85: Hvis der nogen sinde var to, der stod sammen i svensk film og teater, var det den nu afdøde instruktør Ingmar Bergman og skuespilleren Erland Josephson.

Josephson, der fylder 85 år i dag, mødte første gang Bergman i slutningen af 1930'erne, da de begge havde fået foden inden for i teaterverdenen.

I starten af karrieren lagde Josephson især sine kræfter på teatret. Han efterfulgte da også Bergman som kunstnerisk leder på Sveriges nationalscene, Dramaten i Stockholm, i 1966 og blev på posten i ni år.

Josephson havde holdt pause fra filmen i 10 år, da han i 1968 fik én af de bærende roller i "Ulvetime". I de følgende år brugte Ingmar Bergman ham flittigt, bl.a. i "Berøringen", "Scener fra et ægteskab", "Høstsonaten" samt tv-serierne "Scener fra et ægteskab" og "Fanny og Alexander".

Han optrådte i film af store udenlandske instruktører som Istvan Szabo, Peter Greenaway og Andrej Tarkovskij, og Erland Josephson har også kunnet ses i danske film og på teaterscener herhjemme.

Han spillede med i "Sofie", Liv Ullmanns debut som instruktør, og var i 2004 fortælleren i den danske instruktør Simon Stahos svenske produktion "Dag og nat". Året før havde Josephson medvirket i "Saraband", Ingmar Bergmans sidste film.

Erland Josephsons 50 års jubilæum på Dramaten blev fejret i efteråret 2006, bl.a. med premieren på den dansk-svenske portrætfilm "Spelar du i kväll?".

Filmen har ikke været vist herhjemme, men instruktøren Torben Skjødt Jensen er ved at redigere en ny udgave, som han håber, finder vej til dette års festival for dokumentarfilm i København.

Erland Josephson er i dag stærkt plaget af Parkinsons Sygdom. Han har været gift tre gange, senest med sin nuværende kone, Ulla Åberg, som er chefdramaturg på Dramaten. (ritzau)