Fødselsdag 75
"Stormin’ Norman", den amerikanske general, der i 1991 ledede den Operation Desert Storm, som førte til befrielsen af Kuwait fra irakisk besættelse, fylder lørdag 75 år.

Herman Norman Schwarzkopf Jr. blev født i Trenton, New Jersey den 22. august 1934. Fra fødslen lå det i kortene, at Norman skulle gå militærets vej. Hans far var generalmajor i den amerikanske hær, og med ham rejste lille Norman verden rundt som barn, indtil han blev indskrevet på det hæderkronede, amerikanske militærakademi i West Point.

Norman Schwarzkopf tjente mellem 1965 og 1970 i to omgange i Vietnam, og vendte hjem fra denne krig højt dekoreret. I årene derefter steg han støt i graderne, og da USA i 1983 invaderede den caribiske østat Grenada, var det med Schwarzkopf, der nu var avanceret til generalmajor, i spidsen for de amerikanske landstyrker. Fem år senere, da han var blevet firestjernet general, blev Schwarzkopf udnævnt til øverstkommanderende for alle USA’s militære operationer i Mellemøst-regionen.

Da Irak invaderede Kuwait i august 1990, var det Schwarzkopf, der blev sat til at opbygge den hær på 700.000 mand, der få måneder senere fordrev Saddam Hussein fra den lille oliestat.

Hyldet som den første golfkrigs store helt, trak "Stormin’ Norman" sig tilbage fra aktiv tjeneste i august 1991.

Privat er Norman Schwarzkopf en stor operaelsker. Allerede i sin tid på West Point var han dirigent for militærakademiets kor. Forskellen på at dirigere musik og tropper er, siger han, at under en krig "kravler en eller anden skiderik med en bajonet op af orkestergraven og begynder at jage dig rundt på scenen". (ritzau)