Anne Glad: - Den kollektive bølge er større end i 70'erne

- Den gamle forestilling om, hvad kollektivet var engang, har ændret sig. Det er ikke bollerum eller børn, der går rundt i bar røv med hønsene. Det er moderne konstruktioner, som vi ser flere og flere vælge i dag, siger Anne Glad, der er livsstilsekspert og kommer til Det Fynske Folkemøde lørdag.

Anne Glad: - Den kollektive bølge er større end i 70'erne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Det er blevet in at have tid til at bage surdejsbrød og at sidde med i børnehavebestyrelsen
  • Det afspejler sig i den måde, vi bor og indretter os , siger livsstilsekspert Anne Glad, der lørdag tager del i Det Fynske Folkemøde

Nye måder at bo og indrette sig på er i høj kurs, og et stigende antal danskere vælger en hverdag med andre end deres familiemedlemmer.

I stedet indretter vi os i forskellige former for bofællesskaber, oplever livsstils-eksperten Anne Glad, som du kan møde på Det Fynske Folkemøde lørdag i Odense.

- Det er en form, der altid har eksisteret, men som er blevet mere populær. Der en bevægelse mod fælleskabet og væk fra individualiseringen i gang, og den er større end den, der var i 70'erne, siger hun.

På Fyn har flere valgt at flytte ud af en traditionel lejlighed eller hus og ind i et bofællesskab. I 2016 er der 16.334 fynske hustande med mere end én familie, det er 26 procent flere end i 2010.

- I takt med at antallet er vokset, har det også fået en anden klang. Den brune spelt-hippie-agtige stil, der tidligere blev knyttet til bofællesskabet, er blevet skiftet ud med noget mere cool og fremtidspegende, fortæller Anne Glad.

Kæmpe singlekultur

Til dagligt analyserer hun danskernes leve- og forbrugsvaner, og de vaner er med til at bestemme, hvordan vi bosætter os.

En af grundene til, at vi i højere grad vælger alternative boformer er ifølge eksperten, at den traditionelle kernefamilie er under pres, Der er kommet nye måder at leve på, og vi lever ikke nødvendigvis med den samme familie hele livet.

- Der er en kæmpe singlekultur, og vi vil se flere af de singler indrette sig sammen i alle livsfaser. Både unge og ældre, men også singleforældre med børn, der kan bruge hinanden i en travl hverdag, siger hun.

Har man et netværk omkring sig, der kan hjælpe med børnepasning, sygedage, madlavning og indkøb, frigiver det tid og giver mere overskud.

Tid, tid, tid

Og netop tid er tid er blevet et stort omdrejningspunkt for danskerne, mener eksperten. Vi behøver ikke at rykke os sammen i bofællesskaber af nød eller økonomiske grunde, vi vælger derimod fællesskabet og bofællesskabslivet til, for at få mere tid.

- Vi arbejder ikke mere i dag, end vi gjorde for 20 år siden, og mængden af fritidstimer har været uændret i 45 år. Men fornemmelsen af at vi har mindre tid, er voksende, fortæller hun.

Det forsøger vi at gå imod ved at søge mod det mere autentiske og naturlige liv, hvor vi prioriterer at have tid til hverdagstingene.

- Der er kommet anerkendelse i det, vi tidligere syntes var kedeligt og hippieagtigt. Engang købte vi brød hos bageren, hvis det skulle være fint. Nu skal det være hjemmebagt, siger Anne Glad.

Det viser overskud og viser, at vi ved noget om det, vi laver. Vi vælger hjemmelavet frem for fabriksfremstillet. Vi vælger børnehavebestyrelse frem for en bestyrelsespost hos en virksomhed. Vi vælger ifølge livsstilseksperten at investere vores tid.

- Drømmen om en større naturlighed og et mere autentisk og enklere liv er kommet samtidig med krisen. Oven på forbrugsfesten i nullerne når man til et punkt, hvor man er materialismeforstoppet og drømmer om at gøre ting på en anden måde. Og her er alternative boformer en løsning, siger hun.

- En revolution er i gang

Bofællesskabet og andre alternative måder at bo på har fået en ny klang blandt danskerne, og Anne Glad spår, at vi i fremtiden vil se flere, der vælger alternative boformer.

På Det Fynske Folkemøde lørdag vil hun give sit bud på, hvordan vi kommer til at bo i fremtiden med hjælp fra repræsentanter fra Den Selvforsynende Landsby, den økologiske kommune Lejre eller Byfællesskabet Thomas B. Thriges Gade.

- Den revolution, vi tidligere så, er kommet igen. Men hele forskellen på de boformer, vi ser nu og dem, vi så i hippietiden, er internettet. Havde de haft internettet, havde de vundet den revolution dengang, siger hun.

Med internettet har vi lettere ved at indrette os i delekulturer som Gomore, Airbnb og kollektiver.

- Derfor er det her blevet meget større end sidste gang. Der er mange flere, der er med i dag end dengang, siger Anne Glad.

Anne Glad: - Den kollektive bølge er større end i 70'erne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce