70 år: Med thrilleren "Sjakalen" blev den britiske udenrigskorrespondent Frederick Forsyth med ét en verdenskendt forfatter i 1971.

Mandag fylder Forsyth 70 år og kan se tilbage på en lang række bestsellerromaner i spændingsgenren.

"Sjakalen" om et attentatforsøg på den franske præsident Charles de Gaulle blev filmatiseret i 1973. Ifølge Forsyth bygger historien på virkelige begivenheder.

Frederick Forsyths forfatterskab er netop karakteriseret ved sin sammenfletning af fiktion og virkelighed. Således også med "Odessa kartoteket" om det nazistiske netværk i Tyskland efter 2. Verdenskrig. Også denne roman fra 1972 blev filmatiseret med verdensomspændende succes.

Som kun 19-årig blev Frederick Forsyth en af de yngste piloter nogensinde i Royal Air Force. Han tjente i flyvevåbnet indtil 1958, hvor han indledte en journalistisk karriere, først hos nyhedsbureauet Reuters og senere hos BBC indtil 1968. Hans sidste job var som korrespondent i Nigeria, hvorfra han dækkede Biafra-krigen. Det gav stødet til hans første bog "The Biafra Story" i 1969.

Mange af Forsyths romaner er udkommet på dansk. Ud over "Sjakalen" og "Odessa kartoteket" blandt andre "Hævneren", "Guds knyttede næve" og - som den seneste - "Afghaneren", der tager afsæt i terrorsituationen efter den 11. september.

Forsyth er et aktivt medlem af det konservative parti, som har hædret ham med en pris for hans tjenester for den konservative bevægelse i Storbritannien. Han er også en stærk tilhænger af monarkiet og anbefalede i sin bog "Icon" et konstitutionelt monarki i Rusland som den bedste løsning efter Sovjetunionens kollaps.

Og så er han protektor for en organisation, der går ind for, at Storbritannien trækker sig ud af Den Europæiske Union. (ritzau)