Præsidenten for Carl Nielsen Konkurrencen, den dansk-tjekkiske mesterviolinist og violinprofessor Milan Vítek, fylder 70 år i dag.

Det var en god investering, da Milan Víteks far, herrefrisør Josef Vítek, gav sin søn en violin, da han kun var seks år gammel. Vítek skulle i starten øve sig en time om dagen, men efterhånden, som det viste sig, at Milan Vítek var en musikbegavelse langt ud over det normale, kom violinen til at spille en stadig større rolle i hans liv.

Som violinist har Milan Vítek drevet det så vidt, som man næsten kan. Først tog han tilbage til sit fødeland, det tidligere Tjekkoslovakiet, for at studere ved konservatoriet i Brno og Musikakademiet i Prag.

Siden har han gjort karriere både som violinist, dirigent og violinprofessor. Milan Vítek har stået i spidsen for Kalmar Läns kammerorkester, Den Danske Sinfonietta og Randers Byorkester. Han har undervist ved bl.a. Det Kgl. Danske Musikkonversatorium, samt en række udenlandske konservatorier. Milan Vítek er medstifter af Det Danske Kammerorkester, Trio Pro Arte og Det Kgl. Danske Musikkonversatoriums Kammerorkester. Som solist vandt han J. Thibaud violinkonkurrencen i Paris i 1961.

Selv om Milan Vítek i dag er pensioneret, er violinen og musikken ikke lagt på hylden. I 2006 overtog han præsidentrollen i Carl Nielsen Konkurrencen. (ritzau)