Bevæbnet med mobil

Klik. Et hurtigt klik på mobilen kan sikre politiet afgørende beviser.

Bevæbnet med mobil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskerne fisker mobiltelefonen frem, når vi får øje på noget ulovligt. Det er blevet mere legitimt at filme hinanden. Men er bedsteborgerens mobildokumentarisme et udtryk for samfundssind eller stikkertrang?

Uskyldig person overfaldes på gaden. Klik.

Tyv på vej ind i naboens hus. Klik. Klik.

Med mobiltelefonens lille spionkamera i lommen er en stor del af os bevæbnet til at afsløre forbrydere. Og vi gør det gerne. Beskyldninger om at have bragt alverdens ulykker med sig har regnet ned over mobilens lille øje. Den nye dims tilskyndede nærmest "happy slapping" og afslørende billeder fra omklædningsrummet. Nu viser det sig, at dimsen måske ikke er helt så amoralsk og uanvendelig som ved første klik. Politiet modtager nemlig i stigende grad videosekvenser og billeder, som borgerne har optaget af forbrydelser. Det oplyser Rigspolitiets IT-efterforskningscenter.

- Det er jo et bevis ligesom et hvilket som helst andet, der har været igennem tiderne med optagelser med kamera. Det er bare blevet meget mere almindeligt, siger Svend Foldager, der er efterforskningsleder i Københavns Politi.

Ifølge sociologen Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet er det generelt blevet mere legitimt at filme hinanden, end det var for få år siden.

- Det er en ny form for overvågningsdimension i samfundet, hvor det ikke er staten, der går ind og overvåger. Det er borgere, der overvåger borgere. Det muliggøres i stadig stigende grad af de teknologier, der er tilgængelige. Hvor man tidligere nærmest skulle være pressefotograf eller amatørfotograf, så kan enhver fra en 15-årig dreng til en folkepensionist rende og tage billeder i dag.

Politi under overvågning

Har man filmet en forbrydelse, kan man rette henvendelse til sin lokale politistation, hvor billederne bliver læst fra mobiltelefon til computer. I første omgang vil politiet undersøge, om billederne kan være manipulerede og spørge til vidnets rolle i sagen.

- Hvis en borger har optaget et voldeligt overfald, og han kommer ind med en sekvens på sin mobiltelefon, så kan det sagtens indgå som led i en bevisførelse i en straffesag. Typisk vil man indkalde vedkommende, der har optaget det, som vidne i retten og spørge ud om baggrunden for optagelserne. Vedkommende vil desuden blive spurgt om, hvad han lavede på gerningsstedet, og hvorfor han gav sig til at filme, siger chefanklager i Københavns Politi, Carsten Egebjerg Christensen.

Herhjemme har de mest åbenlyse eksempler på mobilernes evne til at dokumentere overtrædelser faktisk været afsløringer, der vedrørte politiet selv. For et par år siden blev rigspolitichefen filmet på bagsædet af en Volvo, mens chaufføren kørte op mod 180 kilometer i timen. Der var også chefinspektøren, der blev fanget i at køre bil, mens han holdt en telefon til øret. Senest var der dommen i en sag fra Parken, hvor en gruppe svenske fodboldfans fik medhold i at politiet havde været for hårdhændet - dokumenteret af mobiloptagelser.

Slyngler på mms

I New York forsøgte man sidste år at appellere til borgerne om at udnytte den nye teknologis mulighed, da byens borgmester, Michael Bloomberg, gik ud og opfordrede til at filme lovovertrædelser for at hjælpe politiet. Klippene kunne så sendes direkte fra telefonen til "911" som en mms-besked. Mens lignende tiltag er set i England og Holland, har det danske politi endnu ikke efterlyst civile til at forevige forbrydernes handlinger. Umiddelbart kan der også være en vis fare for repressalier forbundet med at filme kriminelle, som måske ikke synes, at det er videre fordelagtigt at få foreviget sine handlinger. Men ifølge efterforskningsleder Svend Foldager fra Københavns Politi, er det usædvanligt, at vidner bliver overfaldet.

- Det er meget almindeligt at tale om, at hvis man blander sig i situationer, så sker der det ene og det andet, men virkeligheden er, at der yderst sjældent sker den slags ting. Det er klart, at går man hen og fyrer et kamera lige i hovedet på en, der står og banker en anden, så giver det nok problemer. Men jeg tror også, at de færreste kunne finde på at opføre sig så dumt, siger han.

Mord eller bare sex?

Alle har som udgangspunkt ret til at filme personer, der befinder sig på offentlige steder. Derimod er det ikke tilladt at filme folk i deres hjem uden deres samtykke, og det vil kunne straffes med bøde eller fængsel. Det afgørende er altså ikke, hvor man selv befinder sig, men hvor den, man optager, befinder sig, forklarer Vagn Greve, der er strafferetsekspert på Copenhagen Business School. Han mener dog, at man ville gøre en undtagelse, hvis et mindre lovbrud kunne være med til at dokumentere en alvorlig forbrydelse.

- Hvis man kigger ud gennem vinduet og ser at, en person er ved at blive slået ihjel ovre i genboens lejlighed, og man så fotograferer gerningsmanden, vil det nok falde ind under undtagelserne for det almindelige strafansvar. Derimod gælder det næppe, hvis man bare synes, at det er sjovt at have et billede af naboen mere eller mindre påklædt, siger han.

- Men spørgsmålet bliver i denne forbindelse, hvor sikker man er på, at det, man fotograferer, rent faktisk er en forbrydelse. Måske er det en eller anden form for fysisk træning. Eller noget seksuelt, der foregår med alles samtykke. I så fald vil man ikke kunne forklare fotografering med, at man hjælper politiet. Der blander man sig i andres privatliv, siger Vagn Greve.

- Vigtigt med bagatelgrænse

Men hvorfor er det blevet acceptabelt, at vi render og knipser billeder af hinanden?

- Der kører adskillige tv-udsendelser, som ansporer borgerne til at bruge denne her form for dokumentationsmetode. Og det er ikke bare i forbindelse med at tage billeder af en smuk solnedgang. Det er også af forhold, der har kriminel karakter, hvor man kan sende dem ind til eksempelvis "Station 2". Lidt mere delikat har Se & Hør honoreret folk for at optage billeder af kendisser, der opfører sig tosset i nattelivet. Så på den måde kan man sige, at der er opstået en kultur omkring fænomenet, siger sociologen Michael Hviid Jacobsen. Han mener, at man kan tyde to retninger i fototendensen:

- Man kan tolke det positivt som et udtryk for samfundssind. At man som borger er interesseret i at hjælpe myndighederne, og for at kunne gøre det skal man ofte kunne dokumentere, at der er foregået noget kriminelt. Hvis det foregår i den ånd, så er det en positiv udvikling, siger han.

Han mener til gengæld, at det er en negativ udvikling, hvis tendensen er udtryk for en anmeldelses- eller stikkertrang:

- Selvfølgelig er det meget vigtigt, at man kan dokumentere et overfald eller et røveri. Til gengæld begynder det at blive noget tvivlsomt, hvis man render rundt og fotograferer, at ens naboer får udført sort arbejde eller ser fjernsyn i stuen, selv om vedkommende ikke betaler licens. Der må være en bagatelgrænse for det her, understreger Michael Hviid Jacobsen.

Bevæbnet med mobil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce