Barfoed-imperiet

Far og søn, Rolf Barfoed, til højre, og Frederik Barfoed har drevet familiens ejendoms-koncern frem til en milliardforretning. Da de blev dømt i tirsdags, ønskede de ikke, at der blev taget billeder af dem, så dette foto er fra en tidligere lejlighed. Arkivfoto: Johnny Wichmann

Barfoed-imperiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Godt købmandskab, timing, lav rente og måske lidt for smarte forretningsmetoder har gjort familien Barfoed til en af Odenses rigeste med en egenkapital på et pænt stykke over en milliard kroner. Ugens bedrageridom til Rolf og Frederik Barfoed giver kraftige skrammer i det glansbillede, familien gerne selv vil tegne af ejendoms-koncernen

Opskriften er egentlig meget simpel: Køb på det rigtige tidspunkt. Og driv din forretning optimalt helt ud til kanten af det lovlige.

Men i denne uge fik familien Barfoed i Odense så byrettens dom for, at den i nogle tilfælde også har bevæget sig ud over kanten af det lovlige.

Den alvorlige skramme i glansbilledet af en succesrig, familieejet ejendomskoncern har ramt den ærekære familie dybt.

På ganske få år har ejendoms-koncernen udviklet sig fra at være en pæn, stor forretning med ejendomme for nogle hundrede millioner kroner til et gigant-foretagende med ejendomme for 3,5 milliarder kroner og en egenkapital på den gode side af en milliard kroner.

Med andre ord:Hvis det hele blev gjort op i morgen, ville forældrene Rolf og Lise Barfoed og deres to voksne børn, Camilla og Frederik, kunne stikke tilsammen et sted mellem en og to millarder kroner i lommen.

Netto cash.

På den baggrund undrer mange sig over, hvordan Rolf og Frederik Barfoed så kunne ende med at få en dom for bedrageri og forsikringssvindel for nogle få hundrede tusinde kroner.

Skulle det nu være nødvendigt?
grafik:gert ejton
grafik:gert ejton

Vinden på ryggen

Forklaringen, hvis der er nogen, skal nok findes et sted dybt inde i forretningslokalerne i Nedergade ved Odense Å og i privaten, villaen i Hunderup-kvarteret, vurderet til 5.450.000 kroner og formentlig mindst det dobbelte værd.

Hele tankegangen i Rolf og Frederik Barfoeds måde at drive forretning på er, at alting skal drives så effektivt og optimalt som overhovedet muligt.

Kan det lykkes at få lejeren til at betale for at bruge vaskemaskinen i kælderen, kan p-pladsen lejes ud til et p-firma, kan garagen indbringe 500 kroner i stedet for 400 kroner i leje om måneden, ja, så skal det også forsøges.

Der er noget næsten Joakim von And-agtigt over tankegangen med at udnytte enhver forretningsmulighed til det yderste på bedste "går-den-så-går-den"-manér.

De mange sager, som utilfredse lejere har ført mod Barfoed gennem årene, er dog et tegn på, at den altså i nogle tilfælde ikke går alligevel.

Sådan har det været i mange år, også dengang Barfoed-koncernen var langt mindre end nu.

Måske har netop den effektive drift af ejendoms-koncernen bidraget til, at den især de seneste år nærmest har lidt af vokseværk.
Familieforetagende
Af grafikken her fremgår det tydeligt, at Barfoed-koncernens 11 selskaber samlet set er et rent familieforetagende.

Forældreparret Lise og Rolf Barfoed samt børnene Camilla og Frederik Barfoed har sæde i otte af de 11 bestryelser, mens tre af dem har sæde i tre.

Siden den 1. oktober har Jørn Beier, tidligere erhvervschef i BRFKredit, været ansat som direktør i alle selskaberne på nær Dansk Ejendomsforsikring A/S.

Jørn Beier står sammen med Frederik Barfoed for den daglige ledelse af koncernens selskaber - igen på nær Dansk Ejendomsforsikring A/S.

Hovedselskabet Rolf Barfoed A/S, som ejer de øvrige selskaber.

Hovedtallene fra Rolf Barfoed A/S giver det samlede billede af, hvordan hele koncernen har det rent økonomisk.

Og den har det godt ifølge de seneste regnskaber.

I 2004 var overskuddet i Rolf Barfoed A/S 31,7 millioner kroner før værdireguleringer, mens det i 2005 ventes at lande på 35-40 millioner kroner før værdireguleringer.
Ingen kommentar
I forbindelse med denne artikel har Stiftstidende forsøgt at få en kommentar fra Rolf og Frederik Barfoed.

I en mail torsdag spurgte vi, om en af dem eller begge havde lyst til at knytte et par kommentarer til, hvordan hele sagen har påvirket dem og familien.

De har ikke svaret på henvendelsen.
Rolf Barfoed A/S har hovedkvarter i Nedergade 35 i Odense.
Rolf Barfoed A/S har hovedkvarter i Nedergade 35 i Odense.
Foto: fyens pressefoto

Ejendoms-milliarder

Så kraftigt har familien ekspanderet, at den nu efter egen opgørelse ejer ejendomme for omkring 3,5 milliarder kroner.

Og egenkapitalen er meget konservativt sat til en halv milliard kroner.

I virkeligheden er den snarere mellem én og halvanden milliard, vurderer kyndige kilder i ejendomsbranchen.

Barfoeds forretningssucces kan meget simplificeret sammenlignes med den almindelige familie, der på det rigtige tidspunkt købte et hus, som nu er steget pænt i værdi, blandt andet på grund af lavere rente og de bedre tider i det hele taget.

Og værdiforøgelsen, som Barfoed-familien har skabt, har gennemsnitsfamilien tilsvarende hjulpet på vej med moderniseringer og forbedringer af huset og måske udlejningen af et ekstra kælderværelse.

Rolf Barfoed opkøbte gennem 1980'erne lidt ejendomme, og op gennem 1990'erne kom der langsomt flere til.

Familien har altid haft næse for en god forretning, og det faktum, at fast ejendom set over tid altid er steget i værdi, har været en ledestjerne gennem årene.

Samtidig er Barfoed-familien kendt for at holde deres ejendomme i pæn og prydelig stand. Alt skal være i orden og funktionelt, og en ejendom får ofte et løft på udseendet, når den bliver en del af Barfoeds omfattende portefølje.

Med faldende rente fra midten af 1990'erne blev det muligt at finansiere indkøbte og nye ejendomme billigere, lån kunne lægges om, penge frigøres.

Hvor de ekstra penge i en almindelig husholdning ville gå til måske et sommerhus, en ekstra bil, et par ferier mere eller bare soldes op, så går de i Barfoed-familien til at købe endnu flere ejendomme.

50 millioner ligger klar

I et af de seneste regnskaber skriver koncernen selv, at den altid har mindst 50 millioner kroner klar til nye opkøb.

Likviditets-beredskab hedder det med et regnskabsord.

Det er altså penge, som er klar til at blive kastet i udbetaling på en ny, attraktiv ejendom, hvis en købsmulighed byder sig.

Og dem har der været flere af især i det seneste år, hvor Barfoed har købt op i København.

Koncernen ejer nu ejendomme til en værdi af over en milliard kroner alene i hovedstadsområdet.

- Mit indtryk er, at Barfoed er klar til at handle hurtigt, de er meget professionelle, og de ved, hvad de har med at gøre som alle professionelle i ejendomsbranchen, siger en kilde, som har været tæt på handler med familien.

Tiden - og renten - har virkelig været med familien ligesom med alle andre i den branche - selv de private husejere.

Men derfor køber de ikke alt, de bliver tilbudt.

Med faderen Rolfs håndværksmæssige baggrund og sønnen Frederiks finansielle viden fra sin bankuddannelse som ballast, undersøges alt ned til kvaliteten af hulmursisoleringen før et køb.

Rolf Barfoed kigger på den bygningsmæssige standard, mens sønnen går i gang med regneark og lommeregner.

Og så lægges der ellers familieråd om, hvad der nu er klogest.

Inden for de seneste par år er datteren Camilla, der bor i København og varetager familiens interesser på de kanter, kommet med på fuld tid.

Tidligere ville hun gå andre veje, men har siden taget en uddannelse som statsautoriseret ejendomsmægler og har også fået et selskab i koncernen opkaldt efter sig - ligesom sønnen.

Hvor det bare for få år siden var almindeligt at købe ejendomme med et afkast på 6-8 procent om året, handles ejendomme med god beliggenhed nu helt ned til afkast på to procent.

Ifølge regnskaberne har Barfoed-koncernen et gennemsnitligt krav til afkastet på godt seks procent, men reelt er det på 4-4,5 procent, vurderer en branchekyndig.

- Men stadigvæk er det en rigtig god forretning, hvis du har købt ejendommen til den rigtige pris. Og den er Barfoed-familien som regel god til at regne ud. Derfor er værdiansættelsen af deres ejendomme meget konservativ og altså udtryk en slags undervurdering, påpeger en kilde i ejendomsbranchen.

Og for en ordens skyld:Hvad med at sælge?

- Vi sælger aldrig, har Frederik Barfoed en gang sagt i et interview her i avisen.

Og den melding er nærmest et mantra i koncernen.

Men ingen regel uden undtagelse. Faktisk solgte et af Barfoed-selskaberne i september i Esbjerg en ejendom "med en god avance", som det hed på hjemmesiden.

Men det hører til sjældenhederne.

Det er dog ikke kun et spørgsmål om at købe og sælge på det rigtige tidspunkt.

Laver selv arbejdet

En af fiduserne i ejendomskoncernen og en hjørnesten i forretningsmodellen har i mange år været, at firmaet selv har styr på - og tjener penge på - at sætte de omkring 3000 lejemål i stand, når der skiftes lejere.

Selskabet Rolf Barfoed A/S foretager de fleste istandsættelser, når lejere rykker ud.

Firmaet har fast 25-30 håndværkere tilknyttet, som kan lave det meste.

Så tungt sidder koncernens egne håndværkere på opgaverne, at andre nærmest er skræmt væk på forhånd.

Eksempelvis en malermester vil have meget svært ved at tilfredsstille den tilsynsførende for Barfoed, hvis en lejer skulle formaste sig til at vælge ham frem for Rolf Barfoed A/S, siger en håndværker med kendskab til Barfoeds forretningsmetoder på det område.

- De kan altid finde noget, som ikke er gjort, sådan som de gerne vil have det. Derfor er man nødt til at lave tilbud, der tager højde for alt, og det vil for det meste være langt dyrere for lejeren, lyder vurderingen.

Når Rolf Barfoed A/Sselv står for at sætte lejlighederne i stand - eller har faste aftaler med andre om at gøre det til fornuftige priser - betyder det, at værdierne i form af vedligeholdelse og forbedringer af lejemålene bliver "inden for murene" i koncernen.

Igen hvis man sammenligner det med sit eget hus:

Der er mere ræson i at male huset selv end betale andre for at gøre det.

Men det gør det svært at gennemskue for lejerne, hvad der helt præcist skal udføres i en lejlighed ved fraflytning i forhold til det depositum, der er indbetalt.

For den tilsynsførende og den håndværker, der skal udføre arbejdet, er jo fra samme firma. Og har derfor samme interesse.

Ikke kriminelt, men smart og indbringende.

Begge straffet før

Helt pletfri er hverken Rolf eller Frederik Barfoeds straffeattester dog ikke.

Rolf Barfoed har for år tilbage fået en bøde for at genere en tjenestemand i funktion.

Det skete, da en politimand, som var stævningsmand i sin fritid, opsøgte Rolf Barfoed på privatadressen for at forkynde en stævning.

Det blev Rolf Barfoed så knotten over, at han verbalt forulempede manden - og senere betalte en bøde for forseelsen.

Frederik Barfoed fik for nogle år siden en dom på en måneds hæfte, da han slog et et postbud ned, fordi vedkommende efter Barfoeds mening ikke flyttede sin bil hurtigt nok fra indkørslen til forretningsdomicilet i Nedergade.

De to domme gav også alvorlige ridser i lakken dengang, men ugens bedrageridom er langt mere alvorlig.

For den er med til at cementere det billede, mange har - og Ekstra Bladet gerne vil give - af familien med betegnelser som "boligbanditter" og "flipforbrydere."

Ikke kriminelt at tjene

Selv mener de, at det at eje og udleje ejendomme er en nobel og pæn branche, og at det ikke er kriminelt i sig selv at tjene penge.

I sin egen selvforståelse vil familien gerne fremstå som en af byens "pæne" med alle de rigtige statussymboler som tegn på, at man har "magt over det."

Men omvendt er hverken forældreparret eller de to voksne børn kendt for at tage del i den række af arrangementer, som ellers ofte kitter mange af byens spidser sammen til det lokale "establishment."

Det være sig i skyttelav, foreninger, erhvervskredse eller i diverse sponsor-sammenhænge.

Barfoed er således ikke som flere andre pengefolk med i kredsen omkring OB, men derimod sponsor i en række mindre klubber med ikke specielt opsigtsvækkende beløb.

Almindelig offentlig festivitas tager familien sjældent del i.

Men får man adgang til chefkontorerne i Nedergade, kan man ikke undgå at se billeder af Frederik Barfoed sammen med for eksempel prins Joachim til Ferrari-træf på en motorsportsbane.

Så det med at leve stille og leve godt efterleves kun i en vis grad, selv om forældrene Lise og Rolf Barfoed udadtil åbenbart ønsker en stille og skjult tilværelse.

www.netborger.dk, der viser den offentlige ejendomsvurdering, fremgår det ikke, hvem der bor på Barfoed-familiens adresse.

Og i den lokale vejviser eksisterer Barfoeds husnummer på villavajen i Odense M slet ikke.

Lidt paradoksalt, at det tilsyneladende skal være hemmeligt, hvor en af byens mega-udlejere selv bor.

Men sådan er der så meget i familien Barfoed, hvis image i ugens løb fik et par på kassen, da fængselsdommen gik land og rige rundt.

Barfoed-imperiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce