Svensk teaters store mand

Den svenske skuespiller Erland Josephson fylder 85 år i dag.

Svensk teaters store mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

85: Hvis der nogen sinde var to, der stod sammen i svensk film og teater, var det den nu afdøde instruktør Ingmar Bergman og skuespilleren Erland Josephson.

Josephson, der fylder 85 år i dag, mødte første gang Bergman i slutningen af 1930'erne, da de begge havde fået foden inden for i teaterverdenen.

I starten af karrieren lagde Josephson især sine kræfter på teatret. Han efterfulgte da også Bergman som kunstnerisk leder på Sveriges nationalscene, Dramaten i Stockholm, i 1966 og blev på posten i ni år.

Josephson havde holdt pause fra filmen i 10 år, da han i 1968 fik én af de bærende roller i "Ulvetime". I de følgende år brugte Ingmar Bergman ham flittigt, bl.a. i "Berøringen", "Scener fra et ægteskab", "Høstsonaten" samt tv-serierne "Scener fra et ægteskab" og "Fanny og Alexander".

Han optrådte i film af store udenlandske instruktører som Istvan Szabo, Peter Greenaway og Andrej Tarkovskij, og Erland Josephson har også kunnet ses i danske film og på teaterscener herhjemme.

Han spillede med i "Sofie", Liv Ullmanns debut som instruktør, og var i 2004 fortælleren i den danske instruktør Simon Stahos svenske produktion "Dag og nat". Året før havde Josephson medvirket i "Saraband", Ingmar Bergmans sidste film.

Erland Josephsons 50 års jubilæum på Dramaten blev fejret i efteråret 2006, bl.a. med premieren på den dansk-svenske portrætfilm "Spelar du i kväll?".

Filmen har ikke været vist herhjemme, men instruktøren Torben Skjødt Jensen er ved at redigere en ny udgave, som han håber, finder vej til dette års festival for dokumentarfilm i København.

Erland Josephson er i dag stærkt plaget af Parkinsons Sygdom. Han har været gift tre gange, senest med sin nuværende kone, Ulla Åberg, som er chefdramaturg på Dramaten. (ritzau)

Svensk teaters store mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce