hun bliver tre år - men kun hvis forældrene selv kan passe barnet.

- Det er også noget, de sociale myndigheder i afsonerens hjemkommune afgør. Det blander vi os ikke i. Og vi passer heller ikke barnet for forældrene. Vi lægger derimod vægt på, at barnet bliver passet ude - for eksempel i en dagpleje, når barselsorloven er forbi, siger Bodil Philip.

Den historiske baggrund for, at babyer og småbørn må være "bag tremmer" er, at den periode, hvor barnet ammes, bliver anset for at være væsentlig og værdifuld. I 2001 blev loven ændret, så indsatte kan have børn op til tre år hos sig.

Små personligheder

- Det kan efter min mening heller ikke forsvares med børn over den alder. De er på det tidspunkt små personligheder, der forstår temmelig meget af, hvad der foregår omkring dem, siger inspektøren i Ringe Statsfængsel.

- Vi ved jo faktisk ikke, hvilke konsekvenser det har for barnet, at det begynder tilværelsen her, tilføjer Bodil Philip.

Ifølge hende er det individuelt, hvad der sker, når barnet nærmer sig de tre år.

Hvis forældre mangler ganske kort tid af deres afsoning, vil der måske kunne findes en smidig overgangsordning, men hvis der er lang tid tilbage af afsoningen, bliver det straks vanskeligere at undgå adskillelse. Nogle indsatte søger om at kunne fortsætte afsoningen i et åbent fængsel for derefter til sidst at blive overført til en såkaldt familiepension, men der findes ingen faste retningslinjer eller rettigheder for de indsatte på det område.

Bodil Philip oplyser, at de få småbørn, som har haft ophold i Ringe Statsfængsel, ikke har givet anledning til problemer i forhold til andre fanger.

- Der er i hvert fald ikke landet nogle klager på mit bord i den anledning, siger hun.

Læs mere i Fyens Stiftstidende søndag

Børn må overnatte bag tremmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce